Esti aici
Femeia.ro > Familie > Atenţie, gelozia orbeşte!

Atenţie, gelozia orbeşte!

„E gelos, asta înseamnă că mă iubeşte“, auzim adesea afirmându-se cu încântare. La începutul relaţiei poate fi adevărat, apoi gelozia îl irită tot mai mult pe cel bănuit că ar înșela, iar partenerul cuprins de acest sentiment înrobitor devine incapabil să aibă o relaţie armonioasă. De pierdut au amândoi.

Gelozia este una dintre problemele spinoase din relaţia de cuplu. În ce le priveşte pe femei, s-ar părea că aceasta le orbeşte – nu este o metaforă, emoţiile puternice scad nivelul de percepţie vizuală a realităţii. Este concluzia la care au ajuns psihologii de la Universitatea din Delaware (SUA), în urma unui experiment la care au participat câteva zeci de cupluri. Partenerii au fost aşezaţi în faţa câte unui monitor, nu prea departe unul de celălalt, ca doamnele să tragă cu ochiul la ce vedeau iubiţii lor.

N-a surprins pe nimeni că acestea n-au ezitat s-o facă. Femeilor le-au fost prezentate peisaje în alternanţă cu imagini neplăcute, iar bărbaților, mai întâi priveliști, apoi dintr-odată poze sexy. Nu se urmărea însă cât de mult îi atrag acestea, ci reacţia doamnelor la ce priveau ei. În mod neaşteptat chiar şi pentru ele, femeile n-au mai fost atente la propriile monitoare. În urma evaluării gradului de irascibilitate şi disconfort provocate de ceea ce vedeau partenerii, cu cât erau mai geloase, cu atât le scădea capacitatea de a se concentra asupra a lucrului pe care îl aveau de făcut. Concluzia a fost că gelozia afectează atât de puternic starea emoţională, încât o face pe femeie aproape oarbă.

Atât de diferiţi!

Oare de ce nu i-au testat aidoma pe bărbaţi? Rezultatul ar fi fost la fel de surprinzător, doar se știe că gelozia bărbaţilor se manifestă diferit de a femeilor, după cum nici motivele nu sunt aceleaşi. Potrivit psihologiei evoluţioniste, bărbaţii sunt mai geloşi decât femeile când e vorba de infidelitate sexuală, în timp ce femeile sunt mai geloase decât reprezentanţii sexului tare când trădarea este emoţională. Bărbatul care îşi imaginează iubita în pat cu amantul are pulsul crescut, ca și când ar fi băut trei ceşti de cafea, transpiră abundent, se încruntă, însă e calm chiar dacă ştie că partenera lui este îndrăgostită de alt bărbat care nu-l pune în umbră sub aspect fizic. Doamnele sunt mult mai afectate de o trădare emoţională decât de popasul partenerului într-un pat străin.

Cum scapi de gelozie

Dacă ai căzut victimă geloziei, cum scapi de acest sentiment chinuitor? Unica soluţie este autocontrolul, dar mai întâi trebuie să afli care sunt cauzele geloziei.

Psihologii sunt de părere că poţi fi gelos indiferent dacă ai sau nu motive. Dacă ele există, vina o porţi chiar tu și va trebui s-o descoperi în interiorul propriei fiinţe pentru a scăpa de ea. Care ar fi această vină?

# Absenţa stimei de sine. Fără o justă apreciere a propriei persoane, nu-ţi vei găsi un partener de viaţă pe măsură.

# Frica de singurătate. Nu uita: a nu te simţi singur înseamnă a construi înainte de toate o relaţie armonioasă cu tine însuţi şi abia apoi cu ceilalţi.

# Egoismul. Nu cumva ţi se pare că partenerul e dator să-ţi ofere totul, să te iubească necondiţionat, fără a primi nimic în schimb? Înseamnă că va trebui să te lupţi mai întâi cu propriul egoism şi apoi cu gelozia.

# Infidelitatea proprie. În termenii psihologilor, e vorba de gelozie proiectivă, iar asta înseamnă că trădarea partenerului este proiecţia infidelităţii tale. Altfel spus, celui care înşală îi este greu să creadă că partenerul n-o face. Așadar, cine-i vinovatul?

Te scoate din sărite cu scenele de gelozie?

Dacă micile scene de gelozie de la începutul relaţiei, care te-au flatat și te-au făcut să le iei drept dovezi de iubire, te-au determinat să nu mai ieşi cu prietenii sau chiar să nu-ţi mai vizitezi familia și să te îmbraci, să-ţi aranjezi părul şi să te machiezi doar aşa cum îţi cere „alesul inimii“, asta înseamnă că e momentul să schimbi ceva în relaţie.

Înainte de toate, asigură-te că nu provoci chiar tu scenele de gelozie printr-un comportament de neînţeles pentru partenerul de cuplu. Obişnuieşti să flirtezi cu alţi bărbaţi? Chiar dacă nu te-a surprins făcând-o, e posibil, oricât de greu îți vine să crezi, s-o simtă din pricina dispoziţiei tale. Sigur, nu poți să te închizi între patru pereţi ori să nu vezi că există şi alţi bărbaţi pe lume, colegi, prieteni, cunoştinţe, dar a flirta cu ei, chiar dacă ţi se pare inofensiv, e un lucru pe care puţini bărbaţi îl înţeleg. La fel, în ce priveşte o prietenie strânsă cu un reprezentant al sexului opus. E posibil ca o asemenea prietenie să-i depăşească puterea de înţelegere. Oricât te-ai osteni să-i explici nevinovata ta atitudine, efortul tău va fi în zadar.

Și nu uita că gelozia bărbaţilor se tratează cu atenţie. Arată-i că-l iubeşti, că este important în viaţa ta, nu-l minţi şi câştigă-i încrederea!

Chiar dacă gelozia bărbatului nu este deloc uşor de tratat, situaţia poate fi mult îmbunătăţită dacă ambii parteneri îşi dau interesul în acest sens. Iubirea, încrederea şi răbdarea sunt principalele ingrediente ale unei relaţii armonioase.

Gelozia bărbatului se manifestă mai puţin vehement decât a femeii, iar odată ce s-a înfiripat, consecinţele sunt dramatice pentru ambii parteneri. Înrobit de acest sentiment, bărbatul înşelat se simte umilit și ridicol mai ales în ochii celor din jur. Deși gelozia este punctul slab al sexului tare, mulţi bărbați sunt de acord cu Balzac: „Una din două: te iubeşte ori nu te iubeşte. În ambele situaţii, gelozia este lipsită de sens“.

Citește și:

De ce înșală femeile

Era gelos pentru ca ma trada!

Trei compatibilitati care arata o relatie de succes

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/03.12.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns