Esti aici
Femeia.ro > Promo > Alternative la medicamente

Alternative la medicamente

Unele afecțiuni necesită tratament cu medicamente, dar multe dintre problemele de sănătate obișnuite pot fi tratate blând și eficient cu remedii naturale.

Secole întregi, singurele medicamente au fost plantele. Apoi, ne-am îndreptat atenția către suratele lor sintetice, pe care le preferăm, din comoditate. Durere de cap sau arsuri la stomac, înghițim o pastilă și în 15 minute problema a dispărut! Un gest simplu, nu și lipsit de urmări. Fiindcă, se știe, deseori medicamentele fac bine într-o parte și rău într-alta. Putem apela oricând la puterea vindecătoare a plantelor, care pot înlocui cu succes multe dintre pastilele pe care le folosim în mod obișnuit.

Antidepresive și somnifere

Depresia poate fi devastatoare pentru sănătate, deci trebuie tratată. Înainte să începi un tratament cu antidepresive, merită să dai o șansă remediilor naturale.

* Sunătoare. Studiile arată că hipericina din sunătoare acționează ca antidepresivele, fiind eficientă în caz de anxietate, insomnie, depresie ușoară și moderată. Poate fi folosită sub formă de capsule, tinctură sau infuzie (două lingurițe la o cană cu apă, din care se beau trei căni pe zi).

* Valeriană. Având efecte sedative puternice, e un bun remediu împotriva depresiei, anxietății, nervozității, insomniei. Seara, înainte de culcare, bea un ceai preparat cu o linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită. Poți s-o folosești și sub formă de tinctură.

Laxative

Excesul de laxative dă dependență, distruge flora bacteriană „prietenoasă“ și afectează absorbția unor nutrienți (calciu, vitamina D). Ce alternative naturale există?

* Zeamă de lămâie. Dimineața, pe stomacul gol, bea un pahar cu apă în care ai adăugat sucul unei jumătăți de lămâi, o linguriță de ulei de măsline și puțină sare.

* Rochia-rândunicii. Volbura, cum mai e numită, este înzestrată cu proprietăți laxative. Seara, se bea o cană de infuzie preparată din 15 g de rădăcină la un litru de apă clocotită.

* Dragavei. I se mai spune ștevie creață, crestățea. Este un excelent purgativ, cu efect rapid după administrare. Se beau, după caz, 1-3 căni de infuzie pe zi (o linguriță de plantă la o cană cu apă).

Antihipertensive

Plantele, alături de suplimentele alimentare adecvate, te pot ajuta să reduci doza antihipertensivelor sau, la un moment dat, chiar să renunți la ele.

* Păducel. O plantă excelentă pentru inimă și circulație. Relaxează pereții arterelor, ceea ce îmbunătățește fluxul sangvin. Timp de trei săptămâni din lună, se beau 1-2 căni pe zi de infuzie (o linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită).

* Talpa-gâștei. Conține glicozide care scad tensiunea arterială. Pentru rezultate mai bune, se folosește sub formă de tinctură sau extract.

* Suplimente. Creșterea aportului de calciu, magneziu (200 mg pe zi) și potasiu (500 mg pe zi) duce la scăderea tensiunii la majoritatea hipertensivilor.

Analgezice

Analgezicele de sinteză nu trebuie consumate frecvent ori în cantități mari întrucât creează dependență și au efecte secundare nedorite (paracetamolul, de pildă, distruge celulele ficatului). Calmantele naturale sunt mult mai blânde cu organismul.

* Spilcuță. Studiile arată că previne și tratează migrenele și alină durerile cauzate de artrită. Poate fi folosită sub formă de capsule sau tinctură.

* Scoarță de salcie. Conține salicilați, care au proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Este utilă împotriva nevralgiilor și durerilor de tot felul: menstruale, articulare, musculare, dentare, de cap. Se poate administra sub formă de capsule, extract lichid, infuzie (două lingurițe de pulbere la 250 ml de apă).

* Gheara-diavolului. Are o puternică acțiune de calmare a durerii, fiind și un excelent antiinflamator. Este preferabil s-o consumi sub formă de capsule.

Antibiotice

Infecțiile ușoare, precum rinofaringita, cistita, toxiinfecția alimentară, pot fi tratate cu antibiotice naturale.

* Propolis. Întărește imunitatea și are puternice efecte antibacteriene și antivirale. Se iau 20 de picături de tinctură amestecate cu puțină apă caldă, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă.

* Cimbru. Foarte benefic în răceală, gripă, bronșită, tuse convulsivă, infecții urinare. Se beau două căni de ceai pe zi, preparat cu două lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită.

* Frunze de măslin. Extractul acționează ca un antibiotic cu spectru larg, fiind un excelent remediu în caz de răceală, gripă, sinuzită, infecții ale căilor respiratorii superioare, infecții digestive și urinare. Se administrează sub formă de capsule.

Antialergice

Antihistaminicele sunt folosite pentru controlul sau atenuarea simptomelor unei alergii, dar deseori ele au efecte secundare: somnolență, uscăciunea ochilor sau a gurii, amețeli, dureri de cap. Iată cu ce pot fi înlocuite:

* Urzică. Conține o substanță cu acțiune antihistaminică. Poate fi folosită pe termen lung pentru tratarea diverselor alergii. Se consumă sub formă de infuzie sau capsule cu pulbere din frunze uscate.

* Coacăz-negru. Extractul din mugurii arbustului au efect antialergic puternic, acționând asemeniea cortizonului. Se administrează conform prospectului.

* Vitamina C. Este un minunat antialergic natural. E nevoie de cel puțin 5000 mg pe zi ca să stopeze simptomele alergiei, cantitate care se ia divizată în mai multe prize de-a lungul zilei. Tratamentul trebuie urmat măcar 3-4 săptămâni.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr46/17.11.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns