Esti aici
Femeia.ro > Promo > Plante care scad febra

Plante care scad febra

Un semn care anunţă că organismul se luptă cu boala, febra este unul dintre simptomele gripei sau răcelii.

Pentru că e sezonul gripelor, să vedem care sunt cele mai bune plante pentru scăderea febrei. Asta, numai dacă-i prea mare. Altfel, află că febra este bună.

Socul, bun de tot

Hipocrate, dar şi medicina populară din Balcani foloseau fructele socului, recunoscut ca pom sfânt şi vindecător, în bolile respiratorii. Despre flori se ştie că au acţiune diuretică, sudorifică, pectorală, uşor laxativă. Şi celelalte părţi ale socului sunt folosite în diverse afecţiuni, dar, pentru că vorbim despre febră, să ne oprim doar la flori.

Infuzia (o lingură cu flori proaspete la o cană cu apă clocotită) stimulează transpirația, reduce febra și elimină toxinele. Se bea câte o jumătate de cană de fierbinte, de 2-3 ori pe zi. Copiilor sub 12 ani li se vor administra cu prudenţă (în doze mult mai mici) produsele pe bază de flori de soc.

Teiul, bine-cunoscut

Măcar o dată în viaţă ţi-a fost oferit un ceai de tei când erai răcită. Asta, pentru că florile lui parfumate sunt considerate un remediu excepţional împotriva guturaiului şi gripei datorită acţiunii lor sudorifice şi, implicit, de scădere a febrei. Şi teiul era considerat un arbore sfânt, pentru că doar aroma florilor te face să uiţi de boală, insomnie, proastă dispoziţie.

Infuzia (o lingură cu flori proaspete sau o linguriţă cu floare uscată şi mărunţită la o cană cu apă clocotită) intensifică transpirația, cu efect purificator, şi înlătură ori scade febra. Se beau 2-3 căni pe zi.

Busuiocul, neaşteptat

Cunoscut încă de acum 5.000 de ani în Orientul Apropiat, busuiocul a ajuns în Europa datorită armatelor cuceritoare ale lui Alexandru cel Mare, care-l foloseau contra durerilor de stomac sau împotriva paraziţilor. Pe lângă gustul minunat pe care-l dă mâncărurilor, busuiocul e un excelent antiinflamator intern. Este ușor diuretic şi, efect mai puţin cunoscut, scade febra.

Infuzia (două linguriţe cu plantă uscată şi mărunţită la 200 ml de apă clocotită) se ţine zece minute acoperită, apoi se bea călduţă, câte două căni pe zi, cu înghiţituri rare, după mesele principale şi, obligatoriu, un ceai seara, înainte de culcare.

Limba-mielului, relaxantă

Cunoscută mai degrabă ca floare de adus iubitul înapoi (se spune că, dacă-i pui ibovnicului limba-mielului în vin, sigur te cere de nevastă), planta este vindecătoare: alungă stresul, reduce febra şi tratează boli renale, pentru că florile au efecte diuretice şi depurative.

Infuzia (2-3 linguriţe cu flori la o cană cu apă fierbinte) și decoctul (2-3 linguri cu frunze se fierb zece minute în 500 ml de apă) sunt recomandate împotriva răcelilor, bronşitelor şi stărilor anxioase. Bea 1-2 căni pe zi. Nu sunt recomandate celor cu probleme hepatobiliare.

Muşeţelul, clasic

Ceaiul este atât de des folosit în tratamentul gripei şi pentru scăderea febrei, încât mulţi oameni asociază deja mirosul bine-cunoscut cu boala. Muşeţelul este un sudorific eficient și tocmai de aceea este utilizat de toată lumea pentru scăderea febrei.

Infuzia (torni o cană cu apă fiartă peste o lingură cu plantă) se lasă acoperită zece minute, apoi se bea caldă, câte 3-4 căni pe zi.

Maghiranul, efect invers

Ceaiul este recomandat în gripe tocmai pentru efectul invers: creşte febra. Tot mai mulţi cercetători susţin că, în anumite limite, febra este extrem de benefică pentru organism, temperatura ridicată fiind de ajutor pentru anumite celule cu rol imunitar în neutralizarea microbilor. Iar infuzia de maghiran tocmai asta face: produce un acces de febră (deloc dezagreabil) care permite sistemului imunitar să acţioneze eficient. Aşadar, 2-3 căni de ceai fierbinte de maghiran, pe lângă faptul că produc o transpirație intensă şi încălzesc puternic corpul, sunt adesea un remediu salvator în fazele incipiente ale răcelii.

Sfat

Șase linguri cu suc de cătină îndoit cu miere, pe stomacul gol, luate câteva zile la rând, ajută organismul să lupte cu febra şi au efect antibiotic. Infecţiile virale se tratează şi ele cu câte trei linguri de suc, de patru ori pe zi, până la vindecarea completă.

Citește și:

Remediile bunicii pentru răceală și gripă

Viroza, raceala sau gripa. Tu stii ce ai?

Cum sa ai grija de un bolnav de gripa?

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.49/10.12.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns