Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > La pas prin Roma, orasul etern

La pas prin Roma, orasul etern

Eterna Romă este în orice anotimp o destinație perfectă pentru tine și familie. Tocmai pentru că știm că ai nevoie deopotrivă de relaxare, de mâncare bună, de puțin romantism și de un loc prietenos cu copiii. Aici, ei nu numai că se vor simți minunat, dar vor învăța și trecutul despre care doar citesc în cărțile de istorie de la școală.

În ceea ce mă privește, am stat trei zile la Roma. Trei zile pline, în care nicio clipă nu m-am oprit din explorat. Chiar și așa, la final, am simțit că nu am vizitat nici măcar un sfert din tot ceea ce oferă acest oraș uimitor. Roma e plină de surprize. Iar dacă m-aș apuca să înșirui toate obiectivele, chiar și fără le descriu prea mult, mi-ar trebui măcar zece pagini. Așa că o să-ți spun unde trebuie neapărat să te duci cu micuții tăi, după care îți voi dezvălui câteva secrete ascunse ale Romei, pe care nu toți turiștii le află.

O lecție în familie

La Colosseum – Unul dintre simbolurile Italiei și considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne, Colosseumul este cel mai mare amfiteatru construit vreodată de romani. Chiar și adulții rămân muți de uimire în fața acestei realizări de dimensiuni covârșitoare ce rezistă de 2100 de ani. Pentru ce atâta muncă? Pentru luptele de gladiatori, cea mai prețuită distracție, în acele vremuri, a celor 50.000 de romani care veneau aici: puneau prizonierii de război să se lupte între ei sau cu animale sălbatice.

Cum plecați din Colosseum, treceți pe la Arcul lui Constantin în drum spre Forumul Roman, care era centrul vieții politice și administrației republicii Roma. Romanii au construit un ingenios sistem de canalizare, Cloaca Maxima, pentru a aduce apa din dealul Palatin, această zonă devenind astfel nucleul urbei. Rând pe rând, veți descoperi locul unde se reunea senatul – Curia, platforma discursurilor politice – Rostra, cele trei coloane ce s-au mai păstrat din Templul lui Castor și Polux, ușa de bronz originală a Templului lui Romulus și multe altele. Recomand să luați un ghid privat.

Colina Palatină oferă priveliști superbe asupra Romei și ruinelor rămase. Plimbarea printre grădini și pietre ce au fost odată temple vă va oferi o altă perspectivă. Nu rata balconul de pe colină, de unde veți vedea Forumul Roman.

Nu departe de această zonă, în Forumul lui Traian, veți găsi și Columna lui Traian, care amintește de victoria romanilor în Dacia. Columna înaltă de 40 de metri prezintă bătăliile împăratului purtate cu dacii pentru cucerirea teritoriului care astăzi este România.

Istoria artei la muzeu

Muzeul Vatican – Dacă ești însoțită de cei mici, încearcă treci repede prin el. Oricât de mult te-ar uimi picturile și sculpturile faimoase și tavanele imense conturate cu aur, s-ar putea ca puștii să se plictisească după 3-4 săli. Du-i întâi în sala Egiptului Antic, unde vor putea vedea chiar o mumie, apoi plimbați-vă lejer prin muzeul imens, până ce ajungeți la Capela Sixtină, o comoară a picturii renascentiste. Acolo, povestește-le despre Michelangelo, unul dintre cei mai importanți artiști ai Renașterii italiene, considerat un geniu, cel care a pictat tavanul capelei și o parte din pereți. Arată-le pe plafonul care recreează Facerea lumii în nouă picturi pe cea mai celebră: Crearea lui Adam. Traseul prin muzeu vă va duce la celebra scară în spirală, ce oferă o iluzie optică de neuitat.

La toate aceste obiective, îți recomand să cumperi biletele în avans, de pe internet. Este adevărat, sunt cu 4 € mai scumpe, însă nu veți fi nevoiți să stați poate chiar și două ore la coadă. la intrare.

Locuri secrete

Cripta Capucinilor – La nici 1 kilometru de Fontana di Trevi, vei găsi un loc uluitor, care-ți va destăinui o mică parte a cultului unor călugări din secolele XVI-XIX prin intermediul muzeului, bisericii și criptei lor. Considerată de unii macabră, de alții fascinantă, cripta are pereții decorați cu rămășițele oaselor foștilor călugări, într-o dantelărie ridicată la rang de artă. Dacă îți știi puștii foarte sperioși și cu imaginație prea bogată, nu-i duce la subsol.

Villa Medici și grădinile – Nu departe de un alt punct de reper al Romei, Scările Spaniole, se află Villa Medici, ridicată de Ferdinando I de Medici, mare duce al Toscanei, în 1544. A devenit prima Academie Franceză din Roma, iar astăzi este o bijuterie arhitecturală înconjurată de (probabil) cele mai frumoase grădini din oraș din punct de vedere peisagistic. De aici veți avea o priveliște aparte asupra Romei.

Palatul Înțelepciunii – Situat foarte aproape de Pantheon, alt reper al Romei este un palat istoric ce a funcționat ca universitate timp de secole. Vino aici sâmbăta, când puteți face un tur cu ghid în care vă sunt prezentate istoria palatului, curtea interioară, camera de studiu cu documente antice și Biblioteca Alexandrină, care, în mod normal, este închisă vizitatorilor.

Gelateria Teatrului  – Aici veți putea gusta cu toții cea mai bună înghețată din oraș!

La distracție

Vrei ca vacanța celor mici să fie unică?

Nu uita de o plimbare cu trăsura.

Alege un tur ghidat pe segway.

Lasă-i să se „bată“ cu romanii de pe străzile Romei.

Urcați pe cupola Bazilicii Sfântul Petru.

Roma abundă în fântâni cu cea mai bună apă potabilă. Nu-ți cumpăra apă, doar să ai o sticlă mereu la tine!

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns