Esti aici
Femeia.ro > Familie > Reguli de buna purtare in cuplu

Reguli de buna purtare in cuplu

E nevoie de doi pentru a construi o căsnicie solidă, dar este suficient unul pentru a schimba câte ceva în bine!

Chiar și cele mai trainice relații se împotmolesc în aspecte de detaliu, care le clatină și care, adunate, pot transforma drumul împreună al partenerilor, ducând la despărțirea inevitabilă. Câteva reguli ale vieții în doi previn neînțelegerile, vă aduc mai aproape de numitorul comun, vă fac viața mai ușoară și vă oferă șansa de a vă bucura de ce aveți. Aplică cel puțin una, două dintre următoarele reguli și rezultatele bune nu vor întârzia să apară!

Renunță la critică

Ține pentru tine mărunțișurile care te deranjează și, astfel, vei avea loc pentru problemele importante, spun psihologii. Dacă insiști cu dezbaterea unor chestiuni de amănunt, scapi din vedere ceea ce contează cu adevărat. Mai mult, pierzi timp prețios și energie, pe care ai putea-o transfera către rezolvarea unor scopuri mai bune.

complimente

Ușor de zis, greu de făcut, mai ales dacă peste voi a trecut un sfert de veac și s-a instalat plictiseala. La ce bun să dai frâu liber vorbelor apreciative? Psihologii spun că dacă faci asta cel puțin o dată pe zi – te exprimi cu privire la ceva ce admiri la partener (îmi place că ești harnic și mă ajuți cu treburile casei) – data viitoare când vei avea tendința să-l critici, vorbele de dojană îți vor veni mai greu. În timp, ceea ce este pozitiv va cântări mai mult decât comentariile răutăcioase. Statistic, cuplurile longevive sunt acelea în care partenerii găsesc mereu ceva de admirat la celălalt.

Oferă scuze, nu le cere

Chiar dacă în sinea ta ești ferm convinsă ai dreptate, cerându-ți iertare, vei opri conflictul și vei pune capăt tensiunilor și eventualelor resentimente. Gestul de asumare a vinei, chiar când ia forma nonverbală, este un pas înainte în primul rând pentru tine. Psihologii spun că este o dovadă de curaj și caracter puternic și doar celor slabi le este greu să recunoască atunci când au greșit. De asemenea, sinceritatea ta va atrage o deschidere mai mare din partea partenerului și va consolida relația.

Amintește-ți de tandrețe

Sărutul rămâne una dintre cele mai puternice dovezi de afecțiune, punctul culminant al unui ritual de apropiere între două persoane, gest prin care permitem apropierea celuilalt de intimitatea noastră. Sărutul întreține pasiunea, fiind cheia care deschide ușa către sufletul partenerului. Psihologii spun că lipsa sărutului și a îmbrățișărilor simple sunt dovezi clare că relația se ofilește.

Ascultă-l

Lipsa de atenție este una din principalele cauze ale comunicării defectuoase. A asculta înseamnă a încerca să înțelegi, fără întrerupi, fără corectezi, fără judeci și abținându-te în a a oferi soluții. Doar astfel, celălalt poate să exprime ce simte fără aibă senzația că este îngrădit și fără tendința de a intra în defensivă. Dacă nu dai dovadă de atenție, e ușor să interpretezi ce spune celălalt, reacție care îi atrag furia și dezorientarea. Ca partenerul să nu se simtă rănit, psihologii ne recomandă aplicăm această tehnică a oglindirii pentru a îmbunătăți comunicarea.

Întoarce-te spre tine

Când îți concentrezi energia și creativitatea și spre alte preocupări, nu doar în cele legate de partener și de casă, vei fi mai puțin înclinată către sufocarea partenerului prin critică. Mergi la cursuri de dans, de înot sau organizează întâlniri cu prietenele în care să citiți, să pictați, să brodați. Pe cât de mult te implici și în afara căminului, pe atât de puternică va crește pasiunea pentru ceea ce ai în interiorul casei. Chiar și un partener distant va fi mai dispus să se apropie de tine când va observa că ai grijă de tine.

Spune-o scurt

Orice conversație are impact mai mare dacă este alcătuită din fraze scurte, sincere și la obiect, fără divagații și explicații interminabile. Scurtează discursul, dă volumul mai încet și concentrează-te pe a transmite mesajul esențial pe care îl dorești auzit de urechile celuilalt. Astfel, eviți certurile. Dacă simți că, pe parcursul discuției, ești pe punctul de a răbufni, retrage-te cerându-i să continuați într-un moment când apele se vor calma.

Acceptă ieșirile cu băieții

Doar pentru că ai o relație, nu trebuie să te rupi de toată lumea, nu-i așa? Nici tu nu-ți refuzi ieșirile cu fetele…Studiile arată majoritatea femeilor se simt abandonate când partenerii ies cu amicii. Puține sunt acelea care înțeleg că ei nu caută întâlnească alte femei, ci au nevoie să se adune cu băieții pentru a se amuza precum niște adolescenți. Desigur, aceste ieșiri rămân inofensive atât timp cât au o influență pozitivă asupra relației și asupra comportamentului bărbatului.

Cuplul vine în întâmpinarea nevoilor noastre personale, spun psihologii. Ca indivizi, avem nevoie de tandrețe, înțelegere, sprijin, ascultare activă. Nevoile noastre se schimbă la anumite intervale în viață, lucru care i se întâmplă și partenerului.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr2/19.01.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns