Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > La pas prin lume, cu buget redus – cu SurorileCalatoare.com

La pas prin lume, cu buget redus – cu SurorileCalatoare.com

Mulți spun că odată ce te-a prins microbul călătoriilor, e greu  să mai renunți la planuri, la entuziasm și la dorința arzătoare de a descoperi tot mai multe locuri, tot mai mulți oameni și de a testa noi experiențe.

A călători nu înseamnă a sta o săptămână într-un resort la all-inclusive, ci a pleca să cunoști mai bine lumea din jurul tău – să afli lucruri, să guști preparate tradiționale, să observi și să iei parte la diverse obiceiuri locale, să primești o lecție de istorie într-un muzeu, să găsești străzi pe care nu toți turiștii ajung să le vadă și să descoperi lumea cu fiecare pas pe care îl faci.

Ca să aprofundăm sentimentul acesta ce devine chiar un stil de viață, am stat de vorbă cu fetele de la Surorile Călătoare, un blog plin de inspirație pentru călătorie.

Simy și Ramona sunt două surori care se plimbă prin lume încă de mici. Preferă să călătorească pe cont propriu, în special în extrasezon, când prețurile coboară, iar orașele se eliberează. Deși sunt la poluri opuse, una introvertită și cealaltă extrovertită, au atâtea idei în comun, încât reușesc totuși să aibă un echilibru în tot ceea ce fac și să se întoarcă din vacanțe cu cele mai frumoase povești.

Proiectul lor de suflet, blogul surorilecalatoare.com, l-au început cu doi ani în urmă, dintr-o idee comună. Datorită blogului au cunoscut o mulțime de oameni cu aceleași pasiuni pe care îi inspiră cu fiecare articol.

Când și cum v-a prins microbul călătoriilor prin lume?

De la părinții noștri. Ne-au rămas în minte poveștile lor, cum plecau prin țară cu nașii înainte de ’89. Mașina lor avea număr impar, iar în weekendurile în care aveau voie să circule, plecau fără o destinație anume și decideau doar în ce direcție merg, stânga sau dreapta. Ne-au luat cu ei la mare de când eram foarte mici, iar când aveam vreo 8 ani, am fost împreună la Viena. Am crescut la țară, dar pentru ei a fost foarte important să învățăm limba engleză, așa că la scoală am mers la Drăgășani, orașul de lângă. La 11, respectiv 9 ani, ne-au trimis la o școală de vară lângă Londra, iar 3 ani mai târziu la alta, în Rusia.

Cum a început proiectul Surorile Călătoare?

O să pară puțin ciudat, dar ne-a venit ideea cam în același timp. Noi avem gusturi asemănătoare, ni se întâmplă de multe ori să spunem un lucru în același timp. Ne întorceam dintr-o vacanță prin Serbia și Croația. Când am ajuns acasă, una dintre noi a zis: „M-am gândit tot drumul că ar fi interesant dacă am face un blog unde să povestim despre ce am vizitat“, iar cealaltă: „Nu cred! Și eu mă gândeam la același lucru!“ Asta a fost o întâmplare cu totul neobișnuită. Și așa am scris primul nostru articol, chiar despre Belgrad.

Cum schimbă călătoriile o persoană?

Intrând în contact cu diverse culturi, îți schimbi puțin mentalitatea și devii mai tolerant. Ești mai deschis și nu mai ești atât de reticent atunci când cunoști oameni diferiți față de tine și cultura ta. Credem că societatea românească este mult mai deschisă acum, în mare parte pentru că poți călători mult mai ușor și oamenii învață ceva din vacanțe.

Care sunt destinațiile voastre preferate și de ce?

Cinque Terre, Italia. Sunt 5 sătucuri într-un vârf de munte, înconjurate de mare. Există trenuri care te duc în fiecare sat, iar gările sunt săpate în stâncă. Este locul perfect pentru relaxare, dar și pentru cei pasionați de drumeții, existând trasee între sate.

Lisabona, Portugalia. Este un oraș cu o arhitectură minunată, plin de plăcuțe albastre de ceramică. Ne-au plăcut atât partea veche a orașului, cu baruri în care se aude muzica fado, cât și partea mai nouă.

Tel Aviv, Israel. Tel Avivul ne-a surprins foarte mult, îmbină perfect vechiul cu noul. Ai străduțele înguste din centrul istoric, clădirile înalte de sticlă și otel, piețe tradiționale și moderne, plus marea. Iar mâncarea este nemaipomenită.

În ce locuri nu v-ați mai întoarce și de ce?

Nu suntem genul de călătoare care nu s-ar mai întoarce într-un loc. Dacă ai ocazia să vizitezi un oraș încă o dată, îl vezi cu alți ochi și încerci să descoperi și alte părți ale lui. Cu toate astea, la Pisa nu cred că ne-am mai întoarce pentru că, în afară de turn, nu prea ai ce să vezi.

Dar destinația în care visați să ajungeți?

Simy: Australia.

Ramona: Argentina.

Ce căutați să descoperiți într-un loc nou în care ajungeți?

De obicei ne documentăm înainte să plecăm într-un loc nou. Când ajungem acolo, știm cam ce am vrea să vizităm. Nouă ne place să descoperim un oraș mergând pe jos și așa ajungem să găsim tot felul de locuri, clădiri interesante, zone mai puțin turistice.

Care credeți că sunt cele mai dese greșeli pe care le face un călător?

Noi suntem în categoria „buget redus“, plecăm întotdeauna pe cont propriu, așa că suntem mereu atente la ofertele de avion. Una dintre cele mai dese greșeli ale călătorilor ar fi să cumpere prima ofertă care le iese în cale. A doua e că mulți preferă să mănânce în centru sau aproape de obiective turistice, unde prețurile sunt aproape duble. O altă greșeală des întâlnită – oamenilor nu le-a plăcut un oraș pentru că a fost prea aglomerat. Știm că lumea are concediu vara și atunci pleacă în vacanțe, dar nu se pot aștepta ca un oraș turistic să nu fie plin, cu cozi infernale.

În acest context, care ar fi cele mai prețioase sfaturi pe care le-ați da unui călător neexperimentat?

În primul rând, nu mâncați la restaurantele din jurul obiectivelor turistice. O să le recunoașteți, au meniul tradus în mai multe limbi. Încercați să mergeți cât de mult puteți pe jos, o să descoperiți lucruri interesante. Ar trebui să aveți la voi încălțăminte confortabilă. Și încercați să vă documentați puțin înainte să plecați, astfel o să vă uitați doar la niște pietre și ruine, clădiri sau monumente care trebuie văzute, dar nu știți de ce.

O pățanie amuzantă dintr-una din călătoriile voastre…

La noi nu există călătorie în care să nu ni se întâmple ceva amuzant. Bine, la momentul respectiv nu pare deloc amuzant, ca atunci când am rămas fără benzină pe autostradă… În Vernazza am închiriat un apartament. Noi nu vorbim italiană, dar înțelegem, așa că am presupus că totul o să fie OK. Asta până când am cunoscut-o pe proprietară, o bunicuță care vorbea doar în dialectul local. Nici acum nu știm cum ne-am pus de acord cu ora la care să ne aducă dimineața cafeaua.

Dați-le cititoarelor Femeia. motive pentru care ar trebui să călătorească.

Noi o să spunem întotdeauna DA călătoriilor, mai ales că acum este mult mai accesibil pentru toate buzunarele. Ar trebui să călătoriți pentru că o să intrați în contact cu mai multe culturi și o să învățați lucruri noi, veți deveni mai tolerante cu cei din jurul vostru, veți vedea lucrurile într-o nouă perspectivă și veți aprecia mai mult ceea ce aveți, o să vă simțiți mai fericite și o să aveți o altă încredere în voi.

 

 

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns