Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Ne spovedim și împărtășim acasă în 2020

Ne spovedim și împărtășim acasă în 2020

Ne spovedim și împărtășim și anul acesta, însă nu la biserică! Ordonanțele militare au impus noi reguli și în acestă privință.

Vom asculta slujbele online sau la televizor și ne vom putea spovedi respectând distanțarea socială. Ne puteam spovedi și împărtășii oricând în timpul Postului, însă cei mai mulți credincioși aleg ultima săptămână și chiar Joia Mare pentru aceasta. Și cum mulți au rămas nespovediți și neîmpărtășiți, reprezentanții bisericii îndemnă credincioșii să ia legătura cu duhovnicul pe care-l au și să stabilească împreună calea cea mai bună.

De ce avem nevoie să ne spovedim și împărtășim

Degeaba facem curat, mâncare și spunem o rugăciune. E nevoie să ne spovedim și împărtășim. Și în Sfânta Scriptură se spune: „Toți multe greșim. Iar de vom zice că păcat nu avem, pe noi înșine ne înșelăm și adevărul nu este în noi; iar dacă ne vom mărturisi păcatele, credincios și drept este Dumnezeu, ca să ne ierte nouă păcatele și să ne curățească pe noi de toată întinăciunea și nedreptatea.”

Taina spovedaniei

Unii cred că în aceste condiții de distanțare socială e bine să ne spovedim în fața lui Dumnezeu. Simplu, la noi acasă, ca o discuție sinceră cu divinitatea. Alții consideră că spovedania se poate face de la distanță, prin telefon. Însă preoții ne spun că spovedanie nu este o poveste, relatarea unor fapte pe care le considerăm noi greșite, ci o pocăință. Pentru diferite păcate, trebuie să te căiești diferit. Enumerarea păcatelor nu este suficientă, e nevoie să trăiești acea stare și să te căiești pentru fiecare păcat. Și pentru asta ai nevoie de sprijinul și îndrumarea unui preot. El îți va pune întrebările astfel încât sufletul tău să scape de povară. Și mai mult, dezlegarea păcatelor se face prin punerea mâinilor preotului pe capul credinciosului. Atunci când mergem în fața unui preot, de fapt, mergem în fața lui Dumnezeu! Preoții spun că cei care reușesc o spovedanie curată, reușesc să facă al doilea Botez!

Preoții pot veni acasă pentru a ne spovedi și împărtăși

La solicitarea credincioșilor, preoții vor veni în casele acestora pentru spovedanie. Dar trebuie să respecte câteva reguli de igienă și protecție. Preotul trebuie să poarte încălțăminte de unică folosință (acei botoși pe care-i foloseam în spitale, spa-uri și săli de fitness), o mască sanitară, se va spăla pe mâini și va folosi obiecte care vor fi dezinfectate în prealabil. „Taina Spovedaniei de care de regulă ne apropiem mai des în această perioadă, a devenit o problemă pe care fiecare credincios este bine să o discute cu preotul duhovnic pentru a putea găsi, acolo unde este cu putință, cea mai bună soluție și nu ar fi rău dacă am sta puțin să cugetăm dacă nu cumva am fi putut face ceva mai mult pentru a nu ajunge nespovediți în ultima parte a Postului, când ne-a surprins această situție delicată!”, spune preotul Irimiea Eduard, paroh al Parohiei Bârzești, Episcopia Hușilor.

Și când totul va intra în normal, biserca va redeveni ceea ce a fost, un stâlp al spiritualității, un loc de închinăciune și liniște pentru suflet.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și:

Rugăciuni în Săptămâna Mare zi de zi

Mic dicţionar ortodox

Comments

comments

Lasă un răspuns