
Dincolo de încântarea și zarva specifice oricărui concediu și oricărei excursii, ar fi recomandat să-ți iei câteva (dacă nu chiar toate) măsurile de precauție. Acestea îți vor garanta o vacanță relaxantă și odihnitoare, fără stres și fără neplăceri.
Înainte de a pleca de acasă
Află cât mai multe despre destinație. Printre aceste detalii enumerăm:
Vremea din zonă
Fie că vei rătăci prin România, fie că vei merge în străinătate, aflarea prognozei pentru următoarele zile este foarte utilă. Chiar dacă nu vei putea amâna excursia în caz de vreme rea, măcar vei șți să-ți armonizezi garderoba cu vremea.
Citește și: Vacanță în Transilvania: cetăți dacice și evadare în natură
Sărbătorile locale
Este important să șții dacă vreo ceremonie aparte are loc pe durata vizitei tale, din cel puțin două motive. Primul, și cel mai stresant, ar fi că majoritatea serviciilor publice sunt închise în această perioadă, iar cel de-al doilea se referă la eventuala ta pregătire pentru eveniment. Dacă ești îndeajuns de norocoasă încât să-ți suprapui vacanță cu o sărbătoare locală, n-ar fi grozav să participi cum se cuvine?
Ce intră în prețul excursiei
Acest amănunt este prețios pentru că te ferește de surprize neplăcute. De exemplu, e foarte util să arunci un ochi la restaurante din apropierea hotelului sau din jurul obiectivelor turistice pe care le vei vizita, pentru a afla cam cât te va costa o masă. 90% dintre localuri au meniul afișat pe propriul site. Bineînțeles, trebuie să afli din timp cât costă biletele la muzee, cele pentru transportul în comun
Documente importante
În funcție de destinație, e posibil să ai nevoie de pașaport valabil sau viză – află cât mai din timp dacă e cazul! Apoi, vei avea nevoie de asigurare medicală, voucher-ul care să dovedească că ai toate serviciile de cazare și transport asigurate și, neapărat, banii – de preferat în valuta țării pe care o vei vizita, în caz că nu poți schimba lei acolo.
Împachetarea bagajului
Nu lăsa bagajul pe ultima sută de metri, ci gândește-te măcar cu câteva zile înainte ce vrei să iei la tine. În general, o astfel de listă este utilă pentru oricine:
Alegerea hainelor
- lenjerie intimă: 1 pentru fiecare zi de vacanță;
- șosete: 1 pentru fiecare zi, mai puține dacă vei purta și sandale sau le vei înlocui cu dresuri;
- tricouri/bluze/cămăși: în medie 1 pentru fiecare zi (mai multe dacă este foarte cald și te vei mai schimba, mai puține dacă este iarnă și porți straturi);
- pantaloni/fuste: acestea pot fi purtate de mai multe ori;
- hanorac/pulover: obligatoriu dacă mergi într-o destinație răcoroasă, dar și dacă vei călători cu avionul;
- eșarfă: este foarte utilă în avion, dar și dacă se strică vremea;
- încălțăminte: 2 perechi, mai ales dacă vei sta încălțată mult timp
Asigură-te că toate hainele se potrivesc bine între ele, pentru a putea face diferite combinații! Îți va fi mai simplu să pregătești bagajul dacă ai deja o garderobă capsulă.
Produse de îngrijire și machiaj
Gândește-te ce produse folosești de-a lungul unei zile și pune-le pe toate pe o masă sau pe pat. Apoi, încearcă să scoți câteva, pentru a-ți ușura bagajul. În cele mai multe cazuri, te poți lipsi de cel puțin 3 produse.
Pentru a economisi spațiu, folosește recipiente reutilizabile, de mici dimensiuni.
Ar trebui să iei la tine și copii după actul de identitate și medicamente, pentru orice eventualitate.
Citește și: Vacanță plină de culoare în Marrakech
Pe drum și în timpul vacanței
Fii atentă la ce companie de taximetre apelezi și cât costă cursele pentru localnici, știut fiind că pentru turișți tarifele sunt „speciale”. Ar fi util și să ții Google Maps deschis, pentru a observa dacă șoferul încearcă să ocolească prea mult.
Încearcă să te amesteci în peisaj – ultima bluza de la Versace n-ar fi foarte potrivită pentru mănăstirile Moldovei, nu?.
Dacă vei sta doar cu ochii în telefon, pe hartă, cu o privire dezorientată, e ca și cum ai striga „Sunt turistă singură, jefuiți-mă!”. Verifică traseul în zone sigure, apoi bagă telefonul în geantă sau buzunar.
Ferește-te să umbli cu mulți bani cash și treci în schimb la plata cu card – acolo unde este posibil. Dacă preferi să folosești cash, nu ține toți banii la tine, ci lasă o parte la hotel, într-un loc sigur.
Dacă vei ține cont de toate acestea, cu siguranță vei avea o vacanță de vis. Concediu plăcut!
Sursă foto: iStock