Esti aici
Femeia.ro > GHID TV > Interviu cu Luciana Indre, o jurnalistă cu stil

Interviu cu Luciana Indre, o jurnalistă cu stil

Luciana Indre

Luciana Indre a fost prezentatoare de știri și a avut o emisiune politică la Look TV. Apoi a coordonat ziarul „Servus Cluj” și site-ul „Look Medica”. Luciana este absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acum prezintă, la PRIMA TV, emisiunea de weekend  „Sănătate cu stil”, abordând subiecte de interes într-un stil nou și fresh.

Luciana, cine ești tu și ce mesaj transmite noua emisiune a postului Prima TV?

Mesajul emisiunii „Sănătate cu stil” vine în contextul în care, acum, cel mai dorit sentiment este acela al siguranței, al securității personale pe care ți-o oferă sănătatea. În urmă cu un an, când ne întâlneam pe stradă, ne vizitam părinții și prietenii sau ne auzeam la telefon cu cei dragi întrebam firesc: ce faci, cum ești, când pleci în vacanță, ce ți-ai cumpărat frumos. Astăzi, prima întrebare (și e firesc să fie aceasta) este: „Ești sănătos?”. Oamenii vor să afle ce îi pune la adăpost, vor să știe cum să se ferească de boli, cum și unde se pot trata eficient, de unde pot să obțină sfaturi care să îi ajute să fie bine. Noi am întins o mână și venim să umplem acel gol care lipsește aducând specialiști, studii, medici. Vrem să facem prevenția de care se tot vorbește și care lipsește cu desăvârșire.

Cine sunt eu? Sunt ceea ce sunt astăzi: suma anilor care m-au format ca jurnalist și ca om, cu bune și cu rele. Sunt jurnalist de mai bine de 12 ani. Știrile și munca de teren mi-au oferit șansa de a înțelege cât de important este să aduci informații corecte. Să pui în balanță, să îți asumi și să înveți să îți placă să fii printre primii care aduc vești. Mai apoi m-am implicat și ca realizator, producător și moderator al emisiunilor din Trustul Clever Media Network cu tematică socială, economică,  politică și medicală.

Sunt doctorand în cadrul Universității Babeș-Bolyai, unde sunt și profesor asociat în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie și predau Comunicare și Relații Publice.

Ce înseamnă stil de viață și de ce avem nevoie să ne organizăm viața într-un anumit ritm?

Un stil de viață sănătos reprezintă alegerile și acțiunile pe care le facem zilnic astfel încât să scădem riscul de îmbolnăvire. Cu toate acestea, sănătatea nu se referă doar la prevenţia bolilor, ci şi la bunăstarea fizică, mentală şi socială. Astfel, un stil de viaţă sănătos vizează mai multe aspecte ale vieţii noastre de zi cu zi: starea fizică, cea mentală, emoțională, financiară. Aceste elemente sunt toate interdependente. Putem spune că ne bucurăm de un stil de viață sănătos când suntem echilibrați cu privire la toate componentele.

Cu cât suntem mai structurați și mai atenți la detalii, avem toate șansele să obținem organizarea mentală care duce inevitabil spre echilibrul mult râvnit. Suntem adaptabili? Vremurile de astăzi, pe care le trăim atât de intens ne demonstrează că da, suntem. Este, poate, cel mai important predicat al organizării – adaptabilitatea.

Dacă reușim cu succes să facem față unui program zilnic intens, în care trebuie bifate drumuri spre școală, ore de ședințe, cumpărături, curățenie, trafic, studiu individual cu copilul și alte activități solicitante, putem spune că avem și ritm, și rezultate. Acesta este un stil de viață. Suntem ce alegem să fim!

Tu ce fel de stil ai adoptat?

Am avut șansa să cresc în ­Maramureș, să îmi petrec copilăria într-o casă cu o grădină generoasă, în care se găseau de toate, pomi cu rod și legume ecologice, și m-am bucurat de o alimentație sănătoasă. Din fericire, tatăl meu se ocupă în continuare de grădină și în weekendurile în care sunt liberă, fug acolo și mă aprovizionez cu alimente „cu gust”.

De fiecare dată spun că sănătatea se învață. Eu, la rândul meu, am învățat să trăiesc sănătos și zi de zi adopt metode noi de îmbunătățire a stilului meu de viață. Ca un exemplu, acum câțiva ani săream tot timpul peste micul dejun. Între timp, m-am educat și am văzut că este esențială alimentația regulată și echilibrată. Cam la fel s-a întâmplat cu toate aspectele de care vorbeam mai devreme. Fiecare dintre noi își poate modela cum vrea propriul stil de viață.

A adopta forme și idei nu este oare periculos?

Nu! Atât timp cât asculți sfaturile specialiștilor și nu pui în aplicare prima idee citită pe Google. Depinde cine este sursa de inspirație. Știu, e plin internetul de sfaturi, rețete-minune de slăbit, reclame la fel de fel de produse, însă e important să ne informăm corect înainte de a aplica o idee.

Cum să ne adaptăm psihic și emoțional la stresul pandemiei?

Ei, aici cred că asta e marea provocare: cum vom depăși această perioadă, pentru că pandemia ne-a schimbat stilul de viață tuturor și toată această stare de neliniște, încordare și disconfort ne-a afectat mai mult sau mai puțin pe toți.

Primul lucru pe care trebuie să îl știm, spun specialiștii, este că frica e normală în acest context pe care îl experimentăm cu toții. Fiecare trăiește însă o altfel de frică, unora le e frică pentru părinții care sunt în vârstă, altora le e frică să meargă la spital să își trateze bolile, unii se tem că nu vor mai avea ce să pună pe masă pentru că și-au pierdut jobul. Sunt multe traume în aceste zile, însă trebuie să acceptăm că trecem printr-o situație pe care nu o putem controla și să încercăm să adoptăm o gândire pozitivă, iar atunci când ne simțim depășiți de situație, putem apela la ajutorul specialiștilor psihoterapeuți. Nu e o rușine. Psihologii vor ajunge în curând să fie la fel ca și medicii de familie. Oameni la care vom apela firesc. E nevoie de ei, însă e nevoie și de noi să fim în echilibru. Cred cu tărie că dacă ne vom obișnui să trăim azi, va fi mult mai ușor. Pentru că ziua de mâine nu este a noastră. Este în mâinile lui Dumnezeu.

Care dintre invitații tăi te-a impresionat mai mult?

Nu aș putea să dau un singur nume pentru că am întâlnit atât de mulți oameni excepționali care m-au impresionat și de la care am învățat multe lucruri!

Ce alegi, omul sau specialistul?

Ambele sunt importante. Și nu se exclud. O persoană care ajunge la medic, indiferent cu ce problemă, are nevoie de competența și profesionalismul acestuia, însă cât de mult contează și o vorbă bună atunci când ești bolnav!

Faci sport?

Și aici m-am educat în timp. Dacă acum câțiva ani mergeam la sală și lucram exercițiile fără să le înțeleg, de doi ani mă antrenez la un centru kineto, unde am întâlnit cei mai buni specialiști care mă ajută să îmi modelez corpul și să am grijă de postura mea. Prefer uneori să las mașina în parcare și să aleg o rută cu mult verde sau un peisaj de toamnă.

Ai făcut corecturi estetice? Și dacă veni vorba, ți se par necesare pentru femeia vremurilor noastre?

Femeile tânjesc după starea de bine. Am citit recent relatarea unui designer cunoscut care spunea că e important ce alegi să pui pe tine pentru că veșmântul spune despre tine. E mesajul pe care îl transmiți și voia bună, splendoarea, clasicul, sobrietatea sau culorile care vorbesc când ești privită.

Poți apela la un croi ca la un truc care te ajută să îți pui în valoare o parte a corpului. Așa apelăm și la mici intervenții ca să corectăm poate niște mici imperfecțiuni sau să scoatem în evidență acele trăsături care ni se pare că nu sunt atât de bine evidențiate. Important e să le dozăm cum trebuie. Doctorul meu estetician are o vorbă: „Frumusețea este ca un drog și vrei tot timpul mai mult și mai mult, ca să ajungi la perfecțiune”, așa că trebuie să avem o limită și aici.

Ai acasă flori, căței?

Nu-mi lipsesc niciodată florile din vază și mă bucur enorm când le primesc. Mă bucur de grădina mea pe care o am în ­Maramureș și chiar mă ocup de ea în ­weekendurile când fug spre „oaza mea de liniște”.

Ce te echilibrează?

Natura și Oamenii buni.

Ce te sperie?

Dezumanizarea. Furia, răutatea și fățărnicia oamenilor, dulceața cu care îți zâmbesc și, când se întorc, te vorbesc pe la spate.

Familia ta are tabieturi?

Nu știu dacă neapărat tabieturi, dar tata, când mă sună dimineața, mă întreabă dacă am mâncat înainte să beau cafeaua, pentru că el întotdeauna servește micul dejun înainte de orice și vă spuneam că m-am educat și eu în acest sens, iar seara lui se încheie cu un pahar de vin roșu, la recomandarea medicului:)

Ai „păcate” mici precum ciocolata, shoppingul, accesoriile?

Nu mă dau în vânt după dulciuri,  dar îmi ascult corpul și atunci când am poftă, mănânc ceva dulce.

Ați spus shopping? Daaa, viin!:)

Televiziunea este jobul visat?

Da. Este un vis care mi-a dat ocazia să fiu omul care sunt astăzi. Și un job care mi-a dat posibilitatea să merg în trecut și să realizez că dacă ar fi să aleg din nou un alt drum, aș alege tot această cale.

Ce citești? Ce muzică asculți? Ce filme preferi?

Pentru că mă pregătesc pentru teza de doctorat, citesc mai mult cărțile de specialitate în această perioadă, însă atunci când intru într-o librărie aleg cărțile după starea pe care o am atunci.

Am terminat liceul de muzică și tind să cred că mi-am făcut o cultură în acest sens. Îmi place muzica bună, dar accept preferințele tuturor și nu le condamn.

Îmi plac filmele britanice.

Cum te pregătești pentru Sărbători? Ai început deja să alegi cadouri?

La fel ca toți cei din jurul meu, aștept cumva cu inima strânsă aceste sărbători și îmi doresc doar să fim sănătoși și să mă bucur de masa de Crăciun alături de familie, la Maramureș. Am suferit enorm la sărbătorile de Paște când eram în plină pandemie, pentru că nu am putut să fiu alături de cei dragi. Dar primul cadou va fi cel al nepoțelului meu, David, băiețelul fratelui meu. El e răsfățatul familiei.

Ce vise, ce planuri, ce lucruri ți-a luat pandemia și le vrei înapoi?

Strânsul mâinii și îmbrățișările fără teama de a face rău celuilalt. Zâmbetele oamenilor și călătoriile! Sper să ieșim din pandemie cu o lecție a bunăvoinței. Și a bucuriei că ce a fost… a trecut.

 

 

Interviu preluat din nr. 4/2020 al Practic Ghid TV.

Interviu realizat de Ivana Iancu

Foto: Prima TV

 

Comments

comments

Lasă un răspuns