Esti aici
Femeia.ro > Promo > Plante are alină durerea și redau energia

Plante are alină durerea și redau energia

Când te simți vlăguită și suferi de dureri frecvente în diferite părți ale corpului, apelează la leacurile din natură.

Chiar dacă primul gând de recuperare a vitalității este să bei o cafea, aceasta îți face bine pe moment, dar, dacă în cantități mari, te epuizează. Plantele în schimb au numeroase beneficii asupra sănătății, fiind lipsite de efecte secundare. Iată câteva remedii folosite cu succes încă din vechime, în cele mai îndepărtate locuri ale planetei. Dacă ai o boală cronică, vorbește cu specialistul înainte de a urma un tratament pe bază de plante.

Ginseng siberian

Cunoscut de milenii ca antioxidant puternic, ginsengul este un arbust popular în nordul Asiei, unde este un remediu popular folosit ca tonic general în epuizare fizică și pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Mai este întrebuințat în bronşită, afecţiuni cardiace, reumatism, probleme de memorie, stări nervoase, lipsa poftei de mâncare, hepatite, precum și pentru longevitate. Rădăcina de ginseng siberian conține principii active precum ginsenozide, aminoacizi, uleiuri esențiale, cumarine, vitamine și minerale.

Cum îl folosești. Pune o linguriță de rădăcină de ginseng într-o cană cu apă și fierbe 15 minute la foc moderat. Strecoară, adaugă miere și lasă la răcit. Bea zilnic 1-3 căni.

Știai? O cercetare recentă arată persoanele care au luat ginseng siberian timp de o lună au înregistrat o creștere a numărului de limfocite T, ceea ce înseamnă planta le-a întărit sistemul imunitar, cu beneficii precum atenuarea simptomelor răcelii și gripei, îmbunătățirea performanțelor intelectuale și creșterea tonusului general.

Rădăcină de astragalus

Și această plantă este de mii de ani un leac valoros în medicina tradițională chineză, potrivit căreia planta tonifică qi-ul sau ceea ce asiaticii consideră energia vitală care susține adaptarea organismului. Astragalusul nu este folosit exclusiv în zona Asiei, ci este una din cele mai prețuite plante din întreaga lume, fiind folosită ca atare sau în combinații pentru întărirea imunității și lupta cu diverse boli. Astragalusul conține compuși antioxidanți, antibacterieni și antiinflamatori, ce ajută organismul în lupta cu  diabetul, problemele hepatice, infertilitatea. Mai este utilizat și în prevenția răcelilor, a hipotensiunii și a infecțiilor respiratorii. Totodată, planta vindecă numeroase forme de stres (fizic, mental, emoțional), redând echilibrul.

Cum îl folosești. Ca decoct (o linguriţă de rădăcină într-o cană cu apă; se fierbe 10-15 minute și se bea de trei ori pe zi) și ca tinctură (2 ml de trei ori pe zi).

Știai? Studii americane în derulare analizează capacitatea acestei plante de a reduce riscul de cancer și de a întări sistemul imunitar afectat de chimioterapie.

Urzică

Se spune despre această plantă furnizează mai multă energie decât o ceașcă de cafea. Concluzia se datorează bogăției de minerale și vitamine din compoziția urzicii, dar, în mod special, de prezența unei cantități mari de fier, precum și a vitaminei C, care contribuie la o mai bună absorbție a fierului. În lipsa acestui mineral, organismul nu produce suficiente globule roșii, importante pentru transportul oxigenului (el asigură funcționarea optimă începând cu nivelul celular până la organele vitale). Lipsa oxigenului determină încetinirea funcțiilor corpului, ceea ce se traduce prin oboseală accentuată, în unele cazuri chiar anemie.

Cum o folosești. Ai nevoie de o linguriță de frunze, o cană cu apă clocotită și îndulcitorul preferat (miere sau altceva natural). Lasă zece minute la infuzat, apoi strecoară. Bea de două ori pe zi, într-o cură de patru săptămâni.

Știai? În tulburările metabolice (diabet zaharat, obezitate) sunt eficiente curele cu amestec de urzici, teci de fasole, frunze de dud și nuc.

Lemn-dulce

Este recunoscut ca leac pentru gât inflamat, dar unul din compușii de bază ai lemnului-dulce este glicirizina, care nu doar vindecă oboseala și problemele asociate, ci chiar reglează nivelul cortizolului (hormonul stresului). Excesul de cortizol, ce apare în perioadele stresante, te secătuiește de energie și, în același timp, te împiedică dormi (insomnia acumulată este un alt factor ce perturbează nivelul de vitalitate).

Cum o folosești. Pune o lingură de rădăcină uscată la o cană cu apă clocotită, acoperă zece minute, strecoară și bea la trezire.

Știai? Alți compuși din rădăcina de lemn-dulce sunt supuși unor analize amănunțite, descoperindu-se că inhibă proliferarea melanomului.

Bea apă de cartofi!

Nu-i tocmai primul lucru ce-ți vine în minte când vrei să prinzi un pic de vlagă! Dar potasiul din cartofi are efect instantaneu de remineralizare, în timp ce lipsa lui poate da simptome precum extenuarea. Iată ce ai de făcut pentru un plus de energie:

  • ai nevoie de un cartof și o cană (250 ml) cu apă plată;
  • decojește cartoful, rade-l, toarnă apa peste el și lasă-l peste noapte la frigider;
  • bea la prima oră!

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr31/04.08.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns