Esti aici
Femeia.ro > Promo > Maratonul București 2020: profesioniștii aleargă în direct, amatorii aleargă virtual

Maratonul București 2020: profesioniștii aleargă în direct, amatorii aleargă virtual

Maratonul București

Maratonul București este așteptat an de an, de un deceniu încoace, cu maxim entuziasm de participanți, dar și de beneficiarii cauzelor sociale în slujba cărora aleargă concurenții.

 

Exact la fel cum un introvert știe să aprecieze o întâlnire de suflet, și alergătorii, mai curând singuratici de obicei, se bucură de marile evenimente de alergare colectivă, în sarabande care scot orașele din lene și din smog pentru măcar câteva ore. Pandemia i-a ținut însă departe unii de alții, de larma, de schimbul de energie, de atingeri și aplauze, de pozele de grup triumfătoare care făceau deliciul acestor întâlniri. De aceea pentru ei s-a inventat Zoomul alergătorilor, respectiv cursele virtuale.

Deși unii fac haz de contradicția în termeni, trebuie să spunem că alergarea este cât se poate de reală, dar fiecare aleargă pe teren propriu și câteodată și la orele pe care și le alege singur. Datele se centralizează, dar aspectul competitiv dispare complet – de aceea căutătorii de adrenalină și personal best pot să ridice din umeri, la fel și cei care veneau numai pentru băile de mulțime.

Deși am alergat individual în acest an poate mai mult decât în precedenții, mărturisesc că eu însămi am fost reticentă la ideea de maraton virtual tocmai pentru că mi se părea că atmosfera acestei mari sărbători populare a sportului are ceva unic și special, de care mă atașasem în ultimii 10 ani și care cu siguranță nu are cum să fie reprodusă de mediul rece al întâlnirilor pe ecran. Totuși mi-am descărcat o aplicație de monitorizare a alergării când am aflat de problemele imense de finanțare pe care le au ONG-urile care se asociau de obicei curselor de alergare la care obișnuiam să particip. Mi s-a părut vital să particip la cursa virtuală, în condițiile în care oricum alergam pe străzi în fiecare zi, de vreme ce majoritatea sponsorizărilor anul acesta fie s-au îndreptat spre COVID, fie au înghețat, iar o fundație care acordă îngrijiri vitale pacienților celor mai greu încercați, cum este Hospice Casa Speranței, are mari probleme în a-și găsi fondurile necesare. Solidaritatea civică mi s-a părut mult mai importantă decât păstrarea purității evenimentelor de alergare.

Citește și: Valeria Răcilă van Groeningen: „Vrem să facem din sport un mod de viață”

Am participat la mai multe curse virtuale, una chiar de 250 km, UltraRaceRomania, 250 km de parcurs în 25 de zile, o provocare atât de interesantă, încât le-am propus organizatorilor să păstreze varianta virtuală și în anii viitori, alături de varianta reală, alergarea prin munți.

Între timp sunt gata de noua provocare, bucuroasă că maratonul meu preferat, Maratonul București, se va desfășura totuși anul acesta. Repetiția generală a avut deja loc – Bucharest Family&10k s-a desfășurat pe 22 august, astfel încât să poți trăi și bucuria de a alerga într-o mică echipă – mulțumesc coechipierei mele, Emilia Băculescu!

În așteptarea datei de 11 octombrie, când debutează Maratonul București, am stat de vorbă cu Valeria van Groningen, președintele Bucharest Running Club, organizatorul Maratonului. Valeria este sufletul acestui eveniment și încă de la prima ediție încurajările ei au fost cele care mi-au dat încredere și m-au determinat să intru în aventura alergării cu inima ușoară și plină de bucurie.

Valeria Răcilă van Groeningen

Valeria, știm cu toții că momentul Maratonului București a fost așteptat cu mare nerăbdare în fiecare an. Cum v-ați decis să îl organizați totuși – fie și virtual – în anul acesta dificil pentru întreaga omenire?

Am dorit să îl organizăm în orice formă, pentru a menține comunitatea alergătorilor activă și pentru a susține ONG-urile asociate evenimentului. Alergătorii se pot înscrie să participe virtual la 5, 10, 15, 21 sau 42 de km. Ei vor alerga oricând în perioada 11-18 octombrie, monitorizați pe aplicația #RunRomania.

Ce soluții aveți pentru atleții de performanță care ar vrea să participe?

250 de atleți vor avea posibilitatea de a alerga 42,195 km pentru a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021, decizie pe care am luat-o la solicitarea World Athletics, Maratonul București fiind una dintre competițiile acreditate internațional și certificate Bronze label. Pentru acesta este nevoie de un traseu plat, măsurat de un arbitru acreditat AIMS.

Maratonul Bucuresti
Maratonul București este o rampă de lansare pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021

Se vor ține anul acesta probele pentru copii și adolescenți, într-o formă sau alta?

Din păcate, pentru copii și adolescenți nu vor exista curse la această ediție. Sperăm ca anul viitor să revenim la formula clasică de organizare.

Sunt românii pregătiți pentru o cursă lungă online? Ce v-a spus experiența Uniqa 10 k online din 22 august?

Anul acesta românii au mai alergat curse de maraton online pentru diverse cauze sociale, ceea ce mă bucură, pentru că au ales să alerge pentru ONG-urile care au atât de multă nevoie de suport financiar în această perioadă.

La UNIQA Asigurări Bucharest Family & 10k am avut 1508 participanți care au alergat pentru cauzele sociale pentru care au optat, în diverse orașe ale lumii.

Cum ați ales intervalul și numărul de zile alocate maratonului? Se poate alerga la orice oră și pe orice traseu ales de participant (chiar dacă nu este în București, de exemplu, dacă este în alt oraș sau chiar la munte)?

În 11 octombrie se va alerga cursa de 42,195 km de către cei 250 de atleți internaționali, inclusiv de la Lotul Național al României. Din 11 și până pe 18 octombrie se vor alerga cursele virtuale, național și internațional; alergătorii pot participa indiferent de loc, țară sau oră, în acest interval.

Citește și: Elena Pagu, campioană mondială la 92 de ani

Participanții pot folosi numai aplicația #RunRomania sau își pot înregistra performanța și folosind aplicațiile tipice de alergare (Strava, Garmin etc)?

Ne-am dori ca un număr cât mai mare de alergători să participe prin intermediul aplicației #RunRomania, dar, în cazul în care doresc să alerge în zone fără acoperire, îi încurajăm să utilizeze și aplicațiile de alergare pe care le folosesc fiecare de obicei și să ne trimită poza cu timpul obținut, pentru a fi incluși în clasament.

Se însumează distanțele? Putem alerga, de exemplu, un maraton de 42 km în 6 sesiuni zilnice de câte 7 km? Sau trebuie alergată o singură probă într-o singură sesiune și ne putem alege o zi și o oră din intervalul propus?

Se aleargă o singură probă, complet, într-o singură sesiune, la fel la o competiție fizică.

Aplicația se oprește singură după atingerea distanței pentru care este înscris participantul? La probele lungi există opțiunea de „pauză“?

Da, aplicația se oprește automat, după parcurgerea distanței alese, dar nu există opțiunea de pauză.

Cum vor proceda echipele? Pot alerga membrii echipelor împreună, iar aplicația să le înregistreze performanțele simultan?

Am renunțat la ideea de Ștafetă, ținând cont că fiecare aleargă în locuri diferite și, poate, în momente diferite. Am introdus, în schimb, competiția de 15 km.

Având în vedere că nu pot fi comparate performanțele din cauză că în mod evident alergarea urbană are numeroase obstacole (semafoare, pietoni etc), iar traseele diferă ca înclinație, cum veți acorda premiile și în ce vor consta ele?

Doar celor 250 de alergători fizici li se vor acorda premii în bani. Participanților la competiția virtuală le vor fi oferite diplome electronice și premii în produse, acordate prin extragere la sorți.

Care sunt cauzele maratonului de anul acesta? Cum donăm pentru ele?

Sunt aceleași cauze ca la fiecare ediție. Fiecare alergător, prin formularul de înscriere, alege o cauză către care merge parte din taxa de participare și pentru care are opțiunea de a dona și o sumă suplimentară.

Maratonul Bucuresti
Fiecare alergător își alege o cauză pentru care strânge bani

Vor exista kituri de participare? Cum intră cei înscriși în posesia kitului?

Da, vor exista kituri de participare – număr de start, tricou și medalie, care vor fi transmise prin curier.

Ce se întâmplă cu alergătorii care s-au înscris deja la începutul acestui an la cursa fizică și care nu vor dori să participe la ediția virtuală?

Alergătorii deja înscriși vor fi transferați automat către ediția 2021 și vor primi, la cerere, un voucher care le va permite înscrierea gratuită la cursa virtuală de anul acesta.

Valeria, ai alergat anul acesta? Unde și cum? Ai participat la vreo probă virtuală?

Am participat la UNIQA Asigurări Bucharest Family&10K. Am alergat pentru Hospice Casa Speranței.

Vei alerga maratonul acesta virtual? Dar soțul și fiii tăi, care erau și ei niște obișnuiți ai Maratonului București?

Nu sunt pregătită în acest moment pentru 42 km, dar cu siguranță vom alerga la una dintre competiții atât eu, cât și familia mea.

Maratonul Bucuresti
Valeria alături de soțul său, Steven van Groeningen

Din experiența de la 10k pot spune că mi-a lipsit forfota, energia și antrenul de la Piața Constituției, de la finish. Ce surprize pregătiți virtual ca să supliniți pe cât se poate acese lucruri?

În situația actuală cu toții simțim nevoia de interacțiune socială, dar siguranța trebuie să fie pe primul loc. Vom avea, ca în fiecare an, transmisiunea evenimentului pe internet și îi încurajăm pe alergători să fie cât mai interactivi și să transmită imagini, fotografii și filme din timpul alergării, imagini care ar trebui să ne facă să ne simțim un pic mai aproape.

Cum se va desfășura anul acesta workshopul “Eat Train Run”?

Edițiile anterioare ale workshop-ului au fost transmise online, de data aceasta va exista doar componenta online, dar vom invita speakeri din a căror experiență avem ce învăța.

Ce sfaturi le dai alergătorulor de la cursele lungi (21-42 k) pentru a se hidrata/alimenta corespunzător în oraș, în condițiile în care este evident că nu mai pot fi organizate puncte de alimentare?

Alergătorii ar trebui să alerge la orele cu temperatură mai scăzută, dimineața sau seara. Își pot lua cu ei energizantul de la Isostar, pe care îl găsesc în kitul de participare. De asemenea, îi sfătuim să își aleagă cu grijă traseul, astfel încât să aibă posibilitatea de a-și cumpăra apă.

Teoretic, variantele online sunt mai accesibile din punct de vedere sportiv decât cursele live, dar sunt mai solicitante logistic (logare în aplicație, prezența permanentă a telefonului mobil, autoalimentare). Câți alergători așteptați la startul virtual?

Dacă la UNIQA Asigurări Bucharest Family&10K am avut peste 1.500 de alergători înregistrați, la Raiffeisen Bank Bucharest Marathon ne așteptăm la peste 2.500.

Ce mesaj ai pentru un alergător mai puțin experimentat care ar vrea să încerce anul acesta Maratonul București virtual?

Să își aleagă bine traseul, să se hidrateze și să se echipeze adecvat. Bineînțeles, este foarte important să fie antrenat și cu analizele la zi.

Bănuiesc că pentru voi, pentru organizatori, va fi chiar mai greu anul acesta și sunt sigură că vă vor lipsi energia fizică, bucuria și dragostea alergătorilor care vă înconjurau timp de câteva zile în Piața Constituției. Ai emoții anul acesta?

Emoții am la fiecare competiție, fie ea fizică sau virtuală, cea mai importantă este siguranța. Sper că fiecare va alege cu înțelepciune distanța pe care o va parcurge, în funcție de antrenamentul pe care l-a făcut.

Citește și:

Interviu realizat de: Roxana Melnicu

Foto: arhiva personală, PR

Comments

comments

Lasă un răspuns