Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > 12 alimente care tin de foame

12 alimente care tin de foame

Reducerea cantităţii de alimente este una dintre „regulile” necesare pentru ca o dietă să funcţioneze corespunzător, însă, de cele mai multe ori, senzaţia de foame persistă, motiv pentru care multe dintre curele de slăbire dau greş. O soluţie pentru o dietă eficientă sunt cele 12 alimente care ţin de foame.

Consumul unor anumite alimente trimite un semnal creierului şi linişteşte pofta de mâncare. Printre alimentele care menţin senzaţia de saţietate şi, implicit, ţin de foame, se numără merele, murăturile şi ciocolata neagră.

Merele. A consuma un măr cu aproximativ jumătate de oră înainte de masă este una din cele mai bune practici în cursul dietelor, întrucât fibrele şi apa din acest fruct va oferi senzaţia de saţietate, astfel că o vei manca cu circa 20% mai puţin.

Avocado. Jumătate de avocado în timpul prânzului ar putea contribui la obţinerea senzaţiei de saţietate pentru restul după-amiezii, potrivit unui studiu publicat în Nutrition Journal. Femeile care au consumat avocado s-au simţit cu 22% mai satisfăcute, iar dorinţa de a consuma gustări trei ore mai târziu a fost cu 24% mai mică decât dacă nu ar fi mâncat avocado.

Năut, linte, fasole şi mazăre. Aceste alimente sunt bogate în proteine, fibre, antioxidanţi, vitaminele B şi fier. Cu cât vei consuma mai des aceste alimente, cu atât apetitul tău va fi sub control.

Supa. Orice supă concentrată de carne sau legume consumată ca primul fel la masă, reduce aportul total de calorii de la masă cu 20%. Supa este una dintre cele mai utile alimente din lista cu 12 alimente care țin de foame.

Murăturile sau alte alimente fermentate au acizi graşi cu lanţ scurt, cunoscuţi sub numele de SCFA. Aceştia contribuie la consolidarea legăturii dintre intestin şi creier. Acizii stimulează producţia de hormoni care traversează bariera hemato-encefalică şi îmbunătăţeste semnalele apetitului. Alimentele fermentate ajută, de asemenea, la digestie.

Ca să înțelegi mai bine tot fenomenul citește și: De ce ti-e foame tot timpulalimente care țin de foame

Ardei iute. Studii recente au arătat că adăugarea unei linguriţe de ardei iute la fiecare masă contribuie la creşterea senzaţiei de saţietate.

Ciocolată neagră. Te poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale şi contribuie la protejarea inimii şi a creierului. Ciocolata neagră este mai consistentă decât ciocolata cu lapte, astfel că organismul nu va mai simţi nevoia de a consuma alte gustări, fie ele dulci ori sărate.

Ouă. Consumate mai ales la micul dejun, ouăle vor ţine sub control senzaţia de foame până la prânz. Acest lucru se întâmplă datorită proteinelor. Cercetătorii spun, de asemenea, că persoanele care consumă alimente bogate în proteine la micul dejun vor consuma mai puţine calorii pe parcursul zilei.

Nuci. Nuca este un alt aliment datorită căruia o persoană poate mânca mai puţin și unul din cele 12 alimente care tin de foame. Nucile sunt alimente foarte bune pentru controlul apetitului, pentru că sunt bogate în grăsimi nesaturate sănătoase, proteine şi fibre. Cele trei elemente nutritive încetinesc digestia şi reglează zahărul din sânge atunci când sunt combinate cu carbohidraţi ca fructe, fulgi de ovăz sau orez brun.

Fulgi de ovăz. Aceste cereale contribuie la păstrarea senzaţiei de saţietate o perioadă îndelungată. Astfel, dacă vei mânca fulgi de ovăz nu vei mai simţi nevoia să mănânci alte gustări, pentru că aceste alimente sunt bogate în fibre şi proteine şi au şi o cantitate mare de beta glucan.

Apa. Dacă te hidratezi corect, apa poate ţine sub control senzaţia de foame. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele foamei sunt asemănătoare cu cele ale deshidratării şi anume energie scăzută, reducerea funcţiilor cognitive şi dispoziţie proastă.

Lactate integrale. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Appetite, persoanele care beau zer bogat în proteine mănâncă cu 18 procente mai puţin peste două ore decât persoanele care au consumat o băutură cu carbohidraţi.

Afla care este dieta potrivita pentru zodia ta

Combină aceste 12 alimente care țin de foame pentru a-ți satisface foamea. Nu le alege mereu pe aceleași, ci variază-le în funcție de aportul caloric zilnic. Unele din aceste 12 alimente care țin de foame au o valoare calorica mare, dar sunt utile și sănătoase, astfel că trebuie consumate cu atenție și în cantități mici. Altele au valoare calorică mică, deci poți ”abuza” de ele.

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns