Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Cucuteni, cea mai veche civilizație

Cucuteni, cea mai veche civilizație

În urmă cu mai bine un secol, la Cucuteni, în apropiere de Iași, au fost descoperite urmele unei civilizații fascinante.

Cu vremea, s-a stabilit că civilizația cu pricina, a cărei denumire oficială este de altfel Cucutenie-Tripolie, s-a întins pe o suprafață imensă, cuprinzând nord-estul României, Basarabia și sudul Ucrainei de astăzi. Ocupau o suprafață de peste 350.000 kmp, o dată și jumătate cât România de astăzi.

De unde până unde

Timp de 2.000 de ani, atât a fost atestată perioada în care s-a dezvoltat și a dispărut cultura Cucuteni, au apărut aici adevărate orașe, cu case din lut care aveau și etaj. Se pare că oamenii veniseră aici din Anatolia, în căutare de condiții climatice mai bune, trecând prin Bosfor. Aveau oi, capre și bovine, dar nu au cunoscut calul. Și au lăsat pentru posteritate adevărate opere de artă, ceramica de Cucuteni fiind admirată și astăzi pentru frumusețea ei.

Înainte de Sumer

Până nu demult, istoricii erau de acord că civilizația a început în Sumer, cu aproximativ 4.500 de ani înainte de Hristos. Și asta, pentru că s-a stabilit că scrierea cea mai veche a fost cea cuneiformă a sumerienilor. Se pare însă civilizațiile neolitice din estul Europei nu fuseseră puse la socoteală. Astăzi, lumea științifică a convenit: cea mai veche civilizație din Europa este Cucuteni-Tripolie, fără urmă de tăgadă. Aici au fost primele așezări protourbane, locuitorii erau sedentari, se ocupau cu meșteșugurile, agricultura și olăritul, făceau comerț la mare distanță. Una peste alta, un mic paradis al începutului omenirii. Și asta, cu câteva sute de ani înainte de Sumer și Egiptul antic.

Câteva enigme

Cucutenienii, să le spunem așa, erau oacheși, de talie medie și cu ochii codați. Trăiau pe spații largi, dar densitatea populației era mică. De aceea, nu există încă o explicație cum de la Brașov până la Kiev, ca să îți dai seama de distanțe, există o asemenea omogenitate a motivelor picturale. Și asta, în condițiile în care nu se știe încă în ce mod au trecut cele trei mari râuri care străbat teritoriul amintit – Prut, Nistru, Siret. Un obicei ciutat al cucutenienilor era schimbarea amplasamentului. După o anumită perioadă, își ardeau casele și se mutau câțiva kilometri mai departe. Și mai ciudat, nu există necropole, acestea dând în general cele mai multe informații arheologilor. Se pare că își îngropau morții, în mod ritualic, la „piciorul casei“.

Se poate spune că civilizația Cucuteni s-a răspândit cu o viteză mai mare decât creștinismul.

Numai lucruri frumoase

Pe lângă vasele extraordinare, cu spirale care curg lin unele dintr-alte, cu o combinație de culori pe care o recunoști dintr-o mie, sunt și statuetele. În general feminine, superbe, cu siluete perfecte și picioare lungi, fiecare având pe corp un fel de tatuaje în spirală, forme geometrice sau alte simboluri misterioase. Se pare că locuitorii civilizației Cucuteni-Tripolie aveau un cult al zeiței Mamă, mai ales că figurile masculine sunt destul de puține și, de obicei, poartă mască, spre deosebire de cele feminine. Mai mult, nu există figuri triste sau încrâncenate, oameni înlănțuiți sau animale despre care să se presupună ar fi sacrificate. Cucutenienii, se pare, trăiau într-un fel de paradis democratic și pacifist.

De parcă n-ar fi fost

Din păcate, după aproximativ 2.000 de ani (nu mai există nicio urmă mai nouă de anul 3000 î.H.), civilizația a dispărut dintr-odată. Ca și cum s-ar fi evaporat. Anumite legături cu întâmplările biblice i-au determinat pe istorici să bănuiască Potopul drept cauză a dispariției misterioase a cucutenienilor.

China, mai aproape

Sunt absolut surprinzătoare asemănările dintre extraordinar de frumoasele motive de pe ceramica de Cucuteni și cele aproximativ la fel de vechi de pe ceramica Yangshuo din China. În 2014, în localitatea Baia de lângă Suceava, a fost descoperită o locuință pre-Cucuteni, având peste 7.000 de ani vechime, și, stupoare, urme ale unor schimburi comerciale între locuitorii de aici și cei din îndepărtata Chină. Distanța fiind atât de mare, pare aproape imposibil. Mai ales că, așa cum spuneam, cucutenienii nu se puteau deplasa cu o viteză mai mare de 2-3 km/oră (viteza pe care o ating bovinele).

Lucrarile sunt realizate de Alena Stoica

Citește și:

Mister: Poate fi prevăzut viitorul?

Misterul unei iubiri eterne

Mister – un zbor care a durat 47 de ani!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/22.10.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Bogdan29roman/wikipedia commons

Comments

comments

5 thoughts on “Cucuteni, cea mai veche civilizație

  1. Va rog sa indicati numele autorului lucrarilor(Alena Stoica),cel putin , daca oricum le publicati fara permisiunea mea.

    1. Buna,
      Articolul este preluat din revista Femeia de Azi,si sunt convinsa ca publicarea lui s-a facut cu respectarea tuturor conditiilor. Oricum am facut completarea ceruta. Te rog sa-mi scrii si sa-mi spui exact la ce anume te referi cand spui „lucrari”. Am nevoie de detalii ca sa pot repara eroarea sau sa va pot explica cum anume stau lucrurile. Multumesc!

        1. da, iar eu am verificat si nu exista nici un abuz. aricolul mentioneaza exact sursa fotografiilor si, repet, este preluat din varianta tiparita. multumesc!

Lasă un răspuns