Esti aici
Femeia.ro > Promo > Afla-ti perioada fertila!

Afla-ti perioada fertila!

Si nu este vorba exclusiv de metoda calendarului, pe care multe femei o utilizeaza cu mai mult sau mai putin succes. Inseamna sa tii cont de toate semnalele pe care le da corpul tau atunci cand se afla in perioada de maxima fertilitate.

Asa cum probabil ai mai citit, la cateva zile dupa menstruatie nivelul de estrogen creste generand secretiile de mucus vaginal. Acesta isi modifica textura si cantitatea pe parcursul lunii, astfel ca te afli in perioada de ovulatie atunci cand mucusul este incolor, alunecos si foarte similar albusului crud de ou.

Dupa ce perioada de ovulatie se incheie, din cauza cresterii nivelului de progesteron secretia devine pastoasa, blocand accesul spermei inspre cervix. Temperatura corpului este alt indiciu valoros in ce priveste perioada de fertilitate. De obicei creste cu jumatate de grad dupa ovulatie si se mentine astfel pana la inceputul urmatoarei menstruatii.

Este recomandat sa iti verifici temperatura zi de zi pe parcursul a doua luni cel putin, precum si aspectul secretiei vaginale, pentru a stabili care este ritmul propriu organismului tau. Mucusul e foarte usor de „studiat” – cu cat sa intinde mai mult fara sa se rupa, exact ca albusul de ou, cu atat ovulatia este mai aproape.

Dar inainte de a-ti face toaleta si de a lua micul dejun. In momentul in care iti stabilesti ritmul, daca vrei sa concepi un bebelus si sa ai succes imediat, este recomandat sa faci sex chiar din ziua in care incepe secretia mai abundenta, eventual din doua in doua zile.

Cand vine vorba de a preintampina o sarcina, lucrurile sunt ceva mai complicate, desi „sablonul” lunar poate fi stabilit chiar si daca menstruatia este neregulata. In perioada secretiei fie te abtii de la sex, fie folosesti contraceptive. Este recomandat sa astepti inca patru zile dupa ce aceasta si-a modificat textura si temperatura a crescut cu jumatate de grad, pentru a fi sigura ca nu exista nici un risc.

Totusi, ca proaspata mamica trebuie sa tii cont de faptul ca imediat dupa nastere si in perioada alaptarii aspectul si textura mucusului vaginal se modifica si te pot induce in eroare. Daca nu planuiesti sa mai un bebe, e bine sa iei in considerare o metoda contraceptiva mai sigura, cum ar fi prezervativul.

Comments

comments

Lasă un răspuns