Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Cristina Rusu: Voluntariatul îți dă un sens, mândrie și împlinire

Cristina Rusu: Voluntariatul îți dă un sens, mândrie și împlinire

voluntariat

Voluntariat: un cuvânt de neînțeles pentru unii, un stil de viață pentru alții. Curaj, altruism, încredere în sine sunt doar câteva trăsături care o definesc pe Cristina Rusu, un om cu drag de oameni și de lumea aceasta care, din 2014, a decis să renunțe la timpul ei cu cei dragi, la confortul de la birou și la siguranța de acasă pentru a pleca în diverse misiuni de salvare pentru Medici Fără Frontiere, în state din lumea a treia.

 

Conflictele interne, bolile exotice, sărăcia, lipsa apei potabile nu au împiedicat-o pe Cristina să fie parte din cinci misiuni, în Irak, Sudanul de Sud, Eswatini (fostul Swaziland), Bangladesh și Yemen, țări pe care mulți dintre noi le știu din știrile negative și dureroase de la televizor.

De la confort la pericol

Pasiunea pentru poveștile oamenilor și pentru călătorii a fost chiar imboldul de care Cristina a avut nevoie ca să-și schimbe radical cursul profesional: „Voiam să dau un sens muncii mele și voiam să ajut. Cred că cel mai dureros pentru un om, profesional vorbind, este să nu mai simtă că este relevant, iar eu am simțit că munca mea în corporație nu mai era relevantă pentru mine. Voiam să fiu mai ancorată în realitate și să mă simt mai conectată la lumea din jurul meu”. Pentru Medici fără Frontiere ascundea în suflet o admirație aparte de ceva timp și, deși nu se aștepta, ONG-ul căuta oameni pentru funcții de suport, cum este și poziția ei, cea de coordonator financiar. Dincolo de a simți că are un rol în lume, a motivat-o și ideea de a călători: „E un factor important faptul că am șansa să văd locuri în care altfel nu aș fi ajuns niciodată”.

Acum, Cristina vorbește cu entuziasm de misiunile ei, chiar dacă nu i-a fost vreo clipă ușor! Prima ei misiune a fost în 2014, în Sudanul de Sud, în Agok, unde Medici Fără Frontiere conduce singurul spital de referință din zonă și oferă asistență medicală primară și secundară, inclusiv chirurgie pentru o populație de peste 140.000 de persoane. Spitalul are capacitatea de 140 de paturi. Acțiunile desfășurate aici vin în contextul în care zeci de mii de oameni din Sudanul de Sud au murit și aproape unu din trei oameni a fost forțat să-și părăsească locuința de când a izbucnit conflictul, în decembrie 2013.

„Eram pentru prima dată pe continentul african. M-au izbit sărăcia lucie în care trăiesc oamenii și situația deplorabilă a țării, măcinată de conflicte. Costul uman este absolut înfiorător, milioane de oameni au fost forțați să fugă, ca rezultat al luptelor, și zeci de mii de oameni au fost uciși.” Experiența în Sudanul de Sud a fost intensă, mai ales când a început să stea de vorbă cu oamenii. „Mărturiile localnicilor despre tot ceea ce au îndurat este imposibil să nu te marcheze profund. Apoi, oamenii caută tot felul de supape în toate nenorocirile astea și viața își găsește cumva un curs. Oamenii se căsătoresc, au copii, sărbătoresc Crăciunul și Paștele, se întâlnesc la un ceai, râd și se bucură de lucruri mici, iar partea asta îți oferă speranță. Sunt incredibil de rezistenți și curajoși. Vor doar pace și un loc stabil în care să-și crească în liniște familiile.”

Voluntariat în continuare

Oamenii pentru care a lucrat și impactul pe care proiectul organizației umanitare l-a avut asupra comunității au convins-o pe Cristina să continue. „Mă motivează relevanța muncii de zi cu zi și dorința de a ajuta. Apoi, din fiecare misiune mă întorc cu foarte multe povești despre oameni frumoși și calzi, oameni care mă inspiră și mă determină să-mi doresc să fac mult mai multe lucruri bune. Cu fiecare misiune, învăț cel puțin o duzină de lucruri despre mine și o mie despre lume.”

Așa că, în 2015-2016, a plecat în Eswatini, țară în care Medici fără Frontiere lucra alături de Ministerul Sănătății în aproape 30 de clinici în programe legate de tratarea SIDA și tuberculozei. „Swaziland are una dintre cele mai mari rate SIDA din lume, afectând aproximativ unu din trei adulți. Totodată, are una dintre cele mai mari rate de tuberculoză la nivel mondial. Din cauza legăturii strânse dintre epidemiile de HIV și TBC, 70% din persoanele care contractează TBC sunt și HIV pozitive. Epidemia SIDA arată semne de stabilizare, iar în ultimii ani numărul de decese legate de SIDA a scăzut”, ne-a informat Cristina.

A urmat o campanie în Irak, țară măcinată de conflicte din 2014, unde aproximativ 5,7 milioane de copii și adulți au fost forțați să-și părăsească casele și să caute adăpost în altă parte. „Multe dintre construcțiile medicale din Irak au fost distruse, iar cele care funcționează încă duc lipsă de personal medical calificat și consumabile medicale. Majoritatea serviciilor medicale publice sunt depășite de situație. Medici Fără Frontiere furnizează asistență medicală primară și secundară, servicii pentru mame, tratamente pentru boli cronice, intervenții chirurgicale și reabilitare pentru răniții din conflictele armate, sprijin pentru sănătatea mintală și activități de educație pentru sănătate”, ne-a povestit ea despre situația de acolo.

În 2018, Cristina a făcut parte dintr-un proiect umanitar în cea mai mare tabără de refugiați din lume, în Bangladesh, districtul Cox’s Bazar, care găzduiește refugiați Rohingya, care au fugit de violențele comise asupra lor în țara învecinată, Myanmar, încă din 1978. „Cea mai recentă campanie de violență, care a început la sfârșitul lunii august 2017, a provocat un exod fără precedent și a creat una dintre cele mai mari tabere de refugiați din lume. Majoritatea refugiaților trăiesc în așezări improvizate, având acces limitat la adăpost, mâncare, apă curată sau latrine. Igiena precară din taberele dens populate face să crească motivele pentru izbucnirea bolilor. Medici Fără Frontiere oferă asistență medicală de bază și de urgență pentru refugiați și comunitatea locală, precum și ajutor pentru apă și salubritate: transportul apei, instalarea pompelor, a puțurilor și a bazinelor.”

De numai câteva luni, Cristina s-a întors din Yemen, tot o zonă de conflict, în care războiul a lăsat în urmă zeci de mii de victime. „În ultimii trei ani, au fost înregistrate peste 160.00 de raiduri, aproximativ 15 pe zi. Atentatele și lipsurile cronice de provizii și personal au dus la închiderea a mai mult de jumătate din structurile medicale din Yemen. În plus, mulți dintre lucrătorii în domeniul sănătății din țară nu au fost plătiți din august 2016 și au părăsit sistemul de sănătate publică, forțați să caute alte surse de venit. Astfel, Medici Fără Frontiere are aici printre cele mai extinse activități din lume, deoarece 20 de milioane de oameni au nevoie de asistență umanitară.

Durere versus mulțumire

Cristina mărturisește că, deși lucrează în contexte cu risc ridicat, nu s-a simțit nicio clipă în pericol în misiunile sale, dar recunoaște că s-a confruntat cu situații mai dificile.

La fel de complicat a fost să-și țină în frâu emoțiile: „Mi-a luat ceva timp să învăț cum să-mi gestionez trăirile, emoțiile sau cum să mă raportez la experiențele astea. Mă marchează ce văd acolo și pentru mine a fost greu uneori să accept că, la nivel individual, n-am putut face mai mult pentru oameni”.

Toate greutățile au trecut mai ușor când a văzut cât bine poate face pentru oameni. Cristina își amintește și acum o situație din Sudanul de Sud, când a inițiat campania de promovare a donării de sânge, care a fost un succes. „Era mare nevoie de sânge în spital, dar, din motive culturale, oamenii nu donau și atunci a fost nevoie de o astfel de campanie.”

Din inimă, pentru oameni

„Cred foarte mult în generozitate. Cred că voluntariatul, ideea de a ajuta pe cineva sau de a te implica într-o comunitate crește nivelul fericirii individuale. Îți dă un sens de mândrie și împlinire. Apoi, pentru mine vine și dintr-un simț al abundenței, că am tot ce-mi trebuie, dar alții din jurul meu nu au fost la fel de norocoși. Cred în puterea de a dărui: unii acordă ajutor financiar, foarte important în multe cazuri, alții sunt generoși cu timpul lor și cred că interacțiunea umană e cel mai important factor: să vezi și să fii văzut”, a recunoscut Cristina. Ea ne sfătuiește ca, dacă avem posibilitatea, să facem voluntariat oriunde, chiar și în comunitate, nefiind nevoie să plecăm departe de casă. Iar pe cei care vor să descopere alte locuri și culturi îi sfătuiește să încerce o experiență ca a ei: „Merită fiecare moment și cred că cel mai important, dincolo de noile locuri pe care le vedem, este să cunoaștem oamenii. Ajută să înțelegem lumea în care trăim”.

Nu se oprește aici

Susținută de familie, schimbată în totalitate și înțelegând mult mai mult din aspectele subtile ale vieții, Cristina va pleca în altă misiune peste câteva luni. „Familia m-a susținut mult în munca pe care o fac cu Medici fără Frontiere, chiar dacă uneori sunt îngrijorați pentru mine. Experiențele acumulate în misiunile mele m-au făcut mai umilă și mai recunoscătoare pentru tot ce am. Am învățat să ascult mai mult și să dau fără să aștept nimic în schimb. Am învățat să am mai multă grijă de mine și am înțeles că fericirea se măsoară în momente și durează foarte puțin.”

 

Citește și:

Text: Corina Matei
Foto: PR/Medici fără Frontiere

 

 

Imagini dintr-un spital din Yemen

Oameni care și-au părăsit locuințele din cauza condițiilor grele

Comments

comments

Lasă un răspuns