Esti aici
Femeia.ro > Promo > Forma plantelor și bolile

Forma plantelor și bolile

Ai citit deja despre nucile care seamănă cu creierul și sunt minunate pentru creier. Sau despre boabele de fasole, atât de asemănătoare cu rinichii și atât de bune în afecțiunile renale. Dar știai că regula se aplică și plantelor, nu numai alimentelor?

Mama natură ne arată aproape explicit ce boli vindecă „progeniturile“ ei. În 1972, un farmacist american, Charles Harris, a făcut o listă cu plante care, prin forma lor, ne sugerează la ce anume sunt bune. Iată în continuare câteva dintre ele!

Cârceii de viță și vasele de sânge

Vița-de-vie seamănă perfect cu sistemul sangvin: cârceii sunt ca venele și arterele, iar ciorchinele, ca inima. Ei bine, frunzele și cârceii viţei-de-vie au reale calităţi în stoparea sângerărilor și menținerea elasticității vaselor de sânge prin scăderea colesterolului. Uleiul din semințe este, la rândul lui, foarte bogat în acizi graşi polinesaturați şi în vitamina E, fiind recomandat în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Semințele de strugure conţin minerale precum zinc, cupru şi seleniu şi agenţi antiîmbătrânire, substanţe ce ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi a inimii.

Infuzie de frunze și cârcei: o lingură de plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă clocotită; bei câte trei căni pe zi pentru ameliorarea funcției sistemului sangvin.

Rădăcina de tătăneasă și oasele

Rădăcina de tătăneasă seamănă cu oasele; probabil de aceea e cunoscută de pe vremea strămosilor no;tri ca leac ce pune la loc oasele. Are efect antiinflamator, antitumoral şi favorizează regenerarea ţesuturilor, diminuează inflamaţiile, vindecă rapid rănile, stopează dezvoltarea tumorilor.

Cataplasme: se pun frunze și rădăcini la fiert, se strecoară, iar pasta rămasă se aplică pe locul cu probleme (entorse, reumatism, luxații, chiar fracturi). Aproape peste tot în România tătăneasa a fost şi este folosită pentru vindecarea scrântiturilor şi oaselor rupte.

Alifie: se fierbe planta cu tot cu rădăcină şi se amestecă cu făină de orz, astfel încât să devină un terci moale. Rezultă o „alifie“, cu care se vindecă rănile deschise şi arsurile, luxaţiile şi entorsele. Ajută la alinarea durerilor reumatice.

După cum arată, coada-calului este leac pentru părul degradat. Prepară o infuzie din trei linguri de plantă la un litru de apă clocotită, iar când se răcorește, fricţionează-ţi energic scalpul. Efectul este unul peste așteptări.

Brusturele și pielea

Frunzele brusturelui sunt la fel ca pielea: protectoare, cu suprafață mare. O plantă ale cărei proprietăți sunt cunoscute de mii de ani, brusturele are de bună seamă proprietăți cicatrizante, depurative și antibacteriene, care au făcut-o un excelent medicament împotriva rănilor, arsurilor, dar și a acneei.

Infuzie de brusture: se pune o lingură de plantă uscată și mărunțită la 300 ml de apă clocotită; se beau două căni pe zi.

Cataplasme: se aplică frunze zdrobite sau cataplasme cu infuzie pe locul bolnav (arsuri, răni).

Podbalul și plămânii

Frunzele de podbal aduc cu cei doi lobi ai plămânilor. Și tocmai frunzele au proprietăți emoliente și expectorante, antispastice, tonice, diuretice, secretolitice și antiinflamatoare, motiv pentru care deseori sunt recomandate în tratarea bolilor aparatului respirator: bronșită laringită, tuse tabagică, astm bronșic, emfizem pulmonar, silicoză și chiar tuberculoză în fază incipientă.

Sirop de podbal: într-un vas/borcan mai mare se pun alternativ frunze proaspete de podbal şi zahăr. Când este plin, vasul se leagă cu două, trei rânduri de celofan şi se ţine îngropat în pământ opt săptămâni.La finalul perioadei, se dezgroapă, se strecoară siropul și se dă în câteva clocote. Când s-a răcit, se trage în sticle închise la culoare, care se ţin la frigider. Se ia câte o linguriță (poate două) în fiecare zi.

Locul dă puterea

Tot Charles Harris a a arătat că beneficiile medicinale ale plantelor depind de mediul în care acestea se dezvoltă. De pildă, spune Harris, plantele care cresc în câmpii umede şi mlaştini, precum salcia, sunt bune în reumatism și gripă cu febră şi tuse. Cele care cresc în sol cu bălegar, precum eucaliptul, sunt eficiente în rinite (e vorba de mucoase). Ierburile şi arbuştii care cresc pe malurile pâraielor, cum sunt izma și coada-calului, sunt des recomandate ca diuretice.

Dacă secționăm un bulb de ceapă, vom observa că seamănă cu o celulă. Este lucru dovedit, ceapa consumată constant ajută la curățarea de reziduuri a tuturor celulelor.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr36/08.09.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns