Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > La marele fix

La marele fix

punctualitatea

Punctualitatea pare să fi devenit, tot mai des în ultima vreme, obiect de muzeu: oamenii vorbesc despre ea, dar puțini pun preț pe a ajunge la întâlniri la ora stabilită. Relativizarea aduce cu sine o oarecare relaxare, dar dezavantajele pe termen lung sunt mai mari decât par.

În copilărie, învățăm cât de important este să ne trezim la timp, să mâncăm la timp și la ore fixe, să mergem la școală, să nu întârziem acasă, să respectăm orele de joacă, orele de teme și orele de somn. Viața reglată în mod armonios după orele zilei ne ajută să creștem sănătoși și plini de viață și cu toții aflăm pe propria piele, ceva mai târziu, cât de dăunător poate fi să nu respectăm orele de somn. Recunoaștem importanța acestei punctualități a ritmului nostru zilnic, dar nu prea mai dăm atenție punctualității când vine vorba de respectat orele de întâlnire cu alți oameni pe care le stabilim.

O disciplină necesară

Trăim într-o epocă grăbită, în viteză, în care oamenii au din ce în ce mai puțin timp. Și totuși timpul este resursa noastră cea mai de preț: dacă știm să-l administrăm și să-l împărțim în mod inteligent, viața devine mai savuroasă, mai plină, mai mulțumitoare. Cine e mereu grăbit nu are timp de nimic. Iar cine nu poate fi punctual își face un deserviciu în primul rând lui însuși. Pentru că, dacă nu reușește să-și țină cuvântul dat și să ajungă la ora stabilită în locul stabilit, tot programul din acea zi va fi dat peste cap. Iar ritmul va fi și mai alert, va intra într-o stare de stres perpetuu și va trebui să rezolve toate lucrurile pe fugă. În plus, când nu respecți ora de întâlnire, îi arăți persoanei pe care trebuie să o vezi că nu pui mare preț pe timpul ei. Iar lipsa de respect este poate unul dintre cele mai nepotrivite semnale pe care dorești să le transmiți atunci când te întâlnești cu cineva.

Citește și: Bunele maniere, îmbătrânite?

Sfertul academic

Se vorbește mult despre această expresie, dar puțini îi știu originea. Pe vremuri, la universități, profesorii le acordau studenților un sfert de oră înainte de începerea cursului, iar aceștia puteau adresa întrebări în acest interval limitat, dar prețios. Prin urmare, sfertul academic se referă la cele 15 minute dinaintea întâlnirii, nicidecum la cele de după ora stabilită. Așa că adevărata punctualitate era, cândva, să ajungi cu un sfert de oră înainte de începerea întâlnirii, mai ales dacă persoana cu care te vedeai era cu o poziție socială, profesională și culturală superioară ție. Chiar și astăzi, a ajunge cu câteva minute înaintea orei stabilite este o dovadă de respect și curtoazie, din ce în ce mai rară, din păcate.

Renunță la scuze

Cine se scuză se acuză, spune o vorbă veche. Nu căuta scuze că ai întârziat, cere iertare, iar data viitoare fă astfel încât să ajungi la timp. Ploaia, aglomerația din autobuz, traficul lent pot apărea în calea oricui, dar nu toată lumea întârzie. Dacă vrei să ajungi la timp, vei reuși. Trebuie doar să pleci cu 10-15 minute mai devreme decât de obicei.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: iStock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns