Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 10 căi să-ți păstrezi sănătatea

10 căi să-ți păstrezi sănătatea

Poți sta departe de farmacie, de stările gripale și virusuri și să te bucuri de orice anotimp după pofta inimii.

1 Spală-te pe mâini de două ori

În acest fel poți preveni gripa și răceala mai bine decât atunci când te speli doar o dată. Dacă ții mâinile sub apă timp de 10 secunde, nu vei înlătura prea multe bacterii și virusuri de pe mâini, dar, în 15-20 de secunde și cu o săpunire dublă, vei înlătura mult mai mult. Nu uita să te speli pe mâini după ce folosești toaleta și înainte de masă, pentru că nasul, gura și ochii vin des în contact cu mâinile și sunt principalele porți de intrare a virusurilor și bacteriilor.

2 Ține la îndemână șervețelele

Pune pe birou o cutie de șervețele, iar acasă ține una în fiecare încăpere. Când cei din jurul tău se pregătesc să strănute, oferă-le un șervețel și astfel nu vor mai împrăștia peste 100.000 de particule de salivă ce conțin virusuri. Un strănut poate infecta mai mult de 150 de persoane. Dacă ești într-un mijloc de transport și cineva strănută, pune-ți tu un șevețel în zona nasului și gurii pentru a nu inspira/inhala acele particule contaminate.

3 Dormi pe săturate!

Studiile spun că atunci când dormim mai puțin de șapte ore pe noapte crește de trei ori riscul să răcim. Explicația constă în faptul că, dacă suntem odihniți, sistemul nostru imunitar va lupta mai eficient cu afecțiunile de sezon și nu numai.

4 Folosește încheietura degetelor

Data viitoare când te vei scărpina la ochi, folosește încheietura degetelor: este mult mai curată decât degetele!

5 Cocteil de vitamine și minerale

Cercetările au arătat că vitaminele A, C și E alături de zinc măresc imunitatea mai mult decât un supliment din plante. Bea sucuri din citrice cu puțină miere și mănâncă kiwi, care este plin de vitamina C!

6 Împrietenește-te cu usturoiul sau bea ceai

Coace usturoiul în cuptor, apoi întinde-l pe pâine și stropește-l cu puțin ulei de măsline. Este un tratament delicios pentru răceală, dar și pentru stimularea imunității. Astragalus, un ceai originar din Mongolia (se găsește la plafar), este un tonic general excelent pentru organism, pentru sistemul imunitar.

7 Pune la treabă sarea

Sarea este remediul natural pentru tratarea răcelii, sinuzitei și bronșitei. Aerosolii cu sare, inhalațiile, băile sau spray-urile saline vor păstra membranele căilor nazale sănătoase și te vor feri de gripe și răceli. Ba, mai mult, toate aceste metode sunt recomandate și ca tratament în caz de tuse. Lămpile din sare de Himalaya sunt la fel de indicate; în plus, ionizează aerul și  produc unde de lumină din spectrul curcubeului care protejează organismul.

8 Mănâncă iaurt

Probioticele pot face diferența între boală și sănătate pentru că în mucoasa intestinului se găsesc 70% din celulele sistemului imunitar! Din acest motiv este bine să ne îngrijim sănătatea intestinală. Probioticele le găsim în iaurt, dar și în varza murată!

9 Încălzește-ți picoarele!

Gripa și răceala sunt cauzate de virusuri, iar organismul devine vulnerabil la acțiunea acestora când temperatura lui scade cu 2-3 grade pentru mai mult timp, la nivelul mucoaselor respiratorii și al picioarelor. Dacă pe drum picioarele ți-au înghețat, fă puțină mișcare pentru a le dezgheța și ține-le apoi într-un lighean cu apă caldă 20 de minute.

10 Fă saună!

Studiile au arătat că persoanele care fac saună frecvent răcesc mai rar. O baie fierbinte sau o baie de aburi face minuni pe timpul ierinii. În primul rând, acestea încălzesc organismul și apoi relaxează mușchii și psihicul, iar sistemul imunitar devine mai puternic în aceste condiții. Dacă nu ai ocazia să faci o saună, măcar fă o baie de aburi (ține fața asupra unui vas cu apă fiartă acoperind capul cu un prosop) la primele semne ale răcelii.

Știai? Paracetamolul administrat în răceli ușoare poate inhiba răspunsul organimului la combaterea gripei. Pentru copii, medicii avertizează, de asemenea, asupra pericolelor de supradozare și toxicitate; prin urmare, respectă recomandările medicului sau pe cele din prospect!

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de decembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns