Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Cu acte sau fără acte?

Cu acte sau fără acte?

Uniunea liberă dintre un bărbat şi o femeie câştigă tot mai mult teren, mulţi tineri (și nu numai) alegând în locul căsătoriei implicarea într-o relaţie deschisă. Cu avantajele şi dezavantajele ei, care e bine să fie știute dinainte!

Se crede că bărbaţii preferă o relaţie deschisă, în timp ce femeile abia aşteaptă să fie cerute în căsătorie şi să oficializeze relaţia printr-un act scris. Mai nou, vorba „ne e bine împreună, dar nu vrem o relaţie cu obligaţii, ci una liberă“ o poţi auzi nu doar de la bărbaţi, ci şi de la femei. Ce poate fi mai mulţumitor: nimeni nu-i este dator cu nimic celuilalt, sunt împreună şi totodată se simt liberi!? Merită însă pusă întrebarea: ce anume înseamnă uniune liberă – posibilitatea de a obţine de la viaţă totul sau o autoamăgire fără perspectivă, determinată de teama infantilă în faţa responsabilităţilor? Şi, fireşte, de găsit răspunsul.

Test de compatibilitate

Oare de ce aleg tot mai mulţi tineri, fenomen întâlnit mai ales în ţările dezvoltate, concubinajul în locul mariajului? Se testează compatibilitatea, ar răspunde ei la unison. Apoi, au şi multe alte argumente în favoarea unei asemenea relaţii, un fel de căsătorie de probă: nu eşti singur, ci ai companie, te bucuri de relaţii sexuale constant, împarţi cheltuielile traiului în comun, iar dacă relaţia nu merge, te desparţi pur şi simplu, fără să mai umbli cu avocatul pe la tribunal. Pentru unii din cei foarte tineri e chiar o idee „cool“ să-ţi împarţi traiul cu prietenul/iubitul, în ciuda oricăror convenţii sociale, învechite, după părerea lor. Doar avantaje? În aparenţă, altfel, după cum arată studiile, implicarea într-o aşa-zisă relaţie deschisă nu e chiar lipsită de inconveniente.

Şi împreună, şi separat

Ce înseamnă, de fapt, o relaţie deschisă? Este o relaţie liber consimţită ce implică comunicare, convieţuirea sau petrecerea unui anumit timp împreună, întreţinerea de relaţii intime, ambii parteneri având libertatea de a cunoaşte şi alte persoane de sex opus, ceea ce implică inclusiv relaţii fizice. Aşadar, şi împreună, bucurându-se de ceea ce le oferă timpul petrecut alături, şi separat, fiecare trăindu-şi viaţa după cum doreşte.

Iubitul ţi-a propus să vă mutaţi împreună? Sau poate treci printr-o perioadă grea, după o despărţire, şi nu eşti pregătită pentru o relaţie cu responsabilităţi. Sau căsnicia ta e pe punctul de a se destrăma din cauza rutinei, a monotoniei şi absenţei pasiunii, iar tu şi soţul vă gândiţi s-o salvaţi luând o mică „vacanţă de libertate“, aşa că te bate gândul să te implici într-o relaţie deschisă cu un alt bărbat? În oricare dintre situaţii te-ai afla, înainte de a lua o asemenea decizie, cântăreşte cu atenţie avantajele şi dezavantajele unei astfel de implicări.

Avantaje

# Niciunul nu datorează nimic celuilalt, nu este nevoit să dea explicaţii pentru tot ce face. Poate acesta este motivul, sugerează psihologii, pentru care sunt mai durabile astfel de relaţii de cuplu.

# Dependenţa psihologică a unuia de celălalt este exclusă, fiind astfel excluse scenele de gelozie, minciuna, trădarea.

# Lipsa fructului oprit. E foarte posibil ca, fără restricţii şi interdicţii, tentaţia altor relaţii amoroase să dispară.

# Într-o relaţie deschisă, deosebirea dintre iubire şi sex este clară. Ambii parteneri înţeleg că sex poţi face cu oricine, iar de iubit –  o singură persoană. Drept urmare, faptul de a fi fost înşelat e mult mai uşor de iertat fiindcă oricui i se poate întâmpla. Cu iubirea însă nu e niciodată atât de simplu. Este, aşadar, o importantă lecţie de viaţă: iubirea şi sexul sunt două aspecte diferite!

Dezavantaje

# Relaţiile libere sunt potrivite doar pentru cei care nu au în plan în viitorul apropiat întemeierea unei familii şi nici să aducă pe lume copii.

# Mulţi preferă o relaţie liberă pentru a fugi de responsabilitate. Prin urmare, e important să cunoşti dinainte motivele pentru care iubitul tău vrea să vă implicaţi într-o astfel de relaţie.

# Nu este o relaţie de durată. Mai devreme sau mai târziu, unul din parteneri va dori mai mult, lucru pe care celălalt pur şi simplu nu-l dorește sau nu e în măsură să-l ofere.

# Există întotdeauna riscul de a-l pierde pe celălalt. Poate chiar tu, optând pentru o astfel de relaţie, îl determini pe partener ca, la un moment dat, vrând mai mult, să-şi dorească să vă despărţiţi.

Reguli simple, de bun-simţ

Da, fără obligaţii, fără pretenţii. Şi totuşi bunul-simţ te obligă să ţii seama de următoarele aspecte:

→ respect reciproc. Sigur, vă respectaţi libertatea, dar asta nu înseamnă că fiecare se poate antrena într-o multitudine de aventuri amoroase, pe considerentul că n-are de dat nimănui socoteală. Scopul şi dorinţa voastră, a amândurora, sunt să aveţi o relaţie armonioasă, nu-i aşa? Iată de ce o asemenea decizie se ia împreună, fiind siguri că sunteţi pregătiţi să vă bucuraţi de avantaje și să faceţi faţă dezavantajelor.

→ partenerul, pe primul loc. Dincolo de libertatea de acţiune a fiecăruia şi îngăduinţa de a flirta cu alţii, unul pentru celălalt trebuie să ocupaţi un loc prioritar. Dacă, la un moment dat, unul din voi are nevoie de celălalt, acesta trebuie să lase deoparte orice are de făcut şi pe oricine i-ar capta interesul pentru a-i fi alături partenerului de cuplu.

Oricine are dreptul să opteze pentru implicarea într-o relaţie deschisă. Oricât de tentantă e, o astfel de relaţie nu-i pentru oricine, presupunând o pregătire psihologică specială. Asta, deoarece a învinge dorinţa de posesiune şi gelozia, dobândite adesea genetic, nu-i un lucru simplu!

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/12.05.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns