Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > La muzeu, cu mic, cu mare!

La muzeu, cu mic, cu mare!

Îți propun să mergem prin cele mai interesante muzee din România. Le-am ales cu grijă, pentru că știu că mulți copii nu se dau în vânt după muzeele de artă sau de istorie. Așa că o să vizităm muzee unicat din toată țara, unde atât tu, cât și cei mici veți afla o mulțime de lucruri noi și interesante!

Muzeul Țărăncii Române

Unicul muzeu din România dedicat femeii se găsește în Dragomirești, pe Valea Izei, în Maramureș. Nu este unul comun, ci dimpotrivă. În pragul casei, te așteaptă tanti Ileana, găzdoaia casei vechi de 300 de ani. În casă și în curte sunt adunate obiecte tradiționale ce defineau și încă definesc, pe alocuri, viața simplă a țărăncii. Vei vedea în curte prepeleacul și vei afla despre tradiția oalei roșii în vârful său – semn că acolo stă o fată de măritat. Vei vedea cum arată fusul cu țurgălău clopoțel), iar tanti Ileana îți va spune povestea sa. Copiii voi avea ocazia să vadă o cămară veche, cu vasele folosite cu un secol în urmă, dar și un război de țesut, un leagăn pentru copii, soba de teracotă și mobilă veche.

Muzeul Cetate Axente Sever

În satele săsești din inima Transilvaniei, poți găsi nenumărate surprize. Eu am găsit această cetate veche de 700 de ani, transformată în muzeu (catedrala) și în pensiune (zidurile de apărare). Este un monument istoric unic, printre puținele biserici din Transilvania care au turnul-clopotniță deasupra corului. Va fi o bucurie pentru cei mici să urce în turn, putând să admire totodată orga veche din 1777. Sus, sunt clopotele la fel de vechi, atât de puternice, încât dangătul lor se aude și dacă bați doar cu degetele în ele. Priveliștea pare un tablou medieval săsesc, în care timpul a încremenit. În spatele bisericii sunt amenajate trei camere de expoziție cu diverse obiecte folosite în trecut. Camera vinului atrage atenția tuturor!

Muzeul Locomotivelor cu Abur

Reșița a fost un centru de producție a locomotivelor recunoscut la nivel european. Nu întâmplător s-a înființat aici, în 1972, o expoziție deosebită cu 16 locomotive fabricate între 1872 și 1960. 14 dintre ele au fost realizate chiar aici! Cea mai importantă piesă a muzeului o reprezintă locomotiva „Resicza“ – este cea mai veche și face parte dintr-o serie de doar trei locomotive făcute în Reșița în anul 1872, după un prototip construit la Viena.

Muzeul Poliției Române

Singurul muzeu al Poliției din România se află la Târgoviște. Aici vei vedea uniforme, arme, echipamente, documente și multe alte obiecte definitorii – inclusiv o motocicletă BMW ce a aparținut Poliției Române în anii ’90, de care cei mici sunt fascinați! Asociația Internațională a Polițiștilor (IPA) a contribuit donând acestui muzeu uniforme, diplome și insigne din toate colțurile lumii. Alte puncte de atracție sunt vestele antiglonț și vitrina despre cazul Râmaru, un ucigaș în serie. Aici afli povestea acestuia, dar și cum a fost prins de către Poliția Română!

Muzeul Farmaciei

Chiar în Piața Mică din Sibiu se află unul dintre cele mai atractive muzee din oraș. Considerat o raritate atât în țară, cât și în străinătate, el este, de fapt, locul în care a funcționat prima farmacie din România. Exponatele îi fascinează pe cei mici și le trezesc interesul celor mari. Peste 6.600 de piese stau mărturie pentru evoluția medicației şi a tehnicilor farmaceutice. Cea mai interesantă parte a muzeului o reprezintă laboratorul, cu o mulțime de obiecte pentru prelucrarea, măsurarea și depozitarea substanțelor farmaceutice.

Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I 

Pasionații de tehnică și inginerie vor fi entuziasmați în muzeul de la Porțile de Fier, cea mai mare hidrocentrală din România! Prima parte a muzeului este amenajată cu exponate specifice zonei: plante, animale, vase și obiecte tradiționale, dar și machete de vapoare. De acolo, ghidul preia grupul și vei coborî cu liftul în sala turbinelor. Acolo, vei afla cum a fost construită hidrocentrala, cum exercită apa presiune pe turbine astfel încât să producă electricitate, precum și alte detalii tehnice despre cele șase turbine de pe malul românesc.

Castelul Iulia Hasdeu

Un weekend la castel, în Câmpina ar putea fi ieșirea perfectă pentru tine și familia ta. În afară de faptul că veți afla mai multe despre familia Hasdeu și despre obiectele ce le-au aparținut, puteți vedea un castel atipic și să vă relaxați în curtea interioară, fotografiind veverițele ce țopăie vesele prin iarbă.

Pasionații de natură încotro?

Muzeul chihlimbarului

În comuna Colți din Buzău, vei găsi într-o căsuță veche un muzeu al chihlimbarului, situat lângă cea mai mare rezervație naturală cu aceste roci fascinante, cu peste 160 de culori și nuanțe de galben. Lângă muzeu a fost săpată o mină, ca turiștii să poată admira mai bine bogățiile naturii.

Muzeul de Mineralogie

Cel mai mare muzeu de mineralogie din Europa se află în Baia Mare și expune peste 1.000 de minerale, roci și fosile – unele unice în lume, având valoare de patrimoniu. Expoziția mai este denumită și Muzeul florilor de mină.

Muzeul Natural al Trovanților

În Costești, județul Vâlcea, există o rezervație naturală învăluită în legende. Un muzeu geologic în aer liber prezintă pietre atipice, mici și mari, numite trovanți. Despre ele legenda spune că își modifică dimensiunile și că migrează.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns