Esti aici
Femeia.ro > Promo > Fă-ți cadou un chip nou!

Fă-ți cadou un chip nou!

Asigură-ţi cele mai frumoase ipostaze în fotografiile de sărbători cu ajutorul câtorva mici retuşuri faciale disponibile în cabinetele şi clinicile de medicină estetică.

apelezi la serviciile medicilor esteticieni n-o fi ajuns o procedură de înfrumuseţare la fel de populară precum machiatul şi demachiatul, dar nici nu mai este mult până acolo, dacă luăm în considerare statisticile în domeniu, care plasează România pe locul 23 în lume în topul ţărilor cu cele mai multe intervenţii anul trecut.

76.911 proceduri estetice au fost făcute la noi în ţară în 2016, conform cifrelor date publicităţii de Societatea Internaţională pentru Chirurgie Plastică şi Estetică (The International Society of Aesthetic Plastic Surgery), instituţie care face în fiecare an un sondaj în domeniu pentru a stabili amploarea fenomenului. Faţă de 2015, numărul total de intervenţii chirurgicale şi nonchirurgicale din medicina estetică la nivel global a crescut cu 9%, România însăşi fiind înscrisă, din acest punct de vedere, pe o tendinţă de creştere, având în vedere că, în topul pe anul 2013, era cu două locuri mai jos, adică pe 25.

Chiar dacă se spune mereu despre ţara noastră „are cele mai frumoase femei“, nu m-am mirat deloc când am aflat de la medici specialiști în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă cele mai cerute intervenţii înainte de sărbători de către românce sunt cele care se adresează feţei. Mi se pare normal: frumuseţea trebuie întreţinută, iar chirurgia estetică funcţionează mai bine decât orice cremă.

Cât dor şi costă intervenţiile şi cât durează recuperarea şi efectele

Perioada aceasta este excelentă pentru intervenţiile minore de la nivelul feţei pentru că recuperarea se face într-un timp relativ scurt, iar de sărbători poţi afişa un chip împrospătat, numai bun de imortalizat în fotografiile de familie. Printre cele mai cerute proceduri estetice de gen se numără: diferite tratamente pentru atenuarea ridurilor cu toxină botulinică sau acid hialuronic, augmentarea buzelor cu acid hialuronic, volumizarea feţei cu grăsime proprie, blefaroplastia, liftingul chirurgical sau chiar rinoplastia.

Iată, pe scurt, la ce să te aştepţi în termeni de disconfort, perioadă de recuperare, efecte, costuri:

1 Augmentarea buzelor cu acid hialuronic

Disconfort: intervenţia se execută sub anestezie locală, făcută, de regulă, cu cremă anestezică, şi durează aproximativ 40 de minute.

Recuperare: foarte rapidă; a doua zi, buzele vor fi mai umflate decât rezultatul final, dar acest efect va dispărea până în a treia zi după intervenţie. Poţi aplica gheaţă local şi poţi lua un Claritine pe zi, timp de două zile. De asemenea, trebuie să-ţi faci un masaj uşor al buzelor a doua zi după intervenţie, pentru a uniformiza răspândirea acidului hialuronic în ţesuturi.

Efect: după prima injectare, efectul este, de obicei, vizibil până la şase luni. Acidul hialuronic se resoarbe în organism, dar niciodată complet, astfel încât, după mai multe injectări, gradul de remanenţă în consecinţă, şi efectul – este pe o perioadă mai îndelungată (2-3 ani). Atenţie: lasă treacă cel puţin trei luni între injectări, pentru a permite ţesuturilor să se destindă gradual şi buzele să se modeleze frumos!

Cost: între 200 şi 300 de euro, în funcţie de cabinetul căruia i te adresezi. Preţul variază şi în funcţie de cantitatea de acid hialuronic injectată atunci când se depăşeşte o fiolă ceea ce nu ar fi recomandat pentru o primă augmentare.

Observaţie: Este recomandat să nu faci această intervenţie la menstruaţie, pentru că pot apărea vânătăi în urma injectării.

2 „Îngheţarea“ ridurilor cu toxină botulinică (botox)

Această intervenţie este folosită pentru diminuarea ridurilor produse de contracţia musculară (riduri dinamice): ridurile de încruntare, ridurile de pe frunte, ridurile din colţul ochiului (laba-gâştei), ridurile de la nivelul nasului, cele care se formează în jurul gurii când râdem.

Disconfort: foarte scăzut, acele cu care se injectează botoxul sunt foarte subţiri, intervenţia nu necesită anestezie.

Recuperare: nu există.

Efect: apare la 3-7 zile după intervenţie, se vede cel mai bine la 12 zile şi ţine cam şase luni.

Cost: 100-300 de euro în funcţie de zonele tratate şi de cabinet, desigur.

3 Umplerea ridurilor cu acid hialuronic

Spre deosebire de procedura anterioară, aceasta se foloseşte, în principal, pentru „umplerea“ şanţurilor nazogeniene şi labiomentoniere (cele care ne arată obrajii şi gura căzute).

Disconfort: procedura se face sub anestezie locală cu cremă.

Recuperare: este imediată, cu posibile mici vânătăi – din nou, trebuie evitată injectarea la menstruaţie.

Efect: până la 8-12 luni

Cost: între 200 şi 300 de euro, în funcţie de zonele tratate.

4 Blefaroplastie

Se referă la înlăturarea pielii în exces de la nivelul pleoapelor superioare şi/sau inferioare.

Disconfort: intervenţia se poate face sub anestezie locală sau generală, în funcţie de dorinţa pacientului şi complexitatea cazului. Pacienta pleacă acasă după câteva ore.

Recuperare: destul de rapidă, firele de sutură sunt eliminate la cinci zile după intervenţie. Pot apărea mici vânătăi la nivelul pleoapei inferioare şi posibil edem al acesteia, dar acesta dispare, de regulă, în decurs de şapte zile. Cicatricile sunt bine ascunse în pliurile pielii, astfel încât nu se observă.

Efect: de lungă durată, poate chiar „pe viaţă“, dacă procedura a fost corect efectuată.

Cost: între 700 şi 1.300 de euro, în funcţie de zonele pe care s-a intervenit şi de cabinet.

5 Conturarea pomeţilor

Se poate face cu grăsime proprie sau acid hialuronic, însă nu de puţine ori vedem rezultate exagerate prin folosirea de acid hialuronic pentru volumizarea feţei, în condițiile în care rezultatul trebuie să fie unul cât mai natural.

Disconfort: conturarea pomeţilor cu AH este un tratament „de cabinet“, nedureros; nici conturarea cu grăsime proprie nu este dureroasă, deşi se face în sala de operaţie, în condiţii sterile pentru prelevarea şi prepararea grăsimii ce urmează a fi folosite. De asemenea, această procedură necesită internarea pentru o noapte a pacientei în clinică.

Recuperare: sunt posibile mici vânătăi sau edem local, dar trec în 3-5 zile de la intervenţie.

Efect: în cazul folosirii AH, efectul durează 8-12 luni. Dacă s-a folosit grăsime proprie, efectul durează 5-6 ani.

Cost: aproximativ 400 de euro pentru procedura cu AH şi 700 de euro pentru cea cu grăsime proprie.

6 Lifting facial

Este o procedură chirurgicală complexă prin care pielea şi structurile adiacente ale acesteia sunt „ridicate“, pentru un aspect mai tânăr al chipului.

Disconfort: intervenţia se face sub anestezie generală, cu incizii relativ mici care lasă semne aproape invizibile.

Recuperare: 10-14 zile, timp în care dispar vânătăile şi edemul ce pot apărea după intervenţie. Durerea postoperatorie este minimă şi poate fi combătută cu analgezice uzuale.

Efect: durează în timp, 10-15 ani, în funcţie de fiecare caz în parte, de stilul de viaţă al pacientei.

Cost: între 3.500 şi 5.000 de euro, în funcție de particularitățile cazului.

Observaţii: este absolut interzis fumatul timp de două luni înainte de intervenţie şi cel puţin două luni după.

7 Rinoplastie

Disconfort: în ciuda impresiei generale că această operaţie doare, domnul doctor Oltjon Çobani spune că este o intervenţie nedureroasă, făcută sub anestezie generală. Intervenţia durează 1-3 ore, în funcţie de complexitatea cazului.

Recuperare: este posibil să apară vânătăi la nivelul pleoapelor inferioare, care dispar la 5-7 zile după intervenţie. Este necesară purtarea unei atele termoplastice pentru menţinerea formei nasului, dar aceasta se scoate la 7-10 zile de la intervenţie. Edemul postoperator dispare în proporţie de 80% în prima lună. Pentru următoarele 3-6 luni după intervenţie, nasul este destul de fragil, astfel încât trebuie evitate sporturile de contact sau orice lovituri la nivelul nasului.

Efect: pe viaţă.

Cost: de la 1.500 la 4.000 de euro, în funcţie de complexitatea cazului şi de medicul care face intervenţia.

Riscurile intervenţiilor estetice chirurgicale

Dat fiind că în lista de proceduri de mai sus am inclus şi câteva de tip chirurgical, precum rinoplastia, blefaroplastia, liftingul şi volumizarea feţei cu grăsime proprie, l-am întrebat pe domnul doctor Oltjon Çobani, medic specialist în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă la Clinica ProEstetica, despre riscurile acestora. „Sunt aceleaşi ca la orice intervenţie chirurgicală: riscuri legate de anestezia generală, de sângerare sau de infecţie. În cazul unei evaluări corecte a stării de sănătate a pacientului şi a cazului respectiv, aceste riscuri sunt minime. Dar este foarte important ca după fiecare intervenţie să urmăriţi un protocol postoperator în care vi se explică ce să faceţi şi ce este interzis“, a răspuns specialistul.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de decembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Georgiana Idriceanu
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns