Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Terapia cu filme. O solutie care da rezultate

Terapia cu filme. O solutie care da rezultate

Terapia cu filme – Esti stresata din cauza banilor? Ai dispute fara sfarsit cu sotul/ iubitul? Esti suparata de comportamentul fiului tau adolescent? Te afli intr-o situatie din cele neplacute pe care tuturor ni le rezerva viata? O altfel de terapie, extrem de ieftina, dar cu rezultate semnificative, o reprezinta filmele.

Adica acele scenarii inspirate din viata de toate zilele. La urma urmei, cartile, poeziile, piesele de teatru, picturile sunt folosite de multa vreme in rezolvarea problemelor psihicului uman. Filmele – una dintre cele mai vechi distractii – se alatura celor amintite.

Motor!

Filmele creeaza legatura intre noi si cele mai adanci trairi ale noastre. Situatiile de viata pe care le prezinta ne pot ajuta sa gasim solutii la problemele noastre. Reusesc sa ne anime dorinta de a lupta. Pot sa dizolve gandurile negre si chiar sa destepte intuitia. Uneori, ne dau imboldul si ideea cu care sa pornim dialogul cu alte persoane care au probleme. Filmele descriu viata, zbaterile, pierderile si victoriile noastre, ale tuturor, si raspund la multe dintre intrebarile pe care ni le punem. Dau o voce si o imagine gandurilor interioare, fricilor, dorintelor si bucuriilor noastre.

Secventa de viata

O cunostinta de-a mea a inceput o afacere cu prajiturele. Cand am aflat, am fost teribil de surprinsa, pentru ca era genul care nu avea timp sa intre in bucatarie. Insa schimbase trei servicii din cauza disponibilizarilor si asta o deprimase adanc. Filmul „Julie & Julia” i-a dat ideea. Este povestea a doua femei care traiesc in perioade diferite, amandoua in cautarea unei ocupatii care sa le scoata din impas. O carte de bucate, scrisa de Julia, o determina pe Julie, la 50 de ani dupa publicarea cartii, sa intre intr-o provocare cu ea insasi, gatind toate cele 524 de retete ale cartii intr-un singur an. Asta a colorat viata anosta a Juliei, iar prietenei mele i-a dat o idee de continuare.

Exact ca-n filme

Nu privi un film ca o persoana pasionata de acest gen de arta. Nu urmari daca actorii interpreteaza bine sau rau, ci cum interactioneaza personajele, ce replici dau in diferite momente si cum le afecteaza acestea viata. In functie de ce film vei alege, poti sa vezi ca si cele mai dificile situatii au cel putin o cale de iesire. Da, exact ca-n filme!

Minighid de terapie

Iata cateva sugestii de filme potrivite pentru mai multe situatii de viata:

 • Probleme: cu banii.
 • Recomandare film: „Cetateanul Kane” (1941), cu Orson Welles.
  Filmul prezinta povestea unui om sarac, care devine bogat in urma unei mosteniri. Ambitia pentru putere il transforma insa intr-un barbat abuziv. Moare singur, intr-un castel inca neterminat, visand la simplitatea pe care a avut-o in copilarie.
 • Probleme: de sanatate.
 • Recomandare film: „O minte sclipitoare” (2001), cu Russell Crowe.
  Este drama unui geniu matematician care este pe punctul afirmarii internationale, dar se imbolnaveste de schizofrenie. Nu se va lasa invins de boala, ci va lupta cu ea.
 • Probleme: suparare, tristete, deprimare.
 • Recomandare film: „Magnolii de otel” (1989), cu Sally Field si Julia Roberts.
  Titlul se refera la acele femei aparent fragile, care supravietuiesc oricaror necazuri, deoarece au un psihic de fier.
 • Problema: batranete.
 • Recomandare film: „Ceva-ceva tot o iesi” (2003), cu Jack Nicholson si Diane Keaton.
  Trecut de prima tinerete, dar inca mare don juan, batranelul Harry pleaca intr-un weekend romantic cu o tinerica si se indragosteste de mama fetei, o scriitoare haioasa de aceeasi varsta cu el.
 • Problema: temeri, frica.
 • Recomandare film: „Mai bine nu se poate” (1997), cu Jack Nicholson si Helen Hunt.
  Fa cunostinta cu cel mai antipatic batran al tuturor timpurilor – Melvin. Are fixuri, manii, e plin de hachite. Asta, pana ce descopera ca, daca ofera, primeste.

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns