Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Nu uita lista de priorități. O strategie simplă

Nu uita lista de priorități. O strategie simplă

Nu uita lista de priorități – Multe femei duc vieți agitate, în viteză, făcând slalom între serviciu, gospodărie, familie, pasiuni și prieteni. Însă cele mai fericite și mai mulțumite femei sunt cele care știu să-și stabilească prioritățile: în acest fel, ele își simplifică viața.

O viață simplă poate să însemne lucruri diferite pentru persoane diferite. Însă în general cele mai multe femei sunt de acord că simplitatea înseamnă excluderea a tot ce nu este esențial, înlocuirea haosului cu pacea și implicarea în lucrurile care sunt importante.

O definiție

Care sunt oamenii, activitățile sau lucrurile din viață fără de care nu putem trăi? Iată o întrebare simplă, care te ajută să-ți dai seama care sunt aspectele care dau sens vieții tale. Conform dicționarelor, prioritate înseamnă „însușirea de a fi primul în timp; dreptul de a ocupa primul loc ca importanță, ca valoare, ca demnitate; precădere, primordialitate, întâietate; ceva sau cineva cu rang înalt în privința importanței“. Pe scurt, prioritate înseamnă ce este cel mai important lucru pentru tine.

Ce-ai face dacă…

Există mai multe zone în care femeile își stabilesc prioritățile. Familia, serviciul, prietenii, religia, sportul și pasiunile pot ocupa un loc aparte în inima ta. Totuși este bine ca și dintre aceste domenii să le alegi pe cele care ți se par cel mai importante. Pentru a înțelege mai bine cum să procedezi, imaginează-ți următoarea situație: dacă ai avea tot timpul și toți banii din lume, ce ai face cu timpul tău și cum ți-ai cheltui banii? Care sunt oamenii cu care vrei să petreci timp? Care sunt oamenii pe care-i vrei în viața ta? Ce activități te fac fericită? Care sunt lucrurile care te bucură cel mai mult? Ce dorești să sprijini cu resursele tale financiare? Este important că răspunzi la aceste întrebări, pentru că ele te vor ajută să privești cu claritate în propria ta inimă.

♥ Abia când îți urmezi sinele profund poți ajunge să te bucuri de viață!

Și viața ta e importantă

Pentru a trăi însă o viață simplă nu este de ajuns să afli care sunt cele mai importante lucruri din viață, ci și să elimini orice nu este o prioritate pentru tine. De multe ori ne implicăm în activități și interacțiuni cu alți oameni nu neapărat pentru că asta ne dorim cu adevărat, ci pentru că vrem să proiectăm o anumită imagine despre noi însene. Este important, desigur, să fim bine văzute la serviciu, în comunitatea în care trăim, printre prieteni. Dar pentru asta nu trebuie neapărat să ne alocăm toate resursele de timp și energie.

Nu uita lista de priorități  – 7 măsuri simple

  1. Fă o listă cu 4-5 lucruri esențiale pentru tine. Acestea sunt prioritățile și pe ele trebuie să-ți concentrezi energia și timpul.
  2. Evaluează-ți implicarea actuală în diferite activităț Analizează cu atenție cum îți petreci zilele și gândește-te dacă tot ce faci este util, plăcut sau dacă te face fericită. Dacă nu, elimină acele activități.
  3. Evaluează-ți timpul. Cum îți petreci zilele? Ce faci de dimineață până seara? Exclude tot ce nu are legătură cu prioritățile tale.
  4. Simplifică sarcinile de lucru. Concentrează-te pe aspectele esențiale și elimină activitățile care nu au legătură cu munca.
  5. Simplifică sarcinile de acasă. Din nou, alege activitățile esențiale și deleagă, elimină, automatizează orice altceva.
  6. Învață să spui nu. Iată o abilitate cheie pentru orice femeie care vrea să aibă o viață simplă și plăcută. Nu te gândi că jignești sau superi, pur și simplu ai dreptul că alegi ce vrei sau nu să
  7. Limitează-ți comunicarea. În prezent, telefonul mobil, rețelele de socializare, e-mailul, skype-ul și forumurile ocupă din ce în ce mai mult timp și spațiu mental. Dacă te lași pradă acestor mijloace de comunicare, ele îți vor lua tot timpul. De aceea, planifică răspunsul la e-mailuri dimineața și seara. Nu vorbi la telefon mai mult decât este absolut necesar. Fă un program cu toate aceste activități și respectă-l. Procedează la fel cu televizorul și internetul. Citește știrile dimineața sau seara.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.08/2018
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns