Esti aici
Femeia.ro > Promo > Îi obligăm să scrie cu dreapta?

Îi obligăm să scrie cu dreapta?

Cei mai mulți dintre noi scriu, mănâncă și prind obiectele în principal cu dreapta. Există însă câțiva minoritaricare își folosesc mai bine mâna stângă. Se cuvine să-i aducem pe calea cea dreaptă sau preferința lor pentru stânga este un fenomen normal, firesc?

Chiar din primele zile petrecute la școală, copiii învață să țină creionul în mâna dreaptă și să traseze bastonașe, cercuri și apoi litere. Mulți dintre noi își amintesc, cu siguranță, cum învățătoarea admonesta câte un elev: Ține creionul în mâna dreaptă, nu în stânga!Deseori, copilul era forțat, împotriva tendinței sale naturale, săși foloseasca dreapta pentru a scrie. Între timp, acest obicei a dispărut, iar copiii sunt lăsați să scrie cu mâna dominantă.

Predeterminare genetică

Dominanța unei mâini sau a alteia este o trăsătură determinată genetic doar în proporție de 25%. Studiile efectuate în întreaga lume arată că aproximativ 10% din oameni sunt stângaci. În ce privește împărțirea pe sexe, s-a estimat că preferința pentru stânga este mai extinsă printre bărbați, cu aproximativ 20%, față de aceeași preferință întâlnită la femei. S-a mai dovedit că, dacă ambii părinți sunt stângaci, probabilitatea ca inclusiv copilul lor să fie stângaci este de 26%. Nu se știe exact însă dacă este vorba despre o determinare genetică sau de tendința copilului de a imita ce vede la părinți. Folosirea unei mâini este coordonată de emisfera opusă. La majoritatea oamenilor, emisfera stângă, responsabilă pentru folosirea mâinii drepte, se ocupă inclusiv cu vorbirea și mișcările fine. La stângaci, se presupune că activitatea celor două emisfere nu este atât de clar delimitată.

Sunt stângacii mai inteligenți?

Cercetări efectuate în toată lumea au arătat că numărul de stângaci este în creștere și că, mai mult, acești oameni au fost unii dintre cei mai prolifici, întreprinzători și creativi din istorie. Acest fapt se datorează tocmai structurării diferite a creierului, care le permite o creștere a paletei de abilități.

Stigmatul stângăciei

De-a lungul istoriei omenirii, stângacii au suferit discriminări și chiar incriminări grave. Au fost considerați ghinioniști sau chiar răi. În fond, originea cuvintelor dreaptași stângaeste clară. Drept înseamnă corect sau potrivit, bun, iar stâng vine din latinescul sinister, care înseamnă și ghinionist.

În plus, cuvântul stângaci are multe conotații negative: neîndemânatic, ciudat, mincinos, rău. În plus, stângacii erau considerați a fi sub influența unor forțe malefice, iar magia neagră se numește, chiar și astăzi, magie de mâna stângă.

Revoluția industrială și obligativitatea scrierii cu dreapta

La începutul revoluției industriale, muncitorii trebuiau să opereze mașinării complicate, create exclusiv pentru dreptaci. Stângacii au ajuns astfel și mai mult în centrul atenției, pentru că erau incapabili să se adapteze sarcinilor de muncă. În timpul acelei perioade, copiii scriau la școală cu o pană înmuiată în cerneală. Dreptacii glisau cu pana pe hârtie de la stânga la dreapta, dar stângacii aveau probleme și lăsau în urmă pete și mâzgălituri. S-a încurajat astfel scrierea cu dreapta și s-a pus accentul pe dexteritate, care inițial însemna exact dominanța mâinii drepte. Cu timpul, cuvântul a căpătat conotații pozitive: dexteritate înseamnă pricepere, manualitate bună, capacitatea de a mânui bine obiectele.

O zi dedicată stângacilor

Pe 13 august se marchează în fiecare an Ziua internațională a stângacilor. Sărbătoarea a fost înființată în 1992, de către Clubul Stângacilor (care a apărut în 1990). Ziua stângacilor atrage atenția asupra avantajelor și dezavantajelor acestora, punând accentul pe unicitatea lor și pe diferențele față de dreptaci.

Performanțele școlare ale copiilor stângaci

Ca să revenim de unde am pornit, este oare bine să-i obligăm pe copii să scrie cu dreapta? În 2009, niște cercetători din Australia au descoperit că stângacii aveau rezultate mai proaste la școală decât dreptacii. Aveau un vocabular mai redus, citeau mai greu, dezvoltarea socială era ușor întârziată, la fel abilitățile motorii fine și grosiere. Copiii care scriau cu ambele mâini aveau rezultate mai slabe chiar decât stângacii. Pe de altă parte, stângacii au avantaje clare la sporturi precum tenisul și boxul. În mod clar, copiii nu trebuie obligați să scrie cu dreapta dacă preferința lor naturală este pentru mâna stângă. Astăzi, există oricum mai mulți stângaci, în parte și pentru că nu mai există obligativitatea de a folosi mâna dreapta încă din școală.

De obicei, copiii stângaci învață să scrie în mod intuitiv, fără să le arate cineva cum să țină creionul sau foaia de hârtie. Avem norocul să trăim într-o epocă în care găsirea unui loc de muncă sau operarea unor utilaje complexe nu mai depind de mâna dominantă. Astfel, copiii sunt lăsați în pace la școală și nu mai sunt acuzați de stângăcie. Dacă în secolul trecut a fi stângaci era considerat un lucru anormal, iar copiii erau disciplinați să scrie cu dreapta, astăzi li se permite săși folosească mâinile așa cum vor.

Stângaci faimoși din istoria lumii

Rafael și Leonardo da Vinci erau stângaci, la fel Michelangelo, Ioana dArc și Alexandru cel Mare. Din lunga listă a personalităților marcante care scriau cu stânga mai fac parte Napoleon, Regele Soare Ludovic al XIV-lea, Fidel Castro, Bach, Phil Collins, Robert de Niro, Marylin Monroe. Dintre români: Mihai Viteazu, Majestatea Sa Regele Mihai I, Gheorghe Hagi, Lucian Bute.

  • www.e-stangaci.ro este primul și singurul magazin din țara noastră care comercializează obiecte realizate special pentru stângaci.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr8/02.03.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns