Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Croația, între pitoresc și exotic

Croația, între pitoresc și exotic

Nisipul croat pare să atragă din ce în ce mai multă lume, ofertele sunt care de care mai avantajoase, iar plajele oferă nu doar un peisaj exotic, ci şi siguranţă.

Te-ai gândit să pleci în concediu la sfârşit de vară şi nu ştii ce staţiune să alegi? Sincer, şi pentru mine a fost dificil să fac un top al celor mai frumoase patru plaje croate, pentru că toate au o frumuseţe unică şi oferă multe locuri speciale de vizitat. Să le luăm pe rând!

Plaja Banje din Dubrovnik

Dubrovnik este poate cea mai cunoscută destinaţie din Croaţia, fiind faimoasă pentru zidurile medie­vale din piatră, copleşitoare. Oraşul-staţiune din sudul extrem al ţării, perla Adriaticii, primeşte anual mii de turişti din întreaga lume. Ei vin atât pentru plajele înconjurate de ape cristaline, cât şi pentru a vizita oraşul medieval, aflat în patrimoniul UNESCO.

Dacă ajungi aici, trebuie să dedici măcar o zi centrului vechi şi să vizitezi Columna lui Roland, Fântâna Onofrio de la Palatul Recor, Palatul gotic Sponza, Poarta Pile şi Mănăstirea Franciscană, un complex din secolul al XIII-lea cu grădină şi muzeu.

Imediat în vecinătatea Oraşului Vechi se află Plaja Banje, cea mai populară întindere de nisip şi pietriş a Dubrovnikului, ideală pentru tineri. Nu trebuie să-ţi faci griji pentru nimic: plaja are duşuri şi cabine, şezlonguri şi umbrele de închiriat.

Este curată şi elegantă și se transformă după cei care o vizitează. Cum anume? Dimineaţa lumea stă la soare şi e linişte, după-amiaza, când nu mai poţi suporta soarele, activităţile se înmulţesc, pentru că aici oricine îşi găsește ceva de făcut: schi-jet, zbor cu paraşuta, tuburi de apă. Iar după lăsarea serii, discotecile de pe plajă te atrag cu muzica şi luminile colorate. Cum apa mării este foarte caldă, nu rata băile nocturne!

Însă nu doar asta o face unică. Amalgamul de bijuterii arhitecturale transformate în hoteluri de lux, restaurantele de toate felurile şi aglomeraţia de clădiri medievale îi dau un aer aparte, de admirat şi de neuitat.

Sfat: alege o barcă sau o plută ca să admiri de pe mare zidurile şi turnurile oraşului medieval în toată splendoarea.

Plaja Reginei din Nin

Nin este cel mai vechi oraş regal croat, fiind locul perfect să îţi planifici un sejur de poveste. Nin rămâne faimos pentru istoria sa tumultuoasă. Odată cu vizitarea monumentelor şi obiectivelor vechi, multe la număr, vei descoperi și file din această istorie. De exemplu, capela pre-romanică din secolul al IX-lea este singura de acest fel din întreaga Croaţie și a fost proiectată pentru a urmări soarele, îndeplinind în acele timpuri funcția unui calendar. Plaja Reginei este liniştită, fiind un loc ideal chiar şi pentru vârstnici. E căutată pentru laguna cu apă caldă și de mică adâncime, dar și pentru priveliştea naturală care relaxează. Legenda spune că soţia primului rege croat, Tomislav, atrasă de frumuseţea acestei întinderi lungi de nisip fin, venea aici ori de câte ori putea pentru a fura câteva momente de linişte. De aici numele plajei.

Plaja Maslinica din Rabac

Maslinica aparţine Insulei Solta şi este o plajă cu pietriş de aproximativ 500 de metri. Reprezintă alegerea celor care caută un loc exotic. Aici te poţi relaxa după placul inimii: plimbări cu barca sau canoea, volei sau minigolf – şi copiii au locuri de joacă asigurate.

Rabac este cunoscut pentru calitatea serviciilor oferite turiştilor, așa că se pretează pentru o vacanţă cu familia mai ales datorită apelor limpezi şi ambientului liniştit.

Plaja Zlatni Rat din insula Brac

Bol este cel mai vechi oraş de pe coasta insulei Brac. Plajele largi, dintre care cea mai cunoscută este Zlatni Rat, au făcut din acest oraş una dintre cele mai râvnite destinaţii turistice croate atât pentru familii, cât şi pentru doritorii de aventură.

Plaja Zlatni Rat se traduce „Cornul de Aur“, nume dat de forma alungită, care se duce în larg aproape 600 de metri. I s-a acordat titlul de cea mai frumoasă plajă din Croaţia şi a treia cea mai frumoasă plajă din Europa.

Este un loc potrivit pentru tineri, familii sau vârstnici, deoarece oferă tot ce ţi-ai dori: apă turcoaz de mică adâncime, relaxare, umbra pădurilor de pini, plajă pentru nudişti. Nici sporturile nautice nu lipsesc. Pe plajă sunt salvamari, așa că nu trebuie să-ți faci griji pentru copii. Mai ales că îi poţi feri de soarele puternic din mijlocul zilei la umbra pinilor, iar ei nu se vor plictisi în numeroasele părculeţe amenajate special. Deasupra oraşului Bol se ridică lanţul muntos Bolska kruna, cu Vidova Gora, cel mai înalt vârf al insulelor din Marea Adriatică. Bol este un oraş foarte vechi, așa că, vei putea admira cetatea ilirică, apeductul roman, sarcofage creştine vechi, Biserica Sfinţilor Ion şi Tudor, ce datează din secolul al XI-lea, sau Palatul baroc. Oraşul are mai multe muzee și expoziţii, care te fac să cunoşti locul pas cu pas.

Sfat: nu rata apusul de pe plaja Zlatni Rat, în timp ce stai în şezlong cu un pahar de vin roşu în mână!

Citește și:

Vacanta pe nisip andaluz

Sinaia pe care n-o cunosti

Viena, fosta capitala de imperiu

 

 

Articol preluat din ediția de septembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns