Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Cum recunoști o prietenă falsă

Cum recunoști o prietenă falsă

Indiferent dacă ai o prietenă nouă sau cunoști o persoană de ani buni, este posibil ca relația voastră să nu fie benefică pentru amândouă. Este necesar să știi cine-ți sunt prietenii adevărați, cei care-ți acordă liniște sufletească și sprijin.

Relațiile de prietenie au beneficii nelimitate. Duc la o stare de spirit îmbunătățită, o viață socială împlinită, creativitate, oportunități, echilibru. Dar ce faci dacă relația e benefică doar pentru amica ta, nu și pentru tine? Cel mai eficient instrument pentru a răspunde la această întrebare pare a fi spectrul emoțional. Ce simți când te gândești la această persoană? Căldură în suflet, un zâmbet larg care-ți luminează fața, revezi cu ochii minții un loc special sau rememorezi un episod drag din trecut? Sau poate simți confuzie, iritare, plictiseală, tristețe, frustrare, durere. Evaluarea ta emoțională ar trebui să-ți ofere răspunsul la întrebarea dacă relația cu o anumită persoană este sau nu benefică amândurora sau numai uneia din voi.

Se spune că succesul unei persoane este măsurat și prin numărul și calitatea relațiilor sale.

Iată cei șase piloni care alcătuiesc o prietenie autentică și cum faci diferența între o prietenă bună și alta nepotrivită:

1. Îți oferă sprijin

O prietenă adevărată te ajută să te ridici când ți-e greu. Când ești tristă, furioasă sau trădată în dragoste, prietena este alături de tine, ajutându-te să te simți mai bine, dar și să rezolvi problema care te supără.

Ce face ea: îți oferă motive pentru a te simți și mai rău. Ori nu face niciun efort să te înveselească sau se hrănește cu slăbiciunea ta. Ori apelează la tine numai când ea are necazuri, atunci când ajunge într-un impas și are nevoie de alinare.

2. Are încredere în tine

Prietena adevărată sărbătorește alături de tine și se bucură de succesele tale. Îți acceptă greșelile și-ți apreciază pasiunile, fără să te judece. Dacă realizezi ceva, e alături de tine, este mândră și încântată de izbânda ta.

Ce face ea: îți scoate în evidență eșecurile. Acesta este semnul că e geloasă, invidioasă (lucru care se întâmplă, de obicei, atunci când o persoană se simte inferioară celeilalte) și își poate arăta resentimentele în modul cel mai subtil. Dacă ai impresia că prietena încearcă în mod constant să te depășească sau să te denigreze, trebuie să înțelegi că într-o relație de amiciție nu există competiție, nu e o întrecere pentru a afla cine este mai bună, mai performantă. Ea poate încerca să aibă o slujbă mai bine plătită, o poziție ierarhică mai înaltă, un soț care câștigă mai mult, copii mai educați decât ai tăi. Reține că prietenia nu înseamnă un concurs, nu se întocmesc clasamente și nu se acordă premii. Își apreciază una alteia calitățile și fiecare se bucură de realizările celeilalte ca și cum ar fi ale ei.

3. Arată compasiune

Amica ta simpatizează cu tine, dar înțelege că experiențele voastre sunt personale. Înțelege că nu a trăit fiecare parte a vieții tale în amănunt, că sunteți două persoane care au propriile lor experiențe și propriile valori. Ca atare, nu te judecă, nu-ți dă sfaturi ca și cum s-ar fi aflat în aceeași situație, în aceeași poveste de viață ca tine și ar fi făcut altfel, ci doar încearcă să se pună în locul tău și să-ți ofere o soluție.

Ce face ea: transformă orice situație într-o ocazie de a vorbi despre ea însăși. Auzi numai „eu“ în timpul conversațiilor, chiar dacă tu ești principala interesată. Unii oameni nu au capacitatea de a se pune în pielea celorlalți și cred că punctul lor de vedere este singurul valabil. Ei chiar vor să aibă dreptate și nici măcar nu se deranjează să-ți asculte argumentele.

4. Îți acordă spațiu

Când ai o relație deosebită cu prietena ta, ea îți lasă timp și spațiu atunci când ai nevoie. Înțelege că ai și alte angajamente, alți prieteni sau că, uneori, trebuie doar să fii singură. Chiar dacă nu te întâlnești cu ea în mod regulat, se comportă ca și cum v-ați fi văzut cu o zi înainte.

Ce face ea: o prietenă toxică îți ocupă timpul și gândurile. Te sună și te ține prinsă într-o conversație chiar dacă te scuzi, politicos, că ai ceva important de făcut. Vrea să fie prezentă la toate reuniunile familiei tale și te face să te simți vinovată dacă nu ești lângă ea în momentul în care dorește ea. Se așteaptă să fie invitată la fiecare petrecere unde te duci, dar nu-ți întoarce favoarea.

5. Are răbdare

Iertarea și înțelegerea trebuie să fie pilonii relației voastre, iar răbdarea este o calitate. Astfel, prietena ta găsește forța să te asculte, să-ți înțeleagă capriciile sau schimbările stării de spirit, fără să te grăbească să revii „la normal“.

Ce face ea: își pierde ușor cumpătul. Este un semn de insecuritate. Dacă simte că tu nu ești în starea necesară să-i acorzi atenție, dacă sesizează că tu ești cea care are nevoie de ajutor sau consiliere, se supără, pentru că ești singurul ei sprijin și trebuie să funcționezi la capacitate maximă, pentru ea. Tinde să te facă să te simți vinovată și ești epuizată după ce-i explici, asigurând-o în mod constant, că nu intenționezi s-o jignești sau s-o rănești. În general, aceste eforturi nu fac parte dintr-o relație sănătoasă.

6. E sinceră

Aceasta este cea mai importantă parte a oricărei relații. O bună prietenă este gardianul celor mai mari secrete ale tale și niciodată nu-ți va trăda încrederea. Se simte liberă să vorbească cu tine despre sentimentele tale, dar e discretă atunci când se află în prezența altor persoane. Așadar, nu bârfește și înțelege perfect că menținerea încrederii tale condiționează prietenia dintre voi și nu are nicio dorință de a-ți răspândi secretele, astfel încât și alții să știe ce se întâmplă cu tine.

Ce face ea: așa cum probabil ai bănuit, o prietenă nesinceră va face exact invers. Fie că spune fiecăruia tainele tale sau doar unei persoane, acesta este dovada că nu poți avea încredere în ea. În general, acestui gen de oameni le pasă mai mult de statutul lor social decât de prieteniile sincere.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.45/16.11.2017
Autor: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns