Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Nu contează cum, important e să pleci – Cu TravelGirls.ro

Nu contează cum, important e să pleci – Cu TravelGirls.ro

Mulți spun că odată ce te-a prins microbul călătoriilor, e greu  să mai renunți la planuri, la entuziasm și la dorința arzătoare de a descoperi tot mai multe locuri, tot mai mulți oameni și de a testa noi experiențe.

A călători nu înseamnă a sta o săptămână într-un resort la all-inclusive, ci a pleca să cunoști mai bine lumea din jurul tău – să afli lucruri, să guști preparate tradiționale, să observi și să iei parte la diverse obiceiuri locale, să primești o lecție de istorie într-un muzeu, să găsești străzi pe care nu toți turiștii ajung să le vadă și să descoperi lumea cu fiecare pas pe care îl faci.

Ca să aprofundăm sentimentul acesta ce devine chiar un stil de viață, am stat de vorbă cu fetele de la Travel Girls, un blog plin de inspirație pentru călătorie.

Loredana și Narcisa sunt două prietene foarte bune de 25 de ani, de când erau copile. Au fost colege de gimnaziu, apoi de liceu și le-a unit aceeași pasiune: călătoritul prin lume. Narcisa lucrează în comunicare în turism, făcând doar ce-i place. Loredana este jurnalist și consultant în turism, iar de când a devenit mămică, călătorește cu copilul în spate.

Blogul TravelGirls.ro l-au lansat acum șase ani, cu scopul de a-și povesti experiențele din vacanțe. De-a lungul timpului, au luat și premii pentru cel mai bun blog.

Când și cum v-a prins microbul călătoriilor prin lume?

Cred că am avut, cumva, dintotdeauna plăcerea asta nebună a călătoritului oricând, oriunde, numai să nu stăm acasă. La început, au fost drumurile prin țară, iar după prima vacanță în străinătate, am știut foarte clar că e doar începutul.

Cum a început proiectul Travel Girls?

Noi ne cunoșteam de multă vreme, am crescut împreună în același cartier, am fost la aceeași școală, apoi la același liceu, deși între noi este o diferență de vârstă de aproape doi ani. Știam că vrem să scriem despre pasiunea noastră cea mai mare și, după câteva vacanțe împreună, am găsit și soluția: o platformă online pe care să o „amenajăm“ după plac și unde să povestim foarte sincer experiențele noastre din vacanțe.

Cum schimbă călătoriile o persoană?

Călătoriile noastre nu mai sunt de multă vreme doar despre sightseeing, adică nu intenționăm niciodată să plecăm la drum cu o listă de obiective turistice de pe care să tăiem tacticos la sfârșitul zilei ce am reușit să bifăm și ce lăsăm pentru a doua zi sau pentru data viitoare. O simplă plimbare printr-o piață locală și curajul de a cere ceva în limba oamenilor de acolo, pe care de cele mai multe ori nu o cunoaștem, te amprentează fără să îți dai seama. Interacțiunea cu oameni de toate vârstele, din culturi diferite, momentul în care un bătrânel îți face cu mâna de la balcon și tu îi întorci gestul cu un zâmbet, chiar și faptul că intri într-o cârciumă mică, unde se adună doar de-ai locului, și comanzi un fel de mâncare tradițional te fac să fii mai tolerant, mai curajos, mai răbdător și de multe ori găsești în tine resurse pe care nici nu știai că le ai.

Care sunt destinațiile voastre preferate și de ce?

Am visat mulți ani la Maroc și, când am ajuns acolo, nu ne-a dezamăgit deloc, a fost exact așa cum ni l-am imaginat: fascinant, haotic, exotic, plin de culoare. La fel de mult ne-a plăcut Portugalia, pe care de atunci o recomandăm în stânga și-n dreapta pentru city-breaks – Lisabona și Porto, pentru destinație de plajă – toată coasta de sud, Algarve și Madeira pentru hiking (= plimbări lungi pentru a descoperi o zonă) și peisaje insulare spectaculoase.
Fără să fie un clișeu, România este în topul nostru, aproape la fiecare sfârșit de săptămână ajungem în locuri mai puțin știute, mai puțin umblate, prin sate frumoase, pe dealuri și munți pe care îi avem aici, aproape, și asta e grozav!

În ce locuri nu v-ați mai întoarce și de ce?

Narcisa: Am revenit cu drag și de mai multe ori în multe dintre locurile vizitate deja: Olanda, Spania, Thailanda (aici m-aș duce în fiecare an) și alte țări ori locuri din România. Nu pot să spun cu mâna pe inimă că nu voi mai călca într-un loc din nou niciodată, mă roade curiozitatea să descopăr mai mult, să le mai dau o șansă chiar și locurilor care mi-au picat greu la stomac. E și cazul Indiei, cu care am o relație de love-hate. Mi-am dorit tare mult să descopăr țara asta, dar șocul cultural te plesnește peste ochi de cum pui primul pas peste graniță. Într-un moment te îndrăgostești de culori, de povești, de palate, de mâncare, de oameni, în secunda doi ți se întoarce stomacul pe dos din cauza mizeriei sau se face mic-mic cât un purice, de frică, în trafic.

Dar destinația în care visați să ajungeți?

America de Sud, pentru o vară întreagă!

Ce căutați să descoperiți într-un loc nou în care ajungeți?

Loredana: Eu sunt foarte pofticioasă, de multe ori aleg destinațiile de vacanță după ce văd reportaje sau seriale culinare dintr-un loc sau altul. Așa că, atunci când ajung acolo, primul lucru pe care vreau să-l fac este să mănânc bunătăți locale.

Care credeți că sunt cele mai dese greșeli pe care le face un călător?

Așteptările creează întotdeauna dezamăgiri. Am văzut oameni care s-au bosumflat când au ajuns pe aeroportul din Casablanca, Maroc, pentru că visau la vreme caldă și la baie în ocean, iar când au ajuns acolo, ploua. Ca experiment, aș recomanda oricui să meargă, cel puțin o dată, într-o destinație despre care nu știe mai nimic.

În acest context, care ar fi cele mai prețioase sfaturi pe care le-ați da unui călător neexperimentat?

Să-și facă pur și simplu curaj și să călătorească mult, cât mai mult, oriunde se ivește ocazia. Nu contează dacă alege să plece prin agenție de turism sau dacă își configurează singur vacanțele, important e să plece. Poți călători aproape gratis – dacă banii sunt o scuză: iei biletele de avion low-cost cu multe luni înainte, stai gratuit la localnici (prin platforma Couchsurfing), îți gătești singură după ce faci cumpărături la supermarket. Soluții sunt.

O pățanie amuzantă dintr-una din călătoriile voastre…

Stăteam în fața unui magazin la Borșa, în Maramureș, pentru că pierduserăm autobuzul care să ne ducă mai departe, în Turul României. Butonam telefoanele, când au oprit doi localnici, un cioban și un șofer, care se cunoșteau bine cu vânzătoarea de la chioșc. Ne-au spus că ne duc ei la destinație, dar că mai întâi mergem până la stână, în munți, să-l lăsăm pe cioban. Și ne-am urcat în mașină. După vreo jumătate de oră de mers pe un drum forestier abrupt, prin munți, am ajuns la o stână minunată, ciobanul ne-a făcut bulz, ne-a ospătat cu cele mai bune sortimente de brânză, ne-a făcut și un pachet pentru drum, apoi l-a instruit bine pe șofer să ne ducă unde avem nevoie. A fost o experiență grozavă!

Dați-le cititoarelor Femeia. motive pentru care ar trebui să călătorească.

Călătoriile sunt vindecătoare și revelatoare, de fiecare dată când am trecut prin perioade grele soluția mea a fost să-mi fac bagajul și să plec. E incredibil cum un weekend cu cortul pe munte sau o vacanță scurtă cu mașina până în Bulgaria, Ungaria sau Grecia îți pot da chef de viață și te încarcă pentru multe săptămâni.

 

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns