Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Mereu tânără? Poți, dacă respecți mereu aceste sfaturi

Mereu tânără? Poți, dacă respecți mereu aceste sfaturi

Mereu tânără? Poți, dacă respecți mereu aceste sfaturi – E visul oricui, de pretutindeni şi de oricând, de ce n-ar fi şi-al tău? Totul e să vrei, fiindcă împlinirea lui depinde doar de tine.

Sigur, n-ai cum da timpul înapoi, iar să-l ţii în loc nici atât. Creme antirid, tablete antiîmbătrânire? O amăgire, dacă „exteriorul“ şi „interiorul“ nu sunt pe aceeaşi lungime de undă. Şi-atunci?

Există numeroase modalităţi de a face imaginea din oglindă să te mulţumească, în ajutor venindu-ţi oricând diverse ingrediente din produsele cosmetice pe care le foloseşti sau din medicamentele pe care le iei. Şi totuşi important este şi cum te simţi, nu-i aşa? Frumuseţea nu este o condiţie a fericirii. Mult mai important este să ai conştiinţa faptului că eşti o făptură minunată, să ai mereu zâmbetul pe buze, privirea senină şi mişcările dezinvolte, așa cum obișnuim s-i descriem pe cei despre care spunem că sunt mereu tineri. Ce s-ar cuveni să faci ca să le semeni?

Dăruieşte şi ajută ca să rămâi mereu tânără

Se întâmplă să ai impresia că toată lumea e împotriva ta. Ce faci: te răzvrăteşti sau îţi plângi de milă? Nu te ajută nici una, nici alta. Mai bine priveşte cu atenţie în jur, s-ar putea ca această impresie apăsătoare să fie înlocuită de o alta dacă observi că există persoane cărora le e mult mai greu decât ţie: sărmani, neajutoraţi, bolnavi. Ajută-i dacă poţi. Întreab-o pe vecina bolnavă sau chinuită de neputințele vârstei dacă îi poţi fi de folos în vreun fel, făcându-i cumpărăturile, de pildă. Dăruieşte şi ajută pur şi simplu, fără să aştepți ceva în schimb. Încearcă şi fă-o din suflet, te vei simţi excelent.

Apără-te de ştirile negative

Ai observat cum îţi influenţează buletinele de ştiri dispoziţia? Ascultându-le, ai uneori impresia că nici nu mai merită să trăieşti: ştiri despre crime, catastrofe, furturi, boli şi accidente, creşterea preţurilor. Nu lua toate problemele lumii asupra ta. Încearcă să le eviţi şi viaţa ţi se va părea altfel. Există întotdeauna şi veşti bune, doar că trebuie să vrei să le auzi. Şi să te bucuri de ele.

Învaţă să ierţi

E, într-adevăr, o artă. Care se învaţă.

Cine nu a ofensat, cine nu s-a simţit ofensat? Cu siguranţă, toți trec prin asta. Altceva ne face să fim diferiţi unii de alţii: puterea de a ierta ori incapacitatea de a o face.

Iertarea e modalitate de a ne curăţa de rănile emoţionale, restabilind astfel armonia în relaţia cu cei din jur, dar şi cu noi înşine.

Pentru a-i putea ierta pe alţii, va trebui ca mai întâi să te ierţi pe tine, chiar dacă a recunoaşte propriile greşeli e mult mai dureros şi neplăcut decât greșelile şi neajunsurile altora.

Sigur, a deprinde să ierţi este un proces dificil şi de durată. Dar a trăi cu o povară uriaşă de resentimente, de ură şi dorinţa de răzbunare cuibărită în suflet e şi mai greu. Şi asta te îmbătrâneşte, la propriu şi la figurat.

Eliberează-te de frică

Unora le e frică de întuneric, de spaţiile închise sau traversarea unui pod, altora de singurătate sau boli. Unii reuşesc să-şi învingă temerile, alţii le poartă ca pe o povară, fără ca măcar să-şi dea seama de greutatea ce-i apasă.

Teama ca o stare cronicizată, care nu-ţi lasă libertatea de a fi tu însuţi, te face să ceri mai mult decât dăruieşti, să critici mai mult decât tolerezi, să te simţi dezamăgit în loc să iubeşti şi să-i înţelegi pe ceilalţi.

Uită trecutul, el nu mai poate fi trăit, ci doar retrăit, ceea nu-ţi este de niciun folos. Nu rememora scene ce te-au îngrozit, momente ce te-au îndurerat. Trăieşte în prezent. Şi nu te preocupa în mod excesiv, obsedant nici de viitor, ci lasă-l să-ţi ofere surprize. Cu speranţa, cu convingerea că majoritatea vor fi îmbucurătoare.

♥ Înconjoară-te de oameni veseli. Mofluzii nu doar că te indispun, dar te şi secătuiesc de puteri.

Zâmbeşte cât mai des

Asta întrucât stimulează producerea de endorfine, „hormoniil fericirii“, împiedicând-o pe cea a hormonului cauzat de stres, cortizolul. Obişnuieşte-te să dăruieşti zâmbete tuturor celor pe care îi întâlneşti în cale – dispoziţia ţi se va schimba într-una îmbucurătoare, însoţindu-te mai mereu şi pretutindeni.

Şi râzi ori de câte ori ai ocazia. Se spune că râsul „practicat“ cât mai des poate fi considerat cheia longevităţii

Practică meditaţia

Studiile arată că este un remediu excelent împotriva stresului – ucigaşul tinereţii corpului –, un mijloc formidabil de autodepăşire, ajutându-te să-ţi limpezeşti gândurile, să-ţi recapeţi buna dispoziţie, ba chiar şi starea de sănătate. Şi asta doar prin câteva minute pe care, zilnic, să ţi le dedici în exclusivitate.

Şi învaţă să te relaxezi, e secretul stării de bine. Făcând cât mai des exerciţii de relaxare, te vei simţi mai bine, vei arăta mai bine.

Redescoperire

Încearcă să faci toate acestea timp de 21 de zile, e foarte posibil să-ţi redescoperi frumuseţea interioară, să observi că există atâta gesturi simple, nevinovate, aspecte din viaţă care îţi pot lumina chipul. Şi că la fel sunt înzestraţi şi ceilalţi din preajma ta. Cu o deosebire: mulţi dintre ei, lăsându-se copleşiţi de frustrări sau ambiţii, nu şi-au dat acordat încă răgazul de a se bucura de comoara din propria fiinţă. Şi de a se simţi, a fi mereu tineri şi fericiţi.

Nu critica tot timpul!

Susţii că eşti o persoană pozitivă, dar toată ziua te vaiţi sau critici mereu pe câte cineva? Gândurile care se materializează în cuvinte îţi creează convingeri care te fac să acţionezi într-un anume fel, iar rezultatul nu poate fi decât pe măsură. Ce-ar fi să lași să-ţi treacă prin minte doar gânduri pozitive? Sigur, e cam neobişnuit. Şi deloc uşor. Încearcă totuşi, vei observa că merită.

♥ Aminteşte-ţi că tinereţea, precum și fericirea sunt o stare de spirit.

Citeste si:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.06/2018
Text: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns