Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Ținutul moroșenilor, un tărâm uitat de vreme

Ținutul moroșenilor, un tărâm uitat de vreme

Ținutul Moroșenilor pare un tărâm uitat de vreme. Este o destinație unică, precum o călătorie în timp într-un loc unde s-au păstrat cu mare dragoste cultura, tradițiile și stilul molcom, dar plin de viață al oamenilor.

Aflat acolo unde se agață harta-n cui, Maramureșul este un loc plin de mister pentru mulți turiști români. Dacă te-ai gândit la un scurt concediu acum, la început de toamnă, alege această destinație pentru a-ți bucura sufletul și a te lăsa pătruns de energia locului!

Tradiții

Puține obiceiuri s-au schimbat de-a lungul trecerii timpului. Călătorind prin sate, nu e greu să observi bisericile din lemn, ridicate de oamenii locului, opt dintre ele (Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz și Șurdești) fiind incluse în patrimoniul UNESCO. Meșteșugurile și tradițiile sunt transmise din generație în generație, îmbrăcămintea țesută manual încă e purtată cu mândrie, iar spectacolul la care asiști în zi de sărbătoare este de neuitat, fiindcă buna dispoziție se împletește cu jocul și horitul și, nu în ultimul rând, cu un pahar cu horincă, mândria fiecărui moroșan gospodar. În Maramureș, vei putea admira porți și case vechi din lemn, în special în satele de pe Valea Cosăului și Valea Marei, dar și în muzeele din Baia Mare și Sighet.

Călătorie în timp

În zonă, există multe muzee concentrate mai ales în Baia Mare, reședința județului, și în Sighetu Marmației, vechea capitală a Maramureșului. Fie că vei călca pragul muzeului dedicat arhitecturii tradiționale, mineralelor (Muzeul de mineralogie din Baia Mare găzduiește o colecție unicat în lume), etnografiei sau o celebră închisoare politică transformată în Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, care se află în Sighet, vei simți istoria și puterea moroșenilor de a trece peste toate relele care s-au abătut asupra lor de-a lungul veacurilor, dar și bucuria de a lucra pământurile străbune.

Cimitirul vesel

În Săpânța, vei descoperi un cimitir neobișnuit, care te va atrage prin originalitate. Este denumit „Cimitirul vesel“ întrucât crucile pictate în culori vii, dar și imaginile cioplite în lemn înfățișează în mod naiv una din caracteristicile celui decedat, iar scurtele poezioare pline de tâlc, scrise în graiul popular merită citite cu răbdare. Cimitirul din Săpânța face parte dintr-un top 10 al celor mai vizitate destinații funerare din lume.

Bucurie pentru suflet

Turismul rural și ecoturismul sunt răspândite în țara moroșenilor. Multe dintre activitățile care au devenit deja o rutină pentru localnici sunt pline de farmec pentru orice turist. Poți să iei lecții de olărit, de cioplit în lemn, să cosești, să faci plimbări lungi cu căruța (ori cu sania, pentru că Maramureșul este o zonă fabuloasă și în anotimpul rece), să te odihnești pe câmpurile cu iarbă cosită, să te bucuri de gustul laptelui proaspăt muls și de masa cu bucate tradiționale pregătite de gazdele mereu vesele și bucuroase de oaspeți. Nu-ți lua rămas-bun de la aceste meleaguri înainte de a profita de o porție de adrenalină – lasă-te pe mâna celor din cluburile de parapantism sau de cățărat pe munte ori străbate cu bicicleta drumurile de țară care traversează peisaje de basm. Nu uita de Mocănița de pe Vaser, singura cale ferată îngustă din Uniunea Europeană pe care circulă un tren forestier. Locomotivele care-l remorchează au fost construite între 1910 și 1986, sunt cu aburi și se opresc în locuri pitorești. Vizitează Maramureșul și descoperă-i frumusețile și poveștile pline de farmec!

Citește și:

Turist prin Bucuresti

De vizitat în Romania – locuri cum nu vezi niciunde in lume!

In secuime, intre sare si lut

Articol preluat din ediția de septembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns