Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 5 sfaturi pentru un somn odihnitor

5 sfaturi pentru un somn odihnitor

Toată lumea știe că un somn bun și odihnitor este premisa unei vieți sănătoase. În vremurile noastre agitate, în care suntem mereu grăbiți, calitatea somnului a început să lase de dorit. Ce ar fi de făcut?

Psihologii, psihiatrii și medicii recomandă tuturor să aibă un somn cât mai bun pentru a preveni tulburările organice și funcționale. Dar ce înseamnă de fapt un somn bun și odihnitor și cât trebuie să dormim pentru a ne păstra vitalitatea și a fi în formă?

Trecut și prezent

Înainte de apariția electricității, oamenii erau în acord cu ritmurile naturale ale lumii. Se trezeau de obicei la răsăritul soarelui și de multe ori mergeau la culcare după apus. Este adevărat însă nu se obișnuia ca somnul să dureze toată noaptea. După 4-5 ore de somn, multă lume se trezea la miezul nopții. La lumina lumânărilor sau a opaițelor continuau treburile și îndatoririle zilnice, după care adormeau încă o repriză, până la răsăritul soarelui. Industrializarea și munca organizată în fabrici și uzine au adus cu ele schimbarea acestui ritm de somn-veghe.

Astăzi suntem obișnuiți să dormim 6-7 ore pe noapte. De altfel, 7 ore este durata minimă recomandată de specialiști. Ba chiar cei mai mulți susțin că un somn de 8 ore este ideal pentru ca organismul să se refacă și să se regenereze. În decursul celor 8 ore au loc mai multe cicluri de somn. Un ciclu complet durează 1 oră și jumătate și cuprinde 4 stadii de somn, de la cel superficial până la cel mai profund, cu vise. Experimentele în care subiecții erau treziți înainte de somnul profund, cu vise, au arătat că privarea de această fază importantă a somnului produce tulburări și dereglări în activitatea zilnică și în buna funcționare a corpului și a minții.

Iată câteva sfaturi pentru un somn mai bun:

1. Stabilește-ți un program fix

În primul rând, rezervă-ți un interval de 7-8 ore pentru somn. Culcă-te și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, chiar și la sfârșit de săptămână (când decalajul nu trebuie să fie mai mare de o oră). În felul acesta, organismul tău se va adapta la un ritm constant. Dacă nu adormi în 20 de minute, ridică-te din pat și fă ceva relaxant: ascultă o muzică plăcută, citește o carte sau fă câteva exerciții ușoare de stretching.

2. Fii atentă la ce mănânci și la ce bei

Nu te culca nici înfometată, nici ghiftuită. Evită mesele grele sau foarte târzii și fii prudentă cu nicotina, cafeina și alcoolul. Chiar dacă inițial alcoolul îți dă senzația de somnolență, te poți trezi la miezul nopții din cauza lui.

3. Amenajează un loc de somn odihnitor

Dormitorul trebuie să îmbie la somn. Asta înseamnă trebuie să fie o cameră răcoroasă, întunecată și liniștită, ferită de zgomote. Evită ecranele care emit lumină cu 2 ore înainte de a te culca. Montează-ți obloane, jaluzele sau o draperie, pentru a face întuneric în cameră. Fă un duș cald sau efectuează o tehnică de relaxare înainte de a adormi.

4. Fă mișcare

Din rutina ta zilnică nu ar trebui să lipsească exercițiile fizice. Nu este nevoie să faci ceva extenuant, dimpotrivă, specialiștii recomandă yoga, taichi, jogging ușor. De asemenea, este recomandabil să faci mișcare în aer liber. Chiar și mersul pe jos în pas alert ajută la echilibrarea organismului.

5. Nu cădea pradă grijilor

Nu te culca având în minte toate grijile de peste zi. Rezolvă toate problemele, pe cât posibil, iar când mergi la culcare fă asta cu inima ușoară. Pentru a elimina stresul din viața ta, organizează-te bine, stabilește-ți prioritățile și delegă sarcinile. De asemenea, meditația ușoară efectuată 15-20 de minute pe zi te poate elibera de anxietate.

Sfatul specialistului

Dr. Michael Peris, expert în somn la Universitatea din Rochester, recomandă celor cu tulburări de somn să nu lupte cu insomnia și să nu-și facă griji în legătură cu consecințele lipsei de somn. Grijile nu fac decât să creeze insomnie și să perpetueze cercul vicios. Două sau trei nopți de insomnie pot reprezenta un cadou, un timp în care poți face toate lucrurile restante. Insomnia poate fi uneori funcțională și de aceea nu-i bine să apelezi imediat la medicamente. Lasă organismul să-și recapete singur ritmul somn-veghe.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de decembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns