Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Hai în Dumbrava minunată, la Muzeul Astra!

Hai în Dumbrava minunată, la Muzeul Astra!

La 14 km de Sibiu, în Dumbravă, este un muzeu al satului. Cel mai mare și mai frumos nu doar din țară, ci din Europa!

Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai… așa ar putea începe povestea Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu. La început a fost ca o enclavă a identității etnoculturale ardelene în Imperiul Austro-Ungar, dar cu timpul s-a dezvoltat, iar în 1967, 35 de case au dat naștere unei expoziții a tehnicii populare. Azi, muzeul numără 300 de case transferate din întreaga țară și proiectele continuă. Chiar de curând s-au inaugurat trei case săsești din zonele Cisnădioara, Șeica Mică și Hamba.

Un sătuc cu peste 170 de locuitori

Este un muzeu de poveste. Câmpurile, dealurile, brazii și casele țărănești te fac să te simți în inima satului. Un sat ancestral, tihnit și viu. Pentru că aici nu sunt numai case exponat, angajații muzeului se ocupă de gospodării, ba chiar și de grădini. În multe dintre curțile caselor, îi vei vedea îngrijind cu dragoste culturi de cereale, legume sau flori și sunt gata să le povestească vizitatorilor despre ele, dar și despre case.

Ținutul morilor

Aici este cea mai valoroasă colecție de mori din Europa. 20 de mori străjuiesc o parte a lacului, oferind o priveliște bucolică. Anul acesta a fost pregătit terenul pentru ca apa să pună în mișcare roțile morii cu ciutură din Svinița, județul Mehedinți, pentru a aduce vizitatorii mai aproape de lumea morăritului din Banatul montan. Pe lângă celebrele mori de apă, sunt și cinci mori de vânt din județul Tulcea, acolo unde apa nu avea debit prea mare. Una dintre ele este spectaculoasă, având paletele de vânt din pânză. Mai există o moară cu cai, din județul Timiș, acoperită, dar poate cea mai interesantă este cea din Poienii de Jos, județul Bihor, care ilustrează bancnota de 200 de lei.

Ateliere tradiționale

Aproape la fiecare sfârșit de săptămână, în muzeul întins pe 93 hectare se organizează târguri, ateliere educative, spectacole de folclor și slujbe de sărbători. „Anima Astra este un program care aduce meșterii în gospodărie, iar aceștia ne spun secretele lor. În felul acesta, vrem să întoarcem oamenii la tradiții. Sunt ateliere de 10-20 de minute în care oamenii pot să deprindă o mică tehnică, o secvență de viață rurală.

De exemplu, poți învăța cum se frânge via. Este o operațiune banală, pe care nu mulți o cunosc. Lăstarii sunt rupți de la al doilea nod de la rod, ca toată energia plantei să se concentreze spre fruct. Dar țăranul nu irosea nici frunzele, pe cele mari le punea la murat, iar restul era dat ca hrană animalelor. Atelierul cuprinde atât frântul viei, cât și îndesatul frunzelor cu sare în borcane și dusul resturilor în gospodăria în care este măgărușul nostru. Învățăm copiii să deosebească o plantă de buruieni, de ce e nevoie să plivim plantele, să le săpăm, când trebuie să facem toate aceste lucruri“, povestește Mirela Iancu, director Marketing Cultural.

O iarnă de poveste

Chiar dacă vine vremea rece sau zăpada, muzeul este deschis în fiecare zi. Pe timpul verii, poți face plimbări pe aleile muzeului în trăsurile trase de cei patru cai frumoși ai muzeului, iarna te poți plimba cu trăsurile-sanie, iar cei mici se pot bucura de derdeluș pe aleile în pantă, așa că le poți aduce și sania. De Crăciun va fi organizată o expoziție tradițională, un târg de datini și obiceiuri și Festivalul Ignatului.

Destinație și tarife

Localnicii spun că poți ajunge ușor din Sibiu pe jos, însă există o mașină de la gară, numărul 13, care te duce acolo, iar cu mașina personală faci doar 15 minute din oraș. Trebuie să-ți rezervi cel puțin o zi întreagă pentru vizitarea acestui muzeu, dacă nu mai multe. În incinta lui, Cârciuma din Bătrâni și Hanul Veștem, unde îți poți potoli foamea, îți pun la dispoziție preparate tradiționale, bere artizanală, apă și sucuri. Cât privește prețurile, acestea sunt invers proporționale cu mărimea muzeului. Pentru adulți, biletul de intrare este 17 lei, elevii și studenții plătesc 3,5 lei, iar abonamentul individual este 60 de lei, iar cel de familie – 80 de lei pe an.

Istorisiri de odinioară

Ii, împletituri din paie, decorațiuni din pănuși, măști, vase de lut, articole din piele naturală, ouă încondeiate și păpuși meșterite cu migală și multă pasiune. Fiecare obiect învie tradiții și viața satului. Te vei simți astfel ca într-o călătorie în timp pe plaiuri mioritice, unde îi întâlnești pe strămoși și poveștile lor, transmise din generație în generație prin meșterii veniți la târgurile din muzeu. Acolo am cunoscut-o pe doamna Maria Robescu din Râmnicu Vâlcea.

Ea confecționează păpuși, de fapt le îmbracă în portul popular din diverse ținuturi ale țării. De la dumneaei am aflat povestea fetelor de la Muscel. „Înainte de ’44, Miss România se alegea dintre fetele din această zonă pentru că aveau cea mai frumoasă postură și cel mai frumos corp. Asta, pentru că, atunci când plecau la câmp, își puneau pe cap o glavie, o împletitură din pânză, apoi banița cu mâncare, într-o mână ținând urciorul cu apă sau vin, iar în cealaltă furca.

Trebuiau să țină banița în echilibru, iar asta însemna să stea drepte și să-și unduiască trupul după drum“, povestește doamna Robescu dintr-o suflare, apoi trece la povestea batistei, a maramei oltenești și la multe alte povestiri. Fiecare păpușă cumpărată vine cu un cadou: o poveste de odinioară.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns