Esti aici
Femeia.ro > Promo > Plantele vindecătoare ale lunii mai

Plantele vindecătoare ale lunii mai

Se întâmplă, nu de puține ori, ca acolo unde medicamentele sunt neputincioase plantele să dea rezultate neașteptate.

Fie că tușești, ai probleme cu stomacul sau te supără cistita, în farmacia verde a lunii lui florar găsești, fără îndoială, leacul de care ai nevoie.

1. Cerențelul, planta stomacului

Frunzele lui proaspete, bogate în vitamina C, le poți adăuga în salatele de crudități. Dincolo de calitățile nutritive, cerențelul este o plantă medicinală de excepție, apreciată mai cu seamă pentru efectele benefice asupra sistemului digestiv și acțiunea dezinfectantă și calmantă. În scop terapeutic se folosesc rizomul și rădăcina, care pot fi culese primăvara, dar și toamna.

Pune o linguriță cu rădăcină de cerențel uscată și măcinată în 250 ml de apă, las-o să clocotească 2-3 minute, apoi ține vasul acoperit 15 minute. Ceaiul e foarte aromat și se bea de preferință neîndulcit, pe stomacul gol. E recomandat în stări febrile, infecții intestinale, ulcer gastric, diaree, dureri de stomac, menstruale, depresie, oboseală.

În faringită, amigdalită, bronșită, se ia câte ½ lingură de pulbere de rădăcină de trei ori pe zi, timp de două săptămâni.

Împotriva inflamațiilor la nivelul gingiilor, gâtului sau mucoasei bucale, se clătește gura și se face gargară de trei ori pe zi cu ceai călduț.

2. Ciuboțica-cucului învinge insomnia

Se folosesc florile (culese în aprilie-mai) și rădăcinile (recoltate primăvara devreme sau toamna târziu), ambele având proprietatea de a fluidifica secrețiile bronhice și a favoriza eliminarea acestora. Ciuboțica-cucului este remediul pe care nu trebuie să-l ocolești în bronșită sau pneumonie, tulburări gastrointestinale, afecțiuni renale și vezicale. De asemenea, îți va fi de folos dacă ai probleme cu somnul sau ești stresată peste măsură, întrucât are efect sedativ.

ᴥ Ceaiul de flori se prepară cu o linguriță de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă să infuzeze zece minute, apoi se strecoară.

Rădăcina se pregăteșteă sub formă de decoct: în 200 ml de apă, se fierb 4 g de rădăcină mărunțită, la care se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Pentru a calma tusea și a favoriza expectorația, se iau 3-4 linguri de ceai pe zi.

3. Coada-calului, leac de cistită

Bune sunt părțile aeriene, care se recoltează la sfârșitul lui mai. Fiind diuretică, planta ajută dacă te confrunți cu infecții renale sau urinare (cistită, nefrită), retenție de apă, albuminurie, gută. Dă rezultate bune și în afecțiuni cardiace, anemie, hemoroizi, dismenoree, gastrită hiperacidă, ulcer, tuse, transpirație în exces.

Ceaiul se prepară din 4-5 lingurițe de plantă mărunțită la 1,5 litri de apă. Se fierbe 10-15 minute, apoi se strecoară lichidul și se îndulcește. Se bea călduț, în cursul zilei.

Pentru afecțiunile cardiovasculare, alături de regimul alimentar adecvat, se recomandă și 2-3 lingurițe pe zi de pulbere de coada-calului, obținută prin măcinarea fină a părților aeriene uscate. Acest remediu scade tensiunea arterială și împiedică depunerea grăsimilor pe vasele de sânge.

Pentru hiperaciditate gastrică sau ulcer, se ia o linguriță rasă de pulbere de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

4. Coacăzul-negru alină durerile

Cunoaștem cu toții savoarea fructelor de coacăz. În schimb, puțini știu că frunzele arbustului, proaspete sau uscate (recoltate în mai-iunie), pot fi utilizate sub formă de infuzie, fiind înzestrate cu calități de excepție: calmează durerile (musculare, articulare, de cap), protejează vasele sangvine, în special pe cele ale ochiului, scad tensiunea arterială, îmbunătățesc activitatea intestinală, combat retenția de lichide, favorizează eliminarea toxinelor.

Infuzia se prepară cu 1-2 lingurițe de frunze uscate la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 15 minute. Se beau două cești pe zi, între mese.

5. Călin în tulburări menstruale

În scop medicinal se utilizează scoarța, care se recoltează în perioada martie-mai, când prin inelare circulă seva, de la ramurile tinere. Scoarța se usucă în strat subțire, afară, în aer liber. Atenție: fructele plantei sunt toxice! Călinul este recomandat ca remediu în tulburări menstruale (dureri, menstruații abundente sau insuficiente), sarcină dificilă și risc de avort ori de naștere prematură, crampe și contracții musculare, constipație, colici, artrită.

♦ Decoct. Se toarnă un litru de apă rece peste 30 g de pudră obținută din scoarță uscată. Se aduce lichidul la punctul de fierbere și se lasă 5-10 minute să fiarbă la foc mic. Se strecoară. Se beau 150 ml la fiecare 3-4 ore. Și se îndulcește cu miere.

6. Dracilă când ai febră

Scoarța de pe rădăcini și tulpini (recoltată în aprilie-mai) este un excelent tonic și are proprietăți antihemoragice, antiseptice, laxative, diuretice.

ᴥ Infuzia se prepară dintr-o lingură cu vârf de alburn (stratul tânăr dintre scoarță și inima trunchiului) la un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Este foarte eficientă împotriva hepatitei și a problemelor de veziculă biliară, dar e de ajutor și în dispepsie, menstruații abundente, constipație, prostatită. În plus, scade febra și echilibrează termoreglarea.

Sub formă de gargară, e utilă în amigdalită și faringită, iar compresele cu infuzie (două linguri de plantă uscată la un litru de apă) grăbesc cicatrizarea rănilor și calmează durerea.

7. Rotunjoara calmează tusea

În aprilie și mai se recoltează părțile aeriene ale plantei, care conțin taninuri, substanțe antioxidante, uleiuri esențiale, vitamina C și minerale, în special cantități mari de potasiu. Rotunjoara are proprietăți expectorante, diuretice, antispastice.

♦ Infuzia este recomandată în afecțiuni respiratorii, aciditate gastrică, infecții urinare, răceală și gripă însoțite de tuse, litiază urinară, hematurie, leucoree, oboseală. Ceaiul se prepară din 25 g plantă la un litru de frunze uscate. Se beau 3-4 căni pe zi, între mese.

♦ Gargarisme. La o cană cu apă clocotită, pune 2½  lingurițe de plantă, lasă la infuzat și filtrează. Fă gargară împotriva durerilor de gât ori pune comprese cu infuzie în inflamații cutanate.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.18/05.05.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns