Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Valletta: mică, dar cuprinzătoare

Valletta: mică, dar cuprinzătoare

Valletta: mică, dar cuprinzătoare

Valletta, capitala cea mai mică a lumii, te așteaptă cu cele mai mari bogății culturale și e inclusă în totalitate în patrimoniul mondial UNESCO. Orașul are doar 0,8 km², așa că e suficientă o singură zi ca să-l vizitezi, însă poți sta oricât ca să te bucuri pe îndelete de el.

Valletta e considerată o perlă a arhitecturii malteze. Primele pe care le-am observat au fost zidurile cetății înalte și impunătoare, încununate de domul oval și clopotnița Bisericii Sf. Paul. Odată ce am intrat, clădirile parcă italienești înghesuite pe străzile strâmte de inspirație arăbească m-au transpus într-o atmosferă deja întâlnită în țările vecine.

Traseu pierdut pe străzi-carusel

Mi-am început vizita din piața în care se află Fântâna Tritonilor, considerată cel mai modernist monument al Maltei, care duce chiar către Poarta Vallettei, intrarea oficială. Doar numele s-a păstrat din ea, astăzi ea fiind numai un pasaj prin fortificații. Nu mai există arcadele de altădată, iar forma actuală datează din 2011, de la ultimele restaurări. În acea zi, atmosfera era întreținută de muzică de jazz, iar murmurul lumii de la terase reverbera printre fațade.

Dealurile și văile se văd extrem de bine din capătul acesta al orașului. Parcă te îmbie să-ți amintești de copilărie și să descoperi viața dintr-un carusel. Trecând pe la Situl Operei – cu coloane grecești imense și transformată în teatru de vară, Catedrala Madonna – faimoasă pentru domul care apare în toate vederile din Valletta, și pe la Catedrala Sf. Paul – care rămâne în amintirea vizitatorilor datorită turnului pătrat de lângă marele dom, am ajuns în cea mai faimoasă piață a orașului, Piața Regina Victoria. Cu siguranță, e cel mai animat punct din oraș: atât turiștii, cât și localnicii mișună de la o terasă la alta. Unii pentru mâncare, alții pentru un vin bun, iar câțiva pur și simplu se opresc să admire arhitectura complexă, de la fațade plane la decorațiuni franțuzești, de la arcade gotice la cabinele telefonice londoneze.

Oraș sever ce ascunde comori

Co-Catedrala Sfântului Ioan este locul care m-a impresionat cel mai tare! De afară, parcă nu mi-a atras atenția într-un mod deosebit. Interiorul însă uluiește de la primii pași și contrastează cu exteriorul anost. Zidurile, tavanele și altarele sunt împodobite cu decorațiuni baroce, simboluri cavalerești, motive naturale și coroane se îmbină pe pereții înalți ai navei. Dincolo de picturile impresionante ca tehnică de pe tavane, semnate de Mattia Pret, în Oratoriu am găsit una dintre capodoperele lui Caravaggio: „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Acesta este cel mai mare tablou al său și singurul pe care s-a semnat. Tot aici se mai află o operă a sa, „Saint Jerome scriind”, care este fabuloasă! Pe marginile navei există nu mai puțin de nouă capele bogat decorate.

În capătul micii peninsule-oraș se află fortăreața de tip stea St. Elmo, ce a fost transformată în Muzeul Național Militar. Fortăreața a avut rol definitoriu în bătălia cu otomanii de la 1565 (considerată cea mai mare victorie a creștinismului împotriva islamului), dar și în cel de-al Doilea Război Mondial, când, deși bombardat din aer, fortul a ținut piept inamicilor.

Castelul (Auberge de Castille) sau „Casa Albă a Maltei” este cea mai importantă operă a artelor frumoase din Malta. În stil baroc și situat în cel mai înalt punct al Vallettei, astăzi adăpostește biroul prim-ministrului maltez. Există tururi în interiorul clădirii ce datează de la 1573.

Sfat. Ești cu cei mici? Du-te la Muzeul Jucăriilor, vor fi impresionați!

Grădini cu priveliște

Punctele de belvedere întotdeauna se găsesc pe lista mea. Iar când le găsesc într-un cadru plăcut,  momentele mele de relaxare devin ideale. Îți propun două locuri: Hastings Gardens, un parc deasupra zidurilor cetății cu vedere spre Manoel. Și mai impresionante sunt Grădinile de Sus Barrakka. De aici am avut o vedere uluitoare asupra portului și cartierelor vecine. Parcul a fost amenajat pe bastionul Sf Petru și Paul cu arbori exotici, plante stufoase și arcade-ferestre către mare. Tip: Peisajul se vede minunat înainte de apus!

Ce trebuie să știi

Cazează-te lângă Valetta, în St. Julian’s sau în Silema. Poți sta mai aproape de mare și ai și mijloace de transport la îndemână.

O cazare începe de la 150 lei/camera dublă la hotel sau apartament de 3*

Un bilet de avion costă de la 700 lei, în funcție de perioadă, dar poți găsi oferte last-minute și mai bune.

Nu închiria mașină dacă nu ai experiență cu condusul agresiv pe stânga.

Ia-ți un card de 12 călătorii sau unul săptămânal (depinde cât stai), e mult mai avantajos decât să plătești fiecare călătorie în parte.

Mănâncă pește și fructe de mare, sunt specialitatea locului!

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2019 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns