Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Bunele maniere în mijloacele de transport 

Bunele maniere în mijloacele de transport 

Se spune că, dacă dorești să cunoști o persoană, trebuie să mergeți împreună într-o călătorie. Astfel, la un moment dat, îți va dezvălui adevăratul caracter. 

Îmi amintesc, copil fiind, călătoriile cu trenul sau cu autobuzul către bunicii aflați la câteva ore bune de casă. Astfel, am avut prilejul să observ diferite categorii de oameni al căror bun-simț lăsa de dorit. Cel mai neplăcut lucru era să vezi cum spațiul devenea inundat de un cocktail de mirosuri tari, amestecate pe un fundal de sforăit puternic sau discuții zgomotoase. Desigur, această experiență nu se repeta cu fiecare călătorie, căci aveam norocul să dăm și peste oameni mai civilizați, care știau că salutul la intrarea și ieșirea din compartiment este obligatoriu, că masa nu va fi constituită din alimente puternic mirositoare, că pantofii nu se scot din picioare, iar acestea nu se cațără pe banchetă, că geamul se deschide numai cu acordul tuturor, că muzica se ascultă la căști la un volum rezonabil, iar că o conversație la telefon se poartă discret, fără a divulga tuturor călătorilor problemele personale în gura mare.  

În călătorii, igiena corporală este esențială. În plus, se acordă prioritate doamnelor, bătrânilor, femeilor însărcinate și persoanelor infirme, fie la urcare, fie la oferirea unui loc. Dacă este doar un loc liber, acesta i se oferă partenerei, iar bărbatul stă în picioare lângă ea. Nu călcăm oamenii pe picioare și ne ferim să deranjăm călătorii cu gențile sau cu privirea insistentă. Folosim îmi permiteți pentru a înainta, vă rog și mulțumesc dacă doriți să vi se valideze cardul de călătorie/composteze biletul.

În avion se respectă strict instrucțiunile primite. Nu se ocupă alt loc decât cel rezervat, nu se abuzează de alcool – la mare înălțime este foarte ușor să devenim precum cetățeanul turmentat al lui Caragiale, iar pasagerii să aibă parte de un zbor neplăcut. Nu se mai cere alt pachet cu mâncare, dar, dacă îți este sete sau rău, nu ezita să informezi însoțitorii de bord.  Dacă ne deplasăm cu mașina personală se respectă regulile de circulație și folosim claxonul doar în cazuri de maximă necesitate. Nu aruncăm gunoiul pe geam. Un gentleman va deschide portiera doamnei și o va ajuta cu bagajele înainte de a se urca la volan.

Spațiul public impune reguli de care trebuie să ținem cont pentru o călătorie agreabilă pentru toată lumea. A călători cu stil înseamnă a împacheta la noi întotdeauna respectul pentru ceilalți.

Citește și:

O femeie cu bune maniere

Bunele maniere la masă

Bunele maniere la spectacol

Articol preluat din ediția de august 2016 a revistei Femeia.

Autor: Mihaela Dumitrache

Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns