Esti aici
Femeia.ro > Promo > Iaurtul, medicament fără contraindicații

Iaurtul, medicament fără contraindicații

În timp ce medicamentele au efecte secundare și e bine să le luăm numai la indicația medicului, iaurtul contribuie la tratarea multor afecțiuni, fără niciun risc.

Consumul de iaurt echilibrează flora intestinală, ceea ce duce la o mai bună funcționare a sistemului digestiv, dar și a sănătății în general, pentru că intestinul găzduiește 70% din sistemul imunitar, aici se găsesc peste 100 de milioane de neuroni, mai mulți decât în măduva spinării, și este organul care secretă aproape 95% din serotonină, hormonul fericirii. Iată mâncând iaurt devenim mai sănătoși, dar și mai fericiți. Și beneficiile acestui aliment nu se opresc aici.

Ce este iaurtul

Este un lapte fermentat cu anumite bacterii vii, benefice. Aceste bacterii se hrănesc cu o parte din lactoza din lapte și dau naștere la acidul lactic, care face laptele să se coaguleze și schimbă gustul în acrișor. Pe lângă bacteriile obișnuite se mai folosesc cele care poartă numele de probiotice, care aduc beneficii speciale. În vechime, iaurtul era folosit pentru tratarea problemelor digestive.

Cum se face

Se obține din lapte pasteurizat (fiert, apoi răcit brusc) la care se adaugă fermenți. Fermenții sunt bacterii adaptate să trăiască numai în lapte pentru că se hrănesc cu lactoză și sunt selectați din produse lactate tradiționale (deshidratate în vid, la temperaturi joase), în fabrici specializate, în condiții de igienă extrem de stricte.

Susține digestia și tramentul bolilor intestinale

Flora intestinală are ca principal rol să transforme resturile alimentare nedigerate, iar secundar să apere organismul, limitând instalarea și îmulțirea bacteriilor patogene. Ea se deteriorează în timp, din cauza antibioticelor, alcoolului, alimentației dezechilibrate și vârstei, dar se poate menține sau reface prin consumul de iaurt. Tot iaurtul reduce generarea substanțelor cu potențial toxic în procesul de digestie, îmbunătățește tranzitul intestinal, reduce incidența episoadelor de diaree, inclusiv durata și severitatea acestora, și de constipație. Ajută în tratarea bolilor inflamatorii intestinale sau a sindromului de colon iritabil.

Diabetul este ținut în frâu

Studiile arată un cei care consumă regulat iaurt (4,5 borcane pe săptămână) cu conținut redus de grăsime au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet de tip II. Însă el este un aliment excelent și pentru cei care suferă de diabet, întrucât încetinește și previne creșterea valorilor zaharurilor din sânge.

Ajutor pentru inimă

Un alt motiv pentru a consuma iaurt este sănătatea inimii, pentru că nivelul ridicat de calciu, magneziu și potasiu contribuie la scăderea tensiunii arteriale. În plus, iartul reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului rău, ajutând astfel inima.

Alimentul-minune care te slăbește

Iaurtul este o excelentă gustare care-ți aduce rapid senzația de sațietate. Un studiu arată persoanele care consumă un iaurt pe zi sunt mai puțin tentate facă excese alimentare în ziua respectivă. Ba, mai mult, aportul de lactate în dietele de slăbit asigură o scădere mai rapidă în greutate cu 20%. Are cantități moderate de grăsimi și glucide, susținând o dietă sănătoasă, chiar și atunci când vrei să slăbești. Studiile arată iaurtul ajută la menținerea sau scăderea greutății, mai ales la reducerea țesutului din zona abdominală.

Prietenul oaselor

Bogat în calciu ușor asimilabil, iaurtul contribuie la prevenirea apariției osteoporozei, dar și la tratamentul ei. Combinat cu exercițiul fizic și o alimentație echilibrată, iaurtul ajută la menținerea unei bune densități osoase de-a lungul întregii vieți.

Beneficiile iaurtului asupra sănătății 

#Proteine – conține proteine de bună calitate, asigurând organismului cei nouă aminoacizi esențiali, cu rol în creșterea și înnoirea țesuturilor, inclusiv la nivelul organelor vitale.

#Calciu – este o sursă importantă de calciu, element ce susține sănătatea oaselor, dinților, activitatea musculară și cea nervoasă.

#Bacterii prietenoase – bacteriile lactice de fermentare contribuie la echilibrarea florei intestinale.

#Calorii – are foarte puține calorii,  în jur de 30 iaurtul degresat și vreo 60 cel natural cu până la 3,5% grăsimi.

#Nutrienți – pe lângă calciu, iaurtul e bogat în alte minerale esențiale: magneziu, zinc, flor, dar și vitamine (A, B2, B12, E, K).

Iaurtul nu are contraindicații, poate fi consumat de oricine și în orice afecțiune. Ba, mai mult, îmbunătățește digestia lactozei în cazul persoanelor cu toleranță redusă la lactoză.

Iauturile conțin lapte praf

N-ar fi nimic rău în asta dacă ne gândim că laptele praf este tot din lapte, dar care a fost deshidratat. El are o calitate nutritivă mai mare, dar este și un produs scump, pentru că deja a trecut printr-un proces tehnologic și, ca atare, prețul ar fi prea mare.

Iaurtul făcut în casă este mai bun

Etapele de obținere a iaurtului sunt în general aceleaşi, diferenţele apărând din condiţiile de igienă şi din fermenţii folosiţi. În fabrică, laptele este analizat şi testat pentru eventuale reziduuri de antibiotice, toxine sau microorganisme, iar cel care nu corespunde acestor norme nu va fi folosit. În cazul iaurturilor realizate în casă, nu avem cum verifica toate aceste aspecte și nici ce bacterii fermentează laptele, pe lângă „maia“ (iaurtul folosit ca bază de fermentare), în iaurt pot ajunge și bacterii din aer, dar nici temperatura la care are loc fermentarea nu are cum să fie controlată, pentru că iaurtul trebuie ținut la temperatura camerei și aceasta poate varia de la o zi la alta, de la o oră la alta.

Iaurtul are un termen de valabilitate prea mare, deci și conservanți

Iaurturile sunt făcute din lapte pasteurizat și fermentate de bacterii lactice benefice, care creează o barieră împotriva pătrunderii altor microbi. În final, paharele închise ermetic împiedică râncezirea grăsimilor și, astfel, iaurturile își pot păstra calitățile câteva săptămâni, fără conservanți.

Citește și:

Articol preluat din ediția de ianuarie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: Pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Iaurtul, medicament fără contraindicații

  1. Multumesc pentru informatii.Eu consum zilnic iaurt in combinatie cu nuci sau mix de seminte,cu banane sau stafide.Am recomandat acest aliment minune si altor persoane.Va mai astept cu informatii.Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns