Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Greşeli la cumpărături. Si o mica strategie salvatoare

Greşeli la cumpărături. Si o mica strategie salvatoare

Calitate, preţ corespunzător acesteia, utilitate este ceea ce pretinzi de la orice cumperi, nu-i aşa? Nu orice achiziţie a ta le întruneşte însă pe toate. Unde greșești?

Te duci aproape zilnic la cumpărături, dar nu te prea gândeşti la faptul că doar de tine depinde să fii mulţumită şi de timpul alocat, şi de banii cheltuiţi, şi de achiziţiile făcute. Când nu se întâmplă astfel, înseamnă că faci vreuna dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac de obicei femeile la cumpărături. Și cum începe cea mai nebună perioadă a de shopping, ne-am gândit să te punem în gardă.

Speri să te eliberezi de stres

.„Vrei să te relaxezi? Fă un tur prin magazine şi cumpără-ţi ceva!“, te sfătuieşte vreo prietenă. Ce-i drept, sunt psihologi care consideră mersul la cumpărături o excelentă terapie pentru contracararea stărilor psihice negative, o modalitate eficientă de reducere a tristeţii, a stresului. Aşa o fi, doar că ai putea cheltui bani cu nemiluita și stările depresive să continue să-ţi dea târcoale, iar bucuria achiziţiilor inutile să fie de scurtă durată, iar stresul alungat doar pe moment.

Eşti tristă, vrei să-ţi ridici moralul? Alege o altă activitate care să-ţi facă plăcere, nu neapărat perindatul prin magazine: citeşte o carte, du-te la teatru, la film sau concert, în vizită ori într-o excursie.

Capcana cardului

Ți-ai dori ultimul tip de telefon sau vreo geantă ca-n reviste sau cine mai știe ce nu vei putea cumpăra din economii. Dar ai un card de cumpărături şi te tentează să-l foloseşti. Vei plăti în rate, îți zici, va fi mai ușor de suportat.

E posibil însă ca în viitorul nu prea îndepărtat să apară cheltuieli neprevăzute sau veniturile obişnuite ale familiei să scadă considerabil, ratele la bancă ajungând o povară. Vei fi nevoită să împrumuţi din altă parte pentru a le achita, smartphone-ul, care şi-a pierdut brusc tot farmecul, transformându-se într-o greutate apăsătoare.

Prin urmare, când îţi face cu ochiul vreun obiect scump pe care, potrivit veniturilor, nu ţi-l poţi permite, gândeşte-te mai întâi dacă chiar ai nevoie de el. Nu privi cardul de credit ca un remediu pentru lipsa de bani. Vei regreta!

Lista de cumpărături – cel mai bun prieten

Te-ai dus să cumperi pâine, cereale şi zahăr şi te-ai întors acasă cu trei sacoşe pline, din care lipsesc şi pâinea, şi cerealele, şi zahărul. Altfel ar fi stat lucrurile dacă ți-ai fi făcut o listă de cumpărături pe care s-o ai la îndemână de la intrarea la ieșirea din magazin. iei ce scrie pe listă, iar restul ignori!

O greșeală frecventă, chiar dacă nu are legătură cu cumpăratul în excest este ignorarea termenului de valabilitate a produselor. Ar fi bine dacă ai face-o, pentru sănătatea ta și a familiei pe de-o parte, pentru a mai renunța la cumpărături inutile pe de alta.

Te laşi amăgită de ambalaj

Un ambalaj extravagant atrage imediat privirea şi te face să cumperi fără a sta pe gânduri produsul. O cutie mai interesantă, sticlă, hârtie strălucitoare şi frumos colorată te pot convinge să dai banii pe ceva inutil. Ține seama că şi ambalajul costă, fiind inclus în preţul final al produsului.

Cu cât este mai atrăgător, cu atât vei plăti mai mult. Poate n-ar fi rău să priveşti în jur, e foarte posibil să găseşti acelaşi produs fără un ambalaj strălucitor, dar aceeaşi calitate şi la un preţ mult mai mic. Alegerea îţi aparţine, fireşte.

Reducerile, un pericol!

Într-adevăr, perioada reducerilor este atrăgătoare, dar ai grijă să nu ajungi să cumperi lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie sau haine care nu ţi se potrivesc. Pe lângă faptul că îţi încarci casa de obiecte inutile, îţi ruinezi şi bugetul. Apoi, nu uita că unele produse, inclusiv alimentare, se vând la preţ redus tocmai pentru că nu le-a cumpărat nimeni până atunci, există deci motive întemeiate să te mai gândești odată înainte de a le cumpăra.

Cum eviţi greşelile

# Când vreun obiect expus spre vânzare îţi face cu ochiul, nu te repezi să-l cumperi, întreabă-te mai întâi dacă într-adevăr ai nevoie de el;

# Nu te grăbi să cumperi un obiect doar pentru că e la reduceri;

# Pleacă de acasă cu mai puţini bani la tine, eventual chiar şi fără cardul de cumpărături, pentru a evita cheltuielile excesive;

# Nu te duce la cumpărături când eşti într-o dispoziţie nu prea grozavă şi nici fără să te asiguri că nu-ţi este foame;

# Însoţeşte-te de cineva care te-ar mai putea tempera.

Nu uita: a face cumpărături este o necesitate, nicidecum un divertisment.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.01/11.01.2018
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay

 

Comments

comments

Lasă un răspuns