Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > La prin Barcelona lui Gaudi

La prin Barcelona lui Gaudi

Oraș unic în lume și preferatul turiștilor, Barcelona îți oferă atâtea locuri pe care trebuie neapărat să le vezi, că nici nu le poți număra. Poate tocmai de aceea nu te vei plictisi niciodată aici!

Prima dată când am ajuns la Barcelona, am înțeles că Sagrada Familia este doar un monument important printre multe altele, nicidecum singurul. Drept care aveam nevoie ori de timp, ori de viteză și de un plan bun ca să iau orașul la pas. Timpul a fost scurt, doar patru zile într-o primăvară friguroasă, așa că am ales mai întâi să aflu mai multe despre cine a făcut acest oraș mare!

Gaudí a modelat orașul

Antoni Gaudí este unul dintre cei mai faimoși arhitecți ai lumii datorită proiectelor sale originale, interesante și futuriste, este cel care a ajuns să-și creeze propriul stil, dincolo de Art Nouveau. Numai în Barcelona Gaudí a creat 11 monumente, șase dintre ele făcând parte astăzi din patrimoniul UNESCO.

Prima oprire a fost în Parcul Güell, un monument complex, a cărui construcție a durat 14 ani. Pe o suprafață de 17 hectare, parcul public cuprinde mai multe opere ale marelui arhitect din etapa sa naturalistă: mozaicul, onduleurile și modelele duc cu gândul la frumusețea naturală. În parc, vedetă este salamandra, devenită simbolul orașului. După ce admiri panorama orașului din imensa piață ovală stând pe banca-balustradă, vizitează și Casa-muzeu Gaudí!

Palatul Güell este un alt obiectiv important. Însă ai grijă, nu se află în parcul cu același nume, ci spre plajă! Contele Eusebi Güell l-a susținut pe Gaudí în proiectele sale. În semn de mulțumire, geniul a desenat acest palat care se încadrează în etapa orientalistă a artistului.

Treci și pe la Casa Vicens, primul proiect de anvergură al arhitectului. Folosirea din abundență a ceramicii dă un aer puternic orientalist stilului gaudian.

Mi-a plăcut enorm și Casa Batlló. Construcția exista deja, una clasică. Iar Gaudí „doar“ a modificat-o: a folosit piatră de Montjuïc, pe care a modelat-o în stil personal, după care a aplicat motivele vegetale. Astfel, a transformat clădirea într-o capodoperă! Intră și viziteaz-o, te vei simți ca într-o elegantă căsuță de turtă dulce!

Millà este o casă de locuințe ce a fost decorată impresionant: onduleurile de pe cele trei fațade se îmbină armonios, trecând peste cele 33 de balcoane ce au și ele balustrade abstracte, pline de detalii. În interior, holurile au fost decorate cu picturi murale.

Nu în ultimul rând, Temple Expiatori de la Sagrada Família (numele oficial în catalană) rămâne un loc vizitat de milioane de turiști din întreaga lume. Construcția impresionantei catedrale a început încă din 19 martie 1882, după proiectul lui Gaudí realizat în mai bine de 40 de ani. Principala problemă în construcția templului a fost Războiul Civil Spaniol, când a fost incendiată cripta. Cum aici era atelierul artistului, au fost distruse și proiectele, și machetele. Când s-au reluat lucrările, în 1944, a fost nevoie de un nou plan care să redea imaginea pe care Gaudí o avea în minte și în planurile inițiale, astfel încât templul să fie cât mai fidel ideilor originale. Se preconizează că edificiul va fi gata în 2026.

Celelalte moșteniri lăsate Barcelonei de Gaudí sunt: Pavilioanele Güell din cartierul Pedralbes, Colegiul Religios Teresiano – singurul său edificiu construit din cărămidă, Casa Calvet, Torre Bellesguard și Poarta Miralles.

După-amiază la castel

În sudul orașului, vei găsi Muntele Evreilor (Montjuïc), un loc ideal pentru a te plimba. Alege să urci cu telefericul până la castel, o veche fortăreață militară cu rol important în trecutul zonei. Înăuntru vei vedea diverse expoziții, în general pe teme istorice. Iar din curtea castelului, vei avea o priveliște interesantă asupra orașului și a Mării Mediterane.

Când cobori, ține cont că la baza muntelui vei găsi Palatul Național Montjuïc, ce adăpostește Muzeul Național de Artă Catalană, cu cea mai complexă colecție de artă romanică din lume.

În fața palatului sunt patru coloane, cele reprezentate și pe steagul catalan. Iar în fața lor, se află Fântâna Magică, ce „dansează“ în ritmul muzicii în fiecare seară, de la 21.00 la 23.00.

La baza muntelui, se întinde cartierul Montjuïc, unic prin faptul că reunește elementele reprezentative ale arhitecturii din toate colțurile Spaniei!

Orașul Vechi, la pas

Inima Centrului Vechi este Cartierul Gotic, cândva înconjurat de ziduri de apărare. Străduțele vechi și înghesuite te poartă parcă printr-un alt oraș. Clădirile monumentale medievale îți atrag atenția prin grandoare și detalii impresionante. Acordă o atenție deosebită Catedralei, Pieței Regelui, Capelei Sfintei Maria Pi și Muzeului de Istorie.

Dincolo de bulevard, intri în La Ribiera, un cartier medieval elegant și faimos printre turiști. Alege Strada Montcada ca să vezi palatele nobile ridicate în secolul al XIII-lea, unul dintre ele adăpostind astăzi Muzeul Picasso. După câțiva pași, în fața ta se va deschide o piațetă în care se află Santa Maria del Mar, despre care se spune că este cea mai frumoasă catedrală gotică a Barcelonei!

Cum te îndepărtezi puțin spre nord, vei descoperi o bijuterie arhitecturală: Palatul Muzicii Catalane. Palatul, bogat decorat, a fost ridicat în 1905 și face parte din patrimoniul UNESCO încă din 1997. Rezervă-ți timp să vizitezi și interiorul!

După ce vei fi admirat Orașul Vechi, sigur vei vrea să te odihnești puțin. În apropiere se află Parc de la Ciutadella, o grădină istorică deosebită, în centrul căreia se găsește Parlamentul Catalan. Plimbă-te pe malul lacului, admiră cascada răcoritoare. Sau relaxează-te într-un bar mobil cât bei o bere rece!

Parcul este legat prin zona pietonală Paseo de Lluis Companys de Arcul de Triumf. Nu este un arc obișnuit, ci atipic, datorită stilului de construcție: civil, nu militar.

Plimbare pe faleză

O plimbare de neuitat poți face din Piața Catalunya, pe La Rambla, cea mai faimoasă stradă a Barcelonei. Ea desparte Cartierul Gotic de El Raval (Cartierul Chinezesc) și este plină de viață și culoare! Strada duce către faleză, oprindu-se la statuia lui Columb. Are 2 kilometri și este ca o carte deschisă care-ți prezintă orașul: de la arhitectura tradițională, anticari până la buticurile de suvenire, tarabe cu delicatese și baruri specifice de tapas.

De la statuia lui Columb se deschide La Rambla del Mar, ce te poartă pe faleză până la nisipul fin de pe plaja Barceloneta, locul în care Shakira și-a filmat unul dintre clipuri.

Dacă te pasionează lumea marină, nu uita de Acvariu! Ce are special? În afară de tunelul de 80 de metri și de cele peste 11.000 de vietăți, aici poți face scuba-diving cu rechinii!

Curiozități, pe scurt

Plaza de Toros sau arena pentru coride a fost transformată în centru comercial după ce, în iulie 2010, spectacolele cu tauri au fost interzise în toată Catalonia.

Universitatea din Barcelona, fondată în 1450, reprezintă principalul centru de cercetare din Spania, fiind totodată unul dintre cele mai importante din lume.

Pe vârful muntelui Tibidabo se aftă Biserica Sagrado Corazón, ce se vede din orice punct al orașului.

Camp Nou e cel mai mare stadion din Europa și, an de an, muzeul echipei FC Barcelona rămâne cel mai vizitat din oraș!

Grădina Botanică adăpostește o colecție de cactuși unică în lume!

Turnul Agbar marchează zona tehnologică a orașului. Clădirea de sticlă este colorată, de obicei, în roşu şi albastru, deşi sistemul permite proiectarea a 16 milioane de culori.

Fiesta de la Mercè este cea mai importantă sărbătoare din Barcelona. Festivalul dedicat patroanei și protectoarei orașului, Fecioara Mercè, se ține în fiecare an pe 24 septembrie.

Tips:

  • Există curse directe din mai multe orașe din țară. Și poți alege un city-break, ofertele sunt irezistibile în această primăvară! 200 de euro cu zbor și cazare 3 nopți la hotel de 4 stele sau 4 nopți la hotel de 3 stele.
  • Barcelona este primul și singurul oraș care a primit o Medalie de Aur Regală pentru arhitectură, în 1999.
  • Ți-e foame? Perfect! Du-te să bei sangria la bar și vei primi mâncare gratis – faimoasele tapas!
  • Cum te deplasezi? În primul rând, pe jos! Nu e nevoie să închiriezi o mașină, rețeaua de transport public fiind foarte bine dezvoltată!

Citește și:

City Break-uri pentru orice buzunar

Românii și-au ales destinația favorită în 2017

Vacanțe de pe vremea romanilor în Salonic și Cracovia

Articol preluat din ediția de martie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns