Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum alegi la ce sport îți dai copilul

Cum alegi la ce sport îți dai copilul

Vrei să-l înscrii pe cel mic la un sport și nu știi ce să alegi? Decizia nu trebuie să fie la întâmplare, avertizează specialiștii.

Alege ramura sportivă potrivită, ținând cont de beneficiile pe care le aduce copilului, precum și de sensibilitățile sau problemele de sănătate pe care le are.

Beneficiile mișcării

„Sportul întărește oasele, musculatura și ligamentele, îmbunătățește mobilitatea, flexibilitatea articulară, echilibrul, coordonarea, crește rezistența la efort, combate creșterea în greutate și face profilaxia tuturor afecțiunilor legate de obezitate, scade nivelul glicemic la diabetici, crește imunitatea, încrederea și stima de sine, dezvoltă caractere puternice și spiritul de echipă și crește motivația“, explică dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică și de reabilitare la Bio Ortoclinic.

Cele mai populare

În ciuda scăderii interesului față de mișcare în favoarea jocurilor pe computer, câteva discipline sportive au rămas în preferințele copiilor: fotbalul, tenisul, baschetul, handbalul, înotul, atletismul și ciclismul. Iată care sunt beneficiile acestora:

Fotbal. Copilul prinde spiritul de echipă și învață importanța relațiilor interpersonale, disciplina, spiritul de fair-lay și va fi mai rezistent la boli. Nu în ultimul rând, va dezvolta un mental puternic, care îl va pregăti pentru viața adultă.

Tenis. Îl învață coordonarea, anticiparea mișcărilor și, în general, să gândească în perspectivă. De asemenea, copilul va ști cum să-și stabilească țeluri și să se țină de ele. Totodată, va avea un tonus fizic și psihic excelent.

Baschet. Copilul va avea un organism rezistent, va învăța să-și controleze/coordoneze corpul, va fi mai rezistent la durere și efort, își va dezvolta puternic musculatura. Este un sport ce implică agilitate, îl învață disciplina și îi dezvoltă abilitățile sociale.

Handbal. Dezvoltă flexibilitatea corpului, musculatura și rezistența, îmbunătățește puterea de concentrare, coordonarea ochilor, încrederea în sine, îi definește forma corpului și îl menține sănătos.

Înot. Este un sport benefic în perioada de creștere, care antrenează toate grupele musculare, ceea ce sporește rezistența, previne obezitatea juvenilă, crește capacitatea cardiopulmonară, dezvoltă musculatura spatelui,  previne/corectează problemele coloanei (scolioză, cifoză).

Atletism. Copilul învață să-și stabilească scopuri, prinde gustul competiției, îi crește stima de sine, își dezvoltă uniform musculatura.

Ciclism. Copilul se distrează și face mișcare în același timp. Studiile arată că mersul cu bicicleta este benefic pentru memorie și sănătatea creierului.

Riscuri pe termen lung

Pe termen lung, oricare din aceste sporturi are anumite afecțiuni specifice, explică dr. Iulia Belc. În plus, există câteva contraindicații generale de care e bine să se țină seama înainte de practicarea oricărui sport.

În cazul fotbalului, apar afecțiuni specifice precum accidentele musculare (întinderi, rupturi), leziuni la genunchi, ligamente, menisc, precum și entorse, luxații, fracturi, contuzii.

În cazul tenisului, sunt frecvente tendinitele de pumn, epicondilita și, în general, afecțiunile cotului, întinderile musculare sau afectarea genunchiului.

Afecțiunile specifice în cazul baschetului sunt  accidentările la genunchi, gleznă, degete; producerea de fracturi și de stres la nivel vertebral; accidente vertebrale, traumatisme craniocerebrale.

La handbalul practicat pe termen lung, pot apărea accidentări la umăr, genunchi, gleznă, degete; periartrită de umăr, tendinită; leziuni de menisc; fracturi și stres la nivel vertebral.

Înotul are și el o serie de afecțiuni specifice: periartrite de umăr; tendinite, în special pe genunchi; otite.

În cazul atletismului, se pot instala tendinitele (în special la tendonul lui Ahile), traumatismele, leziunile de stres pe articulațiile piciorului, entorsele, luxațiile, fracturile, întinderile și rupturile musculare sau leziuni ale umărului.

Și ciclismul poate favoriza câteva afecțiuni, atunci când este practicat pe termen lung: pusee dureroase lombare, lombosciatice sau inflamatoare ale genunchilor.

Când sportul este interzis

Capitolul contraindicații generale ale sportului nu este de neglijat. Există probleme de sănătate care nu permit sportul, precum afecțiunile cardiace, afecțiunile pulmonare, infecțiile acute, unele probleme ale coloanei, epilepsia sau monoftalmia (existența unui singur ochi, cu riscul de pierdere accidentală a celui de al doilea). În sporturile de contact − hepatosplenomegalie, rinichi unic, afecțiuni cutanate contagioase, anomalii congenitale cervicale sau lombare, iar în cazul sporturilor de apă − infecții acute în sfera ORL și pulmonară sau afecțiuni cutanate cu risc contagios.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr14/13.04.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns