Esti aici
Femeia.ro > Familie > Căsătoria – a doua oară cu noroc?

Căsătoria – a doua oară cu noroc?

Potrivit studiilor, al doilea mariaj are mai multe șanse să reziste. Domnul sau doamna Perfecțiune nu există, susțin psihologii. Dar cuplurile aflate la a doua încercare pretind, majoritatea, că și-au găsit perechea ideală. Iată motivele!

După divorț

Aceasta este etapa care pare cea mai dificilă, fiindcă  te învăluie într-o stare de incertitudine, de lipsă de perspectivă și de speranță, de neîncredere în tine și în cei din jur. Experiența însă dovedește contrariul. „Am jurat că nu mai fac pasul a doua oară. Și căsătoria, și toată perioada divorțului au fost un chin“, se destăinuie Maria. Dar, la scurt timp după despărțire, când nici nu era dispusă să intre într-o nouă relație, iar gândul de a-și pune pirostriile nici nu intra în discuție, femeia a făcut pasul. Al doilea.

Și a fost un succes, după cum mărturisește chiar ea: „În acești 15 ani de când m-am recăsătorit, totul a mers ca pe roate. M-am maturizat, sunt mai înțeleaptă, mai încrezătoare și, cred eu, ce ne-a unit și mai tare a fost că nu am căutat cu orice preț pe cineva să mă completeze. M-am gândit mai degrabă să las lucrurile să meargă în voia lor și, dacă funcționează, cu atât mai bine. A fost să fim împreună, altfel nu-mi explic, fiindcă n-am depus niciun efort“. A contat faptul că de această dată nu s-a mai străduit să fie într-un anume fel ori să-i facă lui pe plac, ci a fost ea însăși. „Este cel mai bun soț pe care l-aș putea avea“, declară fericită.

Învățăminte din trecut

„Dacă nu ar fi fost prima căsătorie, dacă nu aș fi trecut prin toate acele disensiuni și probleme care parcă nu se mai terminau, nu eram cea de azi și nu luam deciziile pe care sunt în stare să le iau azi“, spune Ioana, care s-a recăsătorit în urmă cu patru ani. „Una din lecțiile pe care le-am învățat cu greu a fost să nu mai încerc să-l schimb, ci să-l accept pentru ceea ce este.

Acesta cred eu că este secretul celei de-a doua căsnicii.“ Ioana mai crede că, dacă nu ar fi fost primul mariaj, nu ar fi fost acum atât de răbdătoare și empatică. „Am crescut. Nu voi face din nou aceleași greșeli. Acum sunt atentă la nevoile lui și mult mai motivată să reușim, să facem lucrurile să meargă. Sunt un om mai bun. Simt că pentru mine este ca o a doua șansă“, este convinsă ea.

Acum știu ce și cum

„Experiența își spune cuvântul. A existat o perioadă la început când am stat amândoi pe margine și ne-am analizat, dar ne-am intrat destul de repede în ritm. Acum știm care sunt eventualele capcane, știm ce funcționează și ce nu are șanse, știm când să lase fiecare de la el, fiindcă amândoi suntem la a doua încercare“, spune Cătălina.

Potrivit psihologilor, al doilea mariaj are șanse doar în aceste condiții, în care cei doi au noțiunile de bază, știu să comunice și să înțeleagă și, mai mult, cunosc cum să soluționeze conflictele inerente. „A doua oară știi ce vrei. Pot spune că sunt momente în care regret că nu am știut din prima și că am lăsat atâția ani să se irosească“, explică ea.

Iubești ceea ce ai

„Când ești foarte tânăr, parcă nimic nu-ți convine și strâmbi din nas chiar când toate îți surâd. E firesc ca, dacă visezi cai verzi pe pereți și te nemulțumesc toate, să nu vezi că ai chiar sub nas ceea ce contează“, crede Ileana. Femeia, de profesie psihoterapeut, se află la începutul celei de-a doua căsnicii.

„La maturitate, spune ea, vezi lucrurile altfel, îți iei timp să cântărești și să prețuiești ceea ce ai. De aceea a doua oară e cu noroc! Norocul în acest caz este, zic eu, acel sentiment de profundă recunoștință. Valorizând ceea ce ai, cu bune și cu rele, ajungi la o stare de mulțumire interioară unică. Dar asta nu se poate obține prin arderea etapelor.“ Așadar, trebuie să trecem prin rău ca să vedem binele și să evoluăm spiritual, să fim împliniți cu adevărat.

Acceptarea prezentului aduce armonie în suflet, ceea ce se reflectă în relația de cuplu și îți dă o direcție clară spre viitor.

Da!, din mai multe încercări

Unele vedete și-au găsit fericirea din a doua, altele din a opta încercare. Liz Taylor, se știe, a îmbrăcat rochia de mireasă de opt ori, din care de două ori cu Richard Burton. La egalitate a fost colegul ei actor Mickey Rooney. El a rămas 35 de ani cu a opta nevastă. Mai aproape de zilele noastre este regele talk-show-urilor americane: lui Larry King i-a fost greu să se atașeze, dovadă fiind cele șapte căsnicii.

Se pare că și-a propus să acorde o șansă celei de-a opta, care pare mai solidă. Martin Scorsese este de asemenea în topul indecișilor, marele regizor având în palmares cinci soții, cu ultima fiind împreună din 1999. Și Kenny Rogers a fost un crai. Pe lângă multele duete de scenă, cântărețul country a reușit să bifeze cinci mariaje. Ultima nevastă îi stă alături de aproape 30 de ani!

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr27/07.07.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns