Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Halloween, o sarbatoare pentru milioane de oameni

Halloween, o sarbatoare pentru milioane de oameni

 

Halloween este o sărbătoare pentru milioane de oamnei, astfel că este preluată cu tot farmecul ei şi de romani şi asta deşi Biserica Ortodoxă o condamnă şi o afuriseşte, iar multi tradiţionalişti o consideră o sărbătoare de împrumut. Cu toate acestea nu doar Halloween este o sărbătoare de împrumut, împământenită şi la noi. Chiar şi dulcele Crăciun, cu fastul său a fost, iniţial, tot o sărbătoare de împrumt. Globalizarea, Internetul, dar şi bucuria unei sărbători, fac ca şi aceasta sărbătoare păgână să treacă graniţe şi să cucerească inimile celor care au chef de joacă fără să aibă nimic în comun cu aceste momente.

Se vor gasi unii care să spună ca şi noi, românii, avem Halloween-ul nostru, undeva pe la Sfântul Andrei, dar cu toate acestea farmecul şi placerea sărbătorii de Halloween, depaşeşte cu mult pe Andrei al nostru, cu vampirii şi monştrii lui.

Milioane de oameni celebrează Halloween-ul cu costume, petreceri tematice, fără să aibă cunoştinţe despre originile şi istoria fascinantă a acestui rit asociat cu apariţii fantomatice şi superstiţii. Oficial Halloween este sărbătorit pe 31 octombrie, care este şi ultima zi a anului în vechiul calendar celtic, zi dedicată morţilor. Şi în calendarul ortodox ziua de 1 noiembrie, la o zi dupa Halloween este dedicată morţilor, fiind Moşii de iarna (asta pentru conservatorii tradiţionalişti care susţin ca nu avem nevoie de sărbători de imprumut, dar respectă cultul morţilor, exact de Halloween). Mai mult, în calendarul celtic, ziua de 1 noiembrie este prima zi a noului an, zi care vine după ce hotarul dintre viaţă şi moarte se închide, cu sărbătoarea de Halloween.

Ziua de era Halloween cunoscută sub numele de All Hallows Eve, adică ziua tuturor sfinţilor Bisericii Catolice, peste care s-a adaugat tradiţia celtică, iar din combinaţia celor două evenimente s-a ajuns la sprite, vrajitoare şi fantome. La aceste momente se adaugă şi finalul perioadei de strângere a recoltelor, începutul frigului şi bucuria unei petreceri în cinstea tot şi a toate.

De la ritualul finalului de an agricol, până la focuri sacre pentru sufletele morţilor (focuri sacre pentru cei de dincolo se aprind şi la noi de Sfantul Dumitrie, sărbătoare care precede Halloween), nu a mai fost decât un pas, iar în prezent promovările comerciale, internaţionalizarea unor momente şi spiritul ludic al omului au făcut din Halloween o sărbătoare a tuturor.

Simbolul suprem al sărbătorii rămâne însă dovleacul luminat, care are o legendă interesantă. Jack, un beţiv fără leac, se întâlneşte cu diavolul, pe drum când se întoarcea acasă de la tavernă. Diavolul îi cere să meargă cu el în Iad, dar Jack îl convinge să se urce într-un copac şi să-i culeagă un măr. Joak profită de moment şi-l păcăleşte de Diavol înfingând o cruce în trunchi, obligându-l astfel să rămână în copac. Când moare, pe Jack nu reuşeşte să ajungă nici în Rai, dar nici în Iad, aşa că acesta, între două lumi, găureşte un dovleac, pune înăuntru o candelă şi se foloseşte se ”lanterna” drept călăuză între cele două lumi. Jocul de lumini al dovleacului  face aluzie şi la cele doua culor simbolice ale sărbătorii: oranjul semnifică toamna, focul, recolta, în vreme ce negrul este asociat morţii, întunericului şi răului. Iar oranjul, învinge şi lumea merge veselă mai departe!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns