Esti aici
Femeia.ro > Promo > Sfaturi bune pentru părinții cu copii la școala primară!

Sfaturi bune pentru părinții cu copii la școala primară!

Știm cu toții cât de importantă este școală. Mai ales în cazul copiilor din școala primară, știm că responsabilitatea reușitei se împarte în egală măsură între învățător și familia prichindelului. Copilul, încă din clasă I, trebuie să înțeleagă faptul că școală și tot ceea ce se petrece în această instituție este o chestiune serioasă, care trebuie tratat cu respect, iar la asimilarea și însușirea acestor reguli fundamentale, părinții au rolul cel mai important.

 1. Stimulează-i dorință de a învață

Cei mici au, instinctiv, dorință de a învață, de la cele mai mici vârste. Își explorează corpul, obiectele, mediul înconjurător. Întreabă și așteaptă răspunsuri pe care trebuie să le înțeleagă. Aici intervin părinții. Dorință de a învață este consecință curiozității. Stimulează-i curiozitatea, explică-i, răspunde-i la întrebări. Explicațiile și răspunsurile trebuie să fie pe măsură capacității lui de a înțelege. Provoacă-l, da-i mereu motive să fie interesat de tot ceea ce este în jurul lui. Teatrul de păpuși, muzeele, excursiile, locurile noi sunt tot atâtea căi care întrețin, stimulează și dezvoltă spiritul copilului tău. Entuziasmul tău în față lumii va fi însușit de copil, iar entuziasmul este anticameră curiozității.

 2. Nu luă locul profesorului

Lasă-l pe profesor să fie profesor. Tu, părinte, acasă, fii părinte. Nu exagera cu exigență, dar asta nu înseamnă că trebuie să fii tolerantă. Îndulcește cu dragoste fiecare lecție de acasă. În nici un caz nu-l pedepsi pe micuț și nu-l certă. Îl poți dojeni, dar trebuie să faci acest lucru în mod calm, domol și concis. Asigură-te că cel mic a înțeles de ce l-ai certat, de ce te-ai supărat și, mai ales, unde a greșit.

 3. Păstrează o legătură permanență cu școală

Micuțul trebuie să știe că tu, părintele sau, știi tot ceea ce se petrece la școală. Știi și când nu a fost atent, și când nu s-a achitat de obligații, și când a fost obraznic. Nu trebuie să funcționezi pe post de bău-bău, dar copilul trebuie să îți simtă prezența chiar și când nu ești lângă el. O prezența ocrotitoare și autoritară. Nu îl certă pentru poznele de la școală înainte de a auzi ce are și el de spus. Nu purta discuții cu învățătoarea/învățătorul în prezența lui, indiferent care ar fi subiectul. Astfel, îi acorzi autoritate profesorului și, implicit, îl protejezi pe cel mic.

 4. Nu îi critică niciodată profesorul

Ești nemulțumită, ai dubii față de profesionalismul și aptitudinile pedagogice ale dascălului? Nu face nici un fel de comentarii negative la adresă acestuia, în prezența celui mic. În acest fel, îi subminezi profesorului autoritatea, dar, mai grav, cobori de pe piedestalul pe care trebuie să se afle, în mintea copilului, dascălul, în principiu. Nu îl vei critică doar pe cel care te-a nemulțumit, ci pe toți profesorii pe care copilul tău îi va avea!

5. Acceptă înclinațiile lui

Ideea este să îți lași prichindelul să se bucure de lucrurile, domeniile și disciplinele care îi plac. Dacă ție ți-a plăcut geografia, nu înseamnă că trebuie să faci din micuțul tău un geograf. Ești medic, copilul nu este obligat să te urmeze în profesie. Revenind la nivelul claselor mici, trebuie să îi permiți să își descopere singur aptitudinile, înclinațiile. Îl poți ghida, îi poți stârni interesul, îi poți vorbi despre frumusețea unei discipline sau altă, dar nu trebuie să îl obligi.

Ce invata copiii gresit la scoala
Prima zi la scoala
Ce faci daca nu vrea la scoala

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns