Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Superstițiile, cu dus și întors si cateva explicatii fantastice

Superstițiile, cu dus și întors si cateva explicatii fantastice

Superstițiile, cu dus și întors – Ieși cu dreptul din casă, bați în lemn când auzi de ceva rău, eviți să te întorci din drum și crezi că, dacă ai vărsat sare, te vei certa cu cei din familie. Nu ești singura și, în plus, nu ești chiar atât de absurdă cum pretind unii. Ce se află în spatele superstițiilor?

De obicei, „superstiție” este un termen peiorativ. Credințele în evenimente și lucruri magice sau în miracole sunt considerate iraționale și retrograde. Dar multe studii au arătat că un anumit nivel al credinței în supranatural, o credință de multe ori subtilă și inconștientă, pare inevitabil, chiar și printre sceptici.

Unul dintre aceste studii a arătat că un grup aparent rațional de studenți americani a crezut că au influențat rezultatul unui meci doar pentru că s-au uitat la televizor. Se pare că suntem toți mistici, într-o măsură mai mare sau mai mică.

Origini întunecate

Multe superstiții nu au fost deloc credințe iraționale la început. De exemplu, în Evul Mediu, cine vărsa sare risca într-adevăr certuri îngrozitoare în familie, pentru că acest condiment atât de banal astăzi era pe atunci foarte scump. Vărsarea sării însemna risipirea unei mici comori de familie și, desigur, ducea la certuri vehemente.

O altă credință aparent irațională spune că aduce ghinion să deschizi umbrela în casă. Ei bine, pe vremuri, mecanismul de deschidere a umbrelei era destul de complicat și era confecționat dintr-un cadru metalic rigid, astfel încât deschiderea acestui obiect inofensiv putea atrage după sine, într-un spațiu mic, stricarea obiectelor din jur sau rănirea persoanelor aflate în apropiere. Așadar, superstiția a luat naștere din prudență.

Un alt obicei este bătutul în lemn. Când auzim ceva rău, batem în lemn pentru a ne feri și proteja. De ce? Pe vremuri, multe popoare păgâne credeau că în copaci trăiesc spirite și zei, iar când doreau protecția lor, băteau în scoarța copacului: prima dată pentru a le atrage atenția, a doua oară pentru a le mulțumi. Creștinii au adaptat această superstiție și pentru ei a atinge o suprafață de lemn însemna a atinge lemnul crucii pe care a fost răstignit Iisus.

Bătutul în lemn a devenit una dintre cele mai importante superstiții ale evreilor în timpul Inchiziției spaniole. Mulți se ascundeau în sinagogi construite din lemn, iar pentru a intra, era nevoie să bată într-un anumit mod. Astfel, bătutul în lemn a ajuns să fie asociat la multe popoare cu siguranța și supraviețuirea.

Cât despre pisicile negre, chiar și azi mulți oameni cred că aduc ghinion. Deși în Egiptul antic erau venerate, în Evul Mediu european au început să fie asociate cu așa-zisele vrăjitoare. Sub influența propagandei Bisericii, oamenii au început să vadă în ele spirite malefice. S-a ajuns atât de departe, încât Papa Grigore al IX-lea a declarat oficial pisicile încarnarea diavolului. După aceasta, bietele animale au ajuns să fie oropsite și vânate cu miile.

Gândire magică în epoca rațiunii

Toate cele de mai sus arată , la origine, multe dintre obiceiurile și superstițiile actuale erau comportamente practice, legate de anumite lucruri specifice, și aveau un scop bine definit și deseori justificat. În decursul istoriei, sensul lor propriu s-a pierdut și a rămas doar ritualul, partea exterioară.

Astăzi, sarea este ieftină, așa că nimeni nu te va certa dacă o verși. Totuși, oamenilor nu le place să vadă atât de banalul condiment împrăștiat pe masă. În plus, credința în superstiții acționează deseori ca o motivație puternică. De exemplu, sportivii care au obiceiuri sau amulete performează mai bine când au aceste obiecte asupra lor sau când execută comportamente aparent iraționale și fără sens.

Executarea părții de ritual are un dublu efect: sporește încrederea că lucrurile vor decurge bine și reduce anxietatea, așa că sportivii se pot relaxa și pot performa la cote înalte. Pentru oamenii obișnuiți, acest tip de gândire magică face ca universul să fie un loc în care lucrurile au sens și se desfășoară conform unor legi clare, chiar dacă necunoscute.

O minte superstițioasă arată nevoia posesorului său de ordine și structură. Sigur că acest tip de gândire magică are și dezavantaje: poate duce la obsesie, fatalism și uneori chiar la psihoză. Dar, dacă reușim să menținem un echilibru, superstițiile nu ne fac deloc idioți, ignoranți sau nebuni. Ele ne fac umani.

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns