Esti aici
Femeia.ro > Familie > Atunci când banii vorbesc

Atunci când banii vorbesc

De ani buni ne luptăm să fim considerate egale cu bărbații. Și ăsta nu-i un lucru rău. Numai că multe femei vor o egalitate așa, mai altfel. Iar când vine vorba de bani în cuplu, situația se complică de (prea) multe ori.

Pe vremuri, când femeile nu erau egale cu bărbații și nici nu le trecea prin cap așa ceva, responsabil cu finanțele familiei era bărbatul. Femeia se simțea mai mereu un fel de angajat cu regim special. Nu sunt o susținătoare a feminismului radical, dar așa ceva nu mi se pare deloc normal! Lucrurile s-au schimbat mult, acum se întâmplă de multe ori ca femeia să aducă banii în casă.  Dar nici așa nu-i prea bine, pentru că – pe la noi așa stau lucrurile – multe cupluri se destramă tocmai din pricina banilor (și nu-i vorba aici despre averi sau afaceri pe picior mare). De ce anume? Poate din cauza unui start prost, poate din pricina prejudecăților.

Ai mei și ai tăi

În familia unde am crescut, banii se puneau la comun. Ce câștiga mama, ce câștiga tata, toți erau la grămadă și nimeni nu făcea socoteala cât a adus el, cât a cheltuit ea. Ulterior, când am crescut, am auzit pe la prieteni proaspăt căsătoriți că fiecare era cu banii lui și doar cheltuielile casei se plăteau în comun. Și vacanțele? m-am întrebat. Copiii? Cum se împart? Iar dacă ea sau el are chef să-și ia ceva, cere cu împrumut de la celălalt? Iar dacă el trebuie să plătească o amendă de circulație primită când era singur în mașină, cum se face socoteala?

Încredere și proiecte

Poate că asta e o metodă bună la începutul relației, nu zic nu: când cei doi se mută împreună, până își găsesc drumul comun, e bine să nu se amestece lucrurile prea tare, să nu înceapă frustrările dinainte să-și dea seama dacă sunt ori nu făcuți unul pentru celălalt.  Dar, după ce și-au jurat dragoste veșnică, ce rost au intrările și ieșirile pe cap de colocatar? Dragostea înseamnă încredere și proiecte comune, lucru care nu se prea potrivește cu… fiecare pe mâna lui. Știu, se spune că dragostea trece prin stomac, dar mi se pare caraghios să-ți declari iubire veșnică, iar pe de altă parte, să ascunzi de celălalt un venit suplimentar doar ca tu să ai un fond de rezervă. Asta nu înseamnă să fii iresponsabil cu cheltuielile. Ci doar ca toate, de la economii la investiții, de la cheltuielile curente la vacanțe, să fie discutate și convenite în familie.

Balanța fericirii

Bănuiesc că, atunci când v-ați îndrăgostit unul de celălalt, nu v-ați întrebat și cum stați cu conturile în bancă. Și-atunci, de ce v-ați pune problema care câștigă mai mult, cine cheltuiește mai mult?! Revenind la chestiunea egalității, tratată mai sus, n-ar trebui să existe această problemă/frustrare a bărbatului că partenera lui e mai bine plătită! Asta se întâmplă. Iar dacă el nu e vreun puturos sau un pierde-vară, nici pentru ea n-ar trebui să fie vreo problemă. Cât despre cheltuieli (că n-o să faceți numai de-alea nebunești, ca la concurs), ele se pot discuta, se întocmește un plan, se fac mici compromisuri… c-așa-i în dragoste și cuplu!

Până la urmă

Banii vorbesc, da! Dar pot spune și lucruri frumoase. Asta, numai dacă te gândești în primul rând la relație, la copii, la lucrurile pe care le faceți împreună și nu la cât costă toate acestea! Banii se fac, mai mulți sau mai puțini, dar dragostea și buna înțelegere în cuplu se re-fac mai greu.

Divorțuri pe bani mulți

Așa, ca să-ți alini melancolia… economiilor la sânge pentru o vacanță spectaculoasă, iată trei divorțuri pe bani mulți. De unde se deduce că banii nu prea aduc fericirea, ba-i și pierzi la o adică, dacă amorul începe să scârțâie.

Robyn și Mel Gibson. După ce actorul s-a dat în petic oficial cu o rusoaică frumoasă foc, nevasta cu acte în regulă a intentat divorț. Iar ca să-l usture infidelitatea, a cerut jumătate de împărăție – pardon, avere! A câștigat femeia 425 de milioane de dolari.  Bărbatul infidel a rămas cu amanta. Dar și de data asta a dat-o în bară. Și a plusat, la masa pensiilor alimentare, cu 20.000 de dolari pe lună, pentru copilul pe care îl are cu rusoaica.

Arnold Schwarzenegger și Maria Shriver. O soție cu noroc în dragoste timp de mai bine 20 de ani, Maria Shriver s-a decis să aibă un dram de noroc și la bani. După ce-a aflat că Arnold a făcut copil cu menajera, a înaintat acțiune de divorț și a câștigat mai bine de jumătate din averea actorului, adică vreo 300 de milioane de dolari. 

Rupert și Anna Murdoch. 32 de ani de mariaj și trei copii. La asta au renunțat cei doi, se pare că fără prea multe regrete, din moment ce, la scurt timp după divorț, fiecare din ei era deja recăsătorit. Bașca, Anna s-a ales cu 1,7 miliarde de dolari de la mogulul media australian.

Citește și:

Cum îți dezveți de lene

Dragostea ca-n prima zi, un mit

Ce n-ar trebui să-i ierţi iubitului

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.09/03.03.2016
Autor: Irina Tudor Dumitescu
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns