Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Voluntariat sau concediu, totuna pentru Tina Crețu

Voluntariat sau concediu, totuna pentru Tina Crețu

Voluntariatul nu este pentru toți o opțiune. Însă Cristina Crețu sau Tina, cum îi spun prietenii, are forța, îndrăzneala și puterea sufletească să plece „în concediu” într-unul din cele mai amărâte state ale lumii, în Malawi, ca să construiască locuințe pentru familiile năpăstuite de soartă, prin misiunile Habitat for Humanity.

Pericolul medical, sărăcia care impresionează până la lacrimi nu au oprit-o să-și ducă experiențele la nivelul următor. Lucrează în digital marketing și face voluntariat de când se știe. A ales, în 2018, calea spre Malawi nu doar pentru dezvoltarea personală, ci și de dragul de a-i ajuta pe ceilalți. Anul acesta, în 2019, se pregătește să plece din nou.

Fondurile, un obstacol

voluntariat
Tina Crețu sau voluntariatul ca opțiune de viață mai bună

Tina își dorea de ceva vreme să ajungă în Africa să vadă cum trăiesc oamenii, dar și să dea o mână de ajutor. „Eram într-o călătorie de explorare a sinelui, așa că experiența aceasta a venit la fix în viața mea. Totul a început cu un anunț pe social media. Ana, fosta mea colegă de birou, în prezent om de comunicare la Habitat for Humanity, a făcut public un anunț care suna cam așa: «Căutăm prima echipă de voluntari care să construiască două case în Malawi.» De aici până la înscrierea în program nu a fost decât un pas.“
Voluntarii acestor misiuni trebuie să-și asigure singuri costurile logistice, dar și o parte din materialele de construcții prin campanii de strângeri de fonduri (2.100 de euro în 2019), ceea ce nu e tocmai simplu. Anul trecut, Tina a reușit să adune suma necesară cu puțin timp înainte de termenul limită. „M-am gândit să rog familia, colegii și prietenii să doneze toate cadourile de ziua mea în acel cont. Adică, în loc să îmi cumpere flori sau alte obiecte, să pună acolo suma respectivă. Apoi am popularizat cauza pe social media și au donat cunoscuți, persoane cu care nu mai vorbisem de ceva vreme, dar pe care i-a impresionat demersul meu. Le sunt în continuare recunoscătoare tuturor că au alocat resurse pentru acest proiect.”
Când a revenit, a distribuit cărți poștale de la Habitat for Humanity tuturor celor care au donat și i-a rugat să se implice și pe viitor. Astfel, anul acesta, când vrea să plece din nou, a strâns suma necesară plecării în timp record, în doar o săptămână! „Pe lângă oamenii care m-au susținut anul trecut, au fost și alții care au văzut online experiența și și-au dorit să fie cumva parte din proiect.”

Citește și: Magdalena Mărculescu: munca mea are sens

O imagine dură

A fost greu la început pentru că totul a avut un impact emoțional mare. „Nimic din ce citești online, oricâte filme ai vedea, nu te pregătește cu adevărat pentru ce găsești acolo!”, a mărturisit Tina, deși a mai avut contact cu diverse comunități sărace. „Diferența este că majoritatea locuitorilor, aproximativ 70%, trăiesc în condiții de sărăcie extremă, cu mai puțin de 2 dolari pe zi. Oricât de puternic ai fi, nu poți rămâne indiferent la această realitate cruntă. Să vezi copii care se bucură la un șervețel sau o sticlă goală de apă e cutremurător. Și totuși, dincolo de aceste greutăți, puteai întrezări bucuria de a trăi. Lucru pe care noi îl uităm adesea.”

În ciuda sărăciei, Malawi pare că este una dintre cele mai sigure țări din Africa, fapt confirmat pe parcursul șederii: „Nu a fost niciun moment în care să mă simt în pericol. Ne plimbam singuri prin sat de la un șantier la altul, iar singura reacție a celor din comunitate era curiozitatea: unii oameni ne îmbrățișau, alții ne zâmbeau”.

Alături de ceilalți voluntari, a lucrat cot la cot pentru construirea a două case. Nu a mai făcut asta vreodată, așa că în prima zi a participat la un training din partea echipei de pe șantier, unde a învățat atât tehnici, cât și cuvinte în chichewa, limba locală: „Cuvintele aveau să ne fie de mare folos toată perioada proiectului: matope (pământul pe care îl foloseam pentru a lipi rândurile de cărămizi între ele), madzi (apă), zíkomo kwámbíri (mulțumesc foarte mult), chingue mamba (se referă la mutatul unei sfori care ținea drept ghid pentru rândurile de cărămizi pe care le puneam, practic anunțam că trecem la următorul nivel). Pentru prima dată în viața mea am lucrat la un proiect are contează cu adevărat!”

Tina s-a integrat rapid, forțată mai ales de programul strâns: „A trebuit să ne adaptăm repede, ca să ne asigurăm că terminăm treaba în cele șapte zile pe care le-am petrecut pe șantier. Ne-am împrietenit cu echipa de constructori și, cu fiecare zi care trecea, deveneam o echipă, dincolo de barierele evidente de cultură și limbă”.

Schimbare profundă

Tina povestește că această experiență a reașezat multe concepte din viața sa: de la modul în care privește fericirea și lucrurile materiale până la sensul dificultăților personale. „Mă raportez altfel la oameni și la lucrurile pe care le fac zi de zi. Mi-am propus să ajut cum pot, pe cine pot și am făcut din asta o mantră. Am învățat că în lumea în care trăiesc eu nimic nu e atât de greu cum pare, că sunt alte persoane care se culcă flămânde zile la rând. Sunt norocoasă că m-am născut aici și vreau să-i ajut pe alții, așa cum și eu am avut parte de susținere pe plan personal sau profesional.”

Deși la început a fost deznădăjduită văzând câți oameni au nevoie de ajutor în Malawi, ușor-ușor a înțeles că binele se face puțin câte puțin: „Mi-am dat seama că noi am reușit să schimbăm în bine viețile familiilor pentru care am construit acele două case, care în ultima zi petrecută pe șantier mai aveau nevoie doar de acoperiș și de finisaje. A fost momentul în care am fost mândră că am reușit ce ne-am propus atunci când ne-am înscris în program”. Astfel, a aflat și că imposibilul nu există și că fericirea e fiecare clipă pe care o trăim: „Din păcate, suntem prinși de greutățile de zi cu zi și uităm să ne bucurăm de oameni, de soare, de natură, de faptul că suntem sănătoși. Noi avem tot și nu ne dăm seama! A fost nevoie să ajung în Malawi să îmi dau seama de asta!”

Citește și: Ioana Gomoi, de la regizor de videoclipuri în România la documentarist premiat în China

Voluntariatul, o soluție

Chiar dacă nu putem schimba lumea în bine dintr-odată, putem contribui prin pași mici la orice cauză sau comunitate cu care rezonăm. Așa crede și Tina, că orice efort, orice gest făcut pot schimba viața cuiva, conștientizând impactul pe care-l poate avea un om cu voință. Pe lângă misiunile în Africa, ea face voluntariat și în București, pentru un eveniment care promovează incluziunea socială a persoanelor din grupuri vulnerabile. „Orice ajutor contează. Oamenii pentru care noi am construit nu și-ar permite niciodată să își construiască o casă precum cea făcută de noi. Acum, ei vor putea să se concentreze pe educația copiilor, de exemplu. Fără educație, e foarte greu să îți depășești condiția.”

Misiunea aceasta i-a transformat Tinei viața, iar acum știe ce vrea să facă în continuare: „Pentru mine, a fost o experiență care mi-a schimbat sistemul de valori cu totul. E greu să te întorci la birou, la jobul tău de succes și să uiți. Mi-am dat seama că e ceea ce vreau să fac, că pot avea un impact fie el câtuși de mic, așa că iată-mă la bord cu a doua echipă de voluntari, care merge să construiască locuințe în Malawi. Voi continua să mă implic, mi-am dat seama că asta e menirea mea și vreau să ajut cât de mult pot eu. Și sper să inspir și alți oameni din jur să facă acest lucru”.

Despre Habitat for Humanity

Habitat for Humanity a fost fondată în 1976 în SUA, revoluționând conceptele de locuire socială, de voluntariat și de implicare socială a comunităților locale. Organizația derulează proiecte pentru locuirea decentă în peste 70 de țări, inclusiv România. Habitat for Humanity a fost fondată în 1976 în SUA, revoluționând conceptele de locuire socială, de voluntariat și de implicare socială a comunităților locale. Organizația derulează proiecte pentru locuirea decentă în peste 70 de țări, inclusiv România.

 

Citește și:

Text: Corina Matei
Foto: arhiva personala/Habitat for Humanity

 

Imagini din misiunile de voluntariat la care a luat parte Tina Crețu

Comments

comments

Lasă un răspuns