Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 10 analize esentiale pentru femei

10 analize esentiale pentru femei

Prevenția este cel mai bun tratament. Iată care sunt investigațiile salvatoare pentru sănătatea ta.

Fă-ți o serie de investigații medicale, care îți arată din timp semnele unor afecțiuni. Controalele regulate te țin departe de doctor pentru restul anului, în vreme ce amânarea lor duce la probleme serioase.

Control ginecologic complet

Ecografia transvaginală este o metodă nedureroasă și neiradiantă prin care sunt depistate posibile chisturi, fibroame, polipi endometriali sau alte modificări din zona genitală. Testul de sânge HPV detectează virusul responsabil pentru majoritatea cancerelor cervicale. Acesta este recomandat a fi efectuat împreună cu testul Babeș-Papanicolau, cel puțin o dată la trei ani, de către femeile de 21-65 ani. De asemenea, ecografia mamară este un examen important pentru prevenția oncologică și, chiar dacă ai sau nu simptome, trebuie bifată anual între 31 și 50 de ani și o dată la trei ani dacă ai sub 30 de ani.

Verifică-ți inima!

Profilul lipidic cuprinde un set de analize de sânge pentru verificarea trigliceridelor și colesterolului. Dacă ai în familie un istoric de boli cardiovasculare, medicul ți-ar putea recomanda CRP-hs, o analiză de sânge folosită ca indicator pentru infecții și inflamații. După 45 de ani aceste teste trebuie făcute anual.

Pielea sub lupă

An de an, mergi la dermatolog pentru un control amănunțit. Cu ajutorul dermatoscopiei, se pot depista din vreme alunițele cu probleme sau melanomul, cea mai severă formă de cancer, care deseori pornește de la o aluniță aparent inofensivă. Cere sfatul medicului pentru alte probleme ale pielii – acnee, negi, puncte negre – și nu te trata singură!

Examen oftalmologic

Acesta trebuie făcut o dată la trei ani sub 40 de ani și o dată la doi ani dacă ai peste 40. Controlul poate fi efectuat chiar mai des dacă ai istoric de probleme oculare în familie, suferi de diabet, hipertensiune sau porți ochelari. În urma examinării, specialistul depistează semnele de glaucom, degenerare maculară sau cataractă. Dacă nu știai că ai diabet, poți afla asta în urma unui control oftalmologic.

Test pentru diabet

Analiza glicemiei determină valoarea glucozei din sânge în scopul diagnosticării diabetului și prediabetului, tulburări metabolice care determină hipertensiune arterială, afecțiuni renale sau orbire. Nivelul ei crescut este un reper că organismul ori nu produce suficientă insulină (hormonul care transportă zaharurile în celule în scopul de a fi folosite pentru energie), ori o folosește ineficient. În cazul valorilor mari, medicul îți poate recomanda și hemoglobina glicată (testul HbA1c), care oferă informații despre o valoare medie a glicemiei pe ultimele trei luni. Aceasta este o analiză de laborator esențială în diagnosticarea cu acuratețe a diabetului zaharat sau asupra evoluției unui pacient diagnosticat cu această afecțiune.

Dozarea vitaminei D

Este o analiză de sânge rapidă, nedureroasă și elocventă pentru prevenirea bolilor de inimă, a diabetului ori a unor cancere. Pe lângă alimentația săracă în vitamina D și expunerea redusă la soare, vârsta este un alt factor care crește riscul deficitului de vitamina D, întrucât organismul este mai puțin eficient în sintetizarea acestei substanțe valoroase.

Colonoscopie

Studiile demonstrează că, atunci când este depistat în fază incipientă, cancerul colorectal este peste 90% tratabil. Singura investigație specifică este colonoscopia. Aceasta devine necesară o dată la cinci ani dacă ai peste 50 de ani. Medicul va introduce în rect un tub flexibil cu o cameră minusculă atașată pentru a depista polipii și a colecta mostre de țesut pentru biopsie. Procedura se desfășoară sub sedare, astfel încât durerea și disconfortul sunt reduse.

Tiroida la control!

Tulburările tiroidiene pot fi depistate în urma unui simplu test de sânge denumit TSH. Ai nevoie de el o dată la cinci ani, însă trebuie bifat mai des dacă te-ai îngrășat inexplicabil, ai piele uscată și unghii fragile ori dacă suferi de insomnie și oboseală. Specialiștii recomandă verificarea tiroidei periodic după vârsta de 35 de ani.

Densitatea osoasă

50% din femeile trecute de menopauză au risc crescut de osteoporoză. Nici celelalte nu sunt ferite de riscuri întrucât, pdată cu înaintarea în vârstă, nivelul estrogenului scade, aspect ce favorizează pierderea treptată a masei osoase (se numește osteopenie și duce la osteoporoză când rămâne netratată). Depistarea timpurie se face printr-o investigație imagistică (DEXA) care măsoară densitatea osoasă cu ajutorul razelor X, fără a produce vreun disconfort.

Screening dentar

Sănătatea dinților este un indicator important al sănătății întregului organism și chiar de aceea nu trebuie ignorată. Afecțiunile gingiilor (gingivită, parodontită) pot fi depistate și tratate înainte de a evolua spre afecţiuni mai grave. Vizitează stomatologul cel puțin o dată pe an pentru detartraj. În cazul descoperirii unor leziuni, medicul va recolta țesut din cavitatea bucală pentru biopsie și le va trimite la un laborator specializat.

Știai?

Cancerul colorectal este peste 90% tratabil când este depistat în fază incipientă.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr4/02.02.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns