Esti aici
Femeia.ro > Promo > 10 plante pentru afecțiunile pielii

10 plante pentru afecțiunile pielii

Pielea sensibilă sau cea predispusă la probleme se cere îngrijită cu leacurile potrivite.

Aproape toate plantele au rol de calmare a epidermei, însă unele au proprietăți cu adevărat speciale, fiind un ajutor de nădejde în tratarea bolilor de piele.

Coada-șoricelului

Se pare că puterea de cicatrizare a acestei plante este cu mult peste a celorlalte, ea având totodată proprietăți remarcabile de oprire a hemoragiilor interne şi externe. Are efect antialergic, antipruriginos (pentru mâncărime), antiinfecțios, antiinflamator. Cataplasmele cu frunze de coada-șoricelului sunt recomandate în cazul rănilor care nu se închid, iar spălăturile cu infuzie, în ulcerele varicoase și ale pielii. De asemenea, în bolile de piele pot fi folosite comprese cu infuzie superconcentrată, care se aplică pe locul afectat cu ajutorul unui tifon steril.

Mușețel

Preparatele din mușețel sunt frecvent întâlnite în industria cosmetică fiindcă au calități neîntrecute: emoliente, bacteriostatice, antiinflamatoare, dezinfectante, cicatrizante. Ca infuzie, se folosește extern sub formă de aplicații locale, în ulcerații, eczeme, dermatoze inflamatorii, răni vechi, arsuri, dar se fac și băi cu infuzie de mușețel. Tot extern se folosesc tinctura și uleiul de mușețel.

Sunătoare

În popor se mai spune despre sunătoare că nu-i o simplă plantă medicinală, ci una cu proprietăți magice, de aici supranumele ei: vindecătoarea. Cele 15 substanțe active identificate în plantă îi conferă un rol principal în numeroase tratamente naturiste. Este un bun antiseptic, cicatrizant, regenerant. Extern, sunătoarea este folosită în arsuri, răni, precum și în tratarea problemelor tenului grație calităților fortifiante și hidratante.

Talpa-gâștei

Are rol antiinflamator, antiseptic, astringent, cicatrizant, regenerant epitelial. În contuzii și răni, se aplică o cataplasmă cu vârfuri înflorite de talpa-gâştei. Aceasta se obține prin măcinarea plantei cu râșnița de cafea, după care se amestecă (într-un vas) cu apă călduţă până se formează o pastă, care se pune într-un tifon şi se ține pe locul cu probleme. Arsurile pot fi tratate cu ajutorul compreselor îmbibate în infuzie combinată (superconcentrată). Aceasta se prepară din 2-3 linguri de pulbere care se lasă la înmuiat peste noapte într-o jumătate de cană cu apă, apoi se filtrează. Maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu ½ cană de apă fierbinte timp de 20 de minute, după care se combină cele două extracte.

Rostopască

Este folosită în numeroase amestecuri cosmetice grație efectului puternic antiinflamator, antiinfecțios cu spectru larg (bacterii, fungi, protozoare, virusuri), antitumoral și cicatrizant. În psoriazis și bolile de piele persistente, se folosește în special sub formă de pulbere, dar și cataplasmele sau aplicațiile de suc proaspăt sunt bune la negi, bătături ori tumori. În infecţiile cronicizate la nivelul pielii, cum ar fi ulcerele vechi, se poate face o cataplasmă din cantități egale de rostopască și tătăneasă. Deşi are rol cicatrizant, rostopasca nu se aplică pe răni sângerânde din cauza toxicităţii ei.

Brusture

Este unul din cele mai importante leacuri pentru piele. În vechime, frunzele se puneau pe răni, bube, umflături, bătături, diverse erupții cutanate. Planta poate fi folosită în acnee, dermatite, descuamarea pielii, furunculoză, eczeme microbiene, eczeme uscate, înţepături de insecte, mâncărimi, mătreaţă, micoze, răni, tenuri seboreice, ulceraţii, urticarie. Pentru a obține o cremă, se fierb 50 g de plantă mărunțită în 250 ml de ulei timp de trei ore, pe baia de abur. Pentru consistență, se adaugă ceară de albine și propolis.

Anin-alb

Frunzele sau coaja acestei plante se folosesc în arsuri, boli de piele, eczeme zemuinde, erizipel, răni, tăieturi, transpiraţie în exces, ulcere cronice de piele. Pentru cure interne, se fierbe cinci minute o linguriţă de frunze sau coajă în 250 ml de apă, apoi se strecoară. Se beau până la două ceaiuri pe zi. Pentru tratamentul extern, se folosește o cantitate dublă de plantă. Tot în aplicații externe se poate folosi, direct pe răni, praf de plantă obținut prin măcinare în râşniţa de cafea.

Gălbenele

Planta este cicatrizantă, antiinflamatoare, stimulează circulaţia sângelui la nivelul ţesuturilor, emolientă, calmantă. Remediul dă rezultate remarcabile în acnee, arsuri (inclusiv solare), piele crăpată, înţepături de insecte, plăgi, răni, varice, zona zoster. În aplicații externe, se folosesc comprese cu ceai din patru linguri de flori făcute praf sau mărunțite, apoi fierte cinci minute în 500 ml de apă. Unguentul de gălbenele poate fi preparat și în casă, amestecând trei linguri cu unt de shea topit cu o linguriță de ulei de gălbenele. Se lasă să se întărească, apoi se folosește.

Coada-calului

Este antimicrobiană, antiseptică, antiinflamatoare, activează circulaţia. Se folosește în aplicații externe pentru bube, răni, vânătăi, tăieturi, bătături, furuncule. Se pot face băi zilnice (nu mai lungi de 30 de minute) în care se pune un amestec de cinci litri de apă în care au fiert 200 g de plantă. Se mai pot aplica pe zonele afectate comprese din decoct obținut din patru linguri de plantă la 500 ml de apă (se fierbe 20 de minute, apoi se strecoară). Praful de plantă se poate aplica direct pe răni, pentru stoparea hemoragiilor.

Aloe

Se poate folosi în afecţiuni de piele, eczeme, edeme, răni vechi sau supurate, tăieturi, varice, arsuri solare. În aplicații externe, se folosește sub formă de praf – ca atare, presărat pe răni sau în amestec cu diferite grăsimi (unt de masă sau ulei de măsline, cocos, în proporție de 1:3 – o parte de plantă la trei de grăsime), transformat într-o cremă emolientă. Un tratament eficient este cel de aloe cu ulei de cătină. Se pun 30 ml de ulei de cătină la 100 ml de tinctură de aloe. Amestecul este util în toate afecţiunile pielii când se constată uscăciunea exagerată a tegumentelor, dar şi în eczeme, psoriazis, ihtioză.

Știai?

Pielea este cel mai mare organ: acoperă aproape 2 mp, poate cântări până la 10 kg și se regenerează la fiecare 27 de zile.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.22/02.06.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns