Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 5 lucruri de evitat în timpul ciclului menstrual

5 lucruri de evitat în timpul ciclului menstrual

În timpul ciclului, corpul femeii este supus unui stres de durată. Pentru a nu te împovăra inutil și în plus, ar trebui să eviți câteva lucruri care fac ca această perioadă a lunii să treacă ușor și fără neplăceri.

Multe femei se simt obosite, iritate, excesiv de sensibile în timpul menstruației. Însă această perioadă din lună nu trebuie să fie neapărat una nefericită. Simptomele psihologice și fizice care apar acum pot fi atenuate sau chiar excluse complet dacă iei în considerație câteva sfaturi simple și ușor de pus în practică. Ele vor avea efect chiar și dacă tulburările tale sunt destul de ample în această perioadă. Iată 5 lucruri de evitat în timpul ciclului:

Mesele nesănătoase

Înainte și în timpul ciclului, multe femei au poftă de dulce sau de grăsimi. Este adevărat că aceste pofte se manifestă atât de intens, încât rareori pot fi ignorate. În această perioadă, alimentația corectă este esențială pentru starea ta de bine. Evită orice preparate de la fast-food, pentru că ele cad greu la stomac și împovărează inutil digestia și tractul intestinal. Mai bine este să alegi produse care conțin magneziu și calciu și alimente pline de vitamine, în specia dacă ai dureri în abdomenul inferior.

Somnul insuficient

Studiile au arătat că femeile dorm mai puțin și mai superficial înainte și în timpul ciclului. Mai mult, tocmai în această perioadă necesarul de somn este mai mare, pentru că astfel se compensează tulburările adiacente. Sfatul specialiștilor: renunță la cofeină și nu consuma alimente grele înainte de culcare.

Alcoolul și nicotina

Alcoolul amplifică simptomele premenstruale și dă dureri de cap în timpul ciclului. În plus, alcoolul are efecte negative asupra tiparului de somn și chiar asupra momentului ovulației. La fel de nocive sunt țigările, la care ar trebui să renunți dacă nu complet, cel puțin în timpul sângerării lunare. Motivul: fumatul diminuează circulația sangvină, amplificând astfel crampele musculare din zona abdominală.

Statul pe canapea

La prima vedere, multe femei au senzația că, în timpul ciclului, se simt cel mai bine dacă se culcușesc pe o canapea cu o carte sau se uită la televizor ore întregi. Faci parte din categoria celor care se lasă în voia suferinței stând întinse pe canapea și acoperite cu o pătură? De reținut că nu este deloc o idee bună, fiindcî acest lucru are efect negativ asupra dispoziției. Cel mai bine este să ieși afară, în natură, la aer curat și proaspăt. Nu ca să alergi sau să faci un sport intens, care te-ar obosi și mai mult. O plimbare relaxată în aer liber elimină stresul, întărește sistemul imunitar și amplifică stima de sine, iar toate astea într-un timp foarte scurt. Vei vedea cum la întoarcere au fost date uitării  problemele care te sâcâiau.

Aspirina ca analgezic

Ea nu este cea mai bună alegere când vrei să reduci sau să controlezi durerile cauzate de menstruație. Motivul este simplu: acest medicament are efectul de a subția sângele, fapt care mărește sângerarea. Mult mai bune sunt preparatele ce conțin o singură substanță activă, cum sunt ibuprofenul sau paracetamolul. Este de preferat să apelezi la medicamente doar dacă durerile devin prea mari sau starea generală este extrem de proastă.

În afară de aceste lucruri de evitat în timpul ciclului, nu uita că o viață sănătoasă și armonioasă și un program regulat de activitate fizică sunt soluții mai bune pentru a scăpa de problemele menstruale. Ciclul nu este un blestem, ci un proces fiziologic natural, care ar trebui să treacă aproape neobservat. Acceptă-ți feminitatea, îngrijește-te tot timpul, mănâncă sănătos, practică un sport sau cel puțin ai grijă mergi pe jos în mod regulat – vei vedea cum, treptat, toate problemele legate de menstruație vor dispărea. Ascultă-ți corpul, el știe cel mai bine de ce are nevoie (cu excepția momentelor când îți cere dulciuri în exces) și, mai ales, respectă-te pe tine și corpul tău!

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr19/18.05.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns