Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 7 boli care nu suporta soarele

7 boli care nu suporta soarele

Aşteptată de unii cu sufletul la gură şi ochiul pe gradele din termometru, vara cea călduroasă şi însorită este duşmanul declarat al altora.

Asta se întâmplă tocmai pentru că soarele strălucitor şi căldura agravează multe boli cronice. Sunt afecțiuni frecvente și nici nu te gândeşti că unele dintre ele pot fi agravate de căldură. Dacă despre aluniţe tot auzi că trebuie ferite de soare, nici nu te-ai fi gândit că diabetul este mai periculos vara. Să vedem care sunt principalele şapte boli acutizate de soare și căldură în timpul verii!

Diabet

Diabetul este provocat de lipsa insulinei, un hormon vital produs de pancreas, sau proasta funcţionare a acesteia, ceea ce face ca glucoza din sânge să fie prost sau foarte puţin prelucrată. Diabetul este una dintre bolile cronice agravate serios de căldură, umiditate ridicată, vară. Statisticile arată clar că rata de internare a diabeticilor (glicemie crescută brusc la cote de alarmă) este mult mai mare vara.

Ce se întâmplă. Transpiraţia abundentă şi urinările dese duc la deshidratare şi, implicit, la complicaţii generate de glicemia ridicată.

Cum previi. Regim de viaţă sănătos, control regulat al glicemiei, consumul a 2 l de apă pe zi; în plus, bea infuzii din plante hipoglicemiante, câte o cană pe zi, fără îndulcitor. De exemplu, infuzie de cicoare: două linguri de plantă infuzate într-un litru de apă clocotită 10-15 minute. Se bea rece, câte o ceşcuţă înainte de fiecare masă. Este hepatoprotectoare.

Hipertensiune arterială

Este una dintre cele mai frecvente boli întâlnite astăzi în lume, fiind cauzată de regimul hipercaloric, construcția arterelor și consumul excesiv de sare. Când ten-siunea arterială se situează constant peste valorile normale (140 mmHg tensiunea sistolică și 90 mmHg cea diastolică) înseamnă că ai hipertensiune. Vara, depășirea valorilor normale este mult mai des întâlnită.

Ce se întâmplă. Căldura excesivă cauzează transpirație abundentă, precum și vasodilatație periferică. Așa se adaptează organismul la temperaturile înalte. Asta înseamnă că vasele de sânge își măresc volumul și sângele circulă mai ușor și mai repede, dând peste cap buna funcționare a organismului și crescând riscul de accident vascular și infarct. Și nu numai la persoanele care se știu hipertensive, ci și la cele care prezintă anumiți factori de risc, precum obezitate, stres cotidian, sedentarism, consum excesiv de sare, alcool sau cafea.

Cum procedezi. Îți verifici tensiunea periodic, pentru că hipertensiunea nu se simte în mod special. Este o afecțiune ce poate avea consecințe grave dacă e neglijată, dar se poate regla ușor, respectând un regim de viață sănătos: mai puține grăsimi animale și sare, mai multe lichide, fructe și legume, precum și mișcare. O cură cu tinctură sau infuzie de păducel nu face decât să-ți păstreze inima în formă.

Viroze, bronșite, pneumonii

Căldura de afară ne obligă să folosim instalaţiile de aer condiţionat. Acestea sunt o binecuvântare în zilele caniculare, dar reprezintă un real pericol pentru sănătate, pentru că suntem tentate să abuzăm de aerul rece pentru a compensa canicula îndurată pe stradă. Ei bine, tocmai această plăcere duce la anumite afecțiuni: viroze, pneumonii, bronşite.

Ce se întâmplă. În primul rând, filtrele de aer necurățate sunt pline de virusuri şi bacterii, pe care sistemul de climatizare le plimbă de colo-colo. E ca şi cum un bolnav ţi-ar tuşi şi ți-ar strănuta direct în nas. Iar diferenţa prea mare de temperatură dintre interior şi exterior, de multe ori chiar şi de zece grade, pune organismul la grele încercări. Corpul se adaptează mult mai greu la căldura de afară, dar suferă la aerul rece dinăuntru. În plus, dacă stai mult în bătaia aerului condiţionat, acesta va favoriza inflamarea bronhiilor, de unde tusea și bronşita.

Cum previi. Regulă de bază: diferenţa de temperatură dintre caniculă şi interiorul răcoros nu trebuie să fie mai mare de 5 grade Celsius. Altfel, corpul tău nu va face faţă. Filtrele trebuie curăţate cu regularitate şi, pentru orice eventualitate, evită să stai chiar în bătaia aerului rece. E bine ca răcoarea să-ţi vină indirect.

Boli nervoase

Îndeobşte lumina face bine – cu cât mai multă lumină naturală, cu atât mai puţine boli psihice. Dar lumina verii aduce cu ea căldura, uneori insuportabilă în marile oraşe. Este o perioadă grea pentru depresivi și anxioşi.

Ce se întâmplă. Pe lângă disconfortul produs de căldură şi umiditate, vara a-du-ce mai multă agitaţie, culoare, gălăgie – elemente nefaste pentru bolile amintite.

Cum procedezi. Cel mai bine ar fi ca, în lunile caniculare, persoanele care se ştiu bolnave să plece într-o zonă deluroasă, unde răcoarea, aerul curat, dar şi lumina vor face minuni pentru sănătatea lor.

Varice

Din cauza temperaturilor ridicate, venele se dilată, ducând la apariţia reţelelor de vinişoare albăstrui (apar cel mai adesea pe gambe şi coapse) numite varice. Persoanele afectate, majoritatea femei, au senzația de picioare grele sau arsuri ale gambelor.

Ce se întâmplă. Venele prin care sângele se duce spre inimă au nişte valve care nu permit sângelui să devieze de la cursul normal. Când este cald, venele se dilată, iar valvele nu mai fac faţă, lăsând sângele să circule haotic. Atunci, creşte presiunea, pereţii slăbiţi ai venei se sparg şi apar varicele.

Cum previi. Mai ales femeile trecute de 35 de ani ar trebui ca, la începutul verii, să urmeze cure cu infuzie sau tinctură de sulfină, plantă utilizată în fitoterapie în special pentru alinarea suferinţelor venoase (varice, tromboflebite, insuficienţă venoasă cronică), acţionând atât prin creşterea rezistenţei peretelui venos, cât şi ca anticoagulant. Favorizează reducerea edemului cronic, scade fragilitatea capilarelor suprasolicitate de presiunea crescută în condiţii de insuficienţă venoasă.

Conjunctivită

Se manifestă prin înroşirea, iritarea, lăcrimarea ochilor şi inflamarea pleoapelor. Este o boală provocată de o infecţie bacteriană, dar poate fi şi de natură toxică sau alergică. Este foarte contagioasă şi rareori se vindecă complet. Piscina este locul în care, mai ales vara, există tot felul de ciuperci. Imediat ce ai ieşit din apă, fă un duş pentru a îndepărta pericolul!

Ce se întâmplă. Vara, te duci mai des la piscină, la ştrand, iar apa în care se bălăceşte toată lumea este raiul bacteriilor.

Cum previi. Poartă întotdeauna ochelari de înot, pentru că, oricât de curată pare apa, nu poţi fi sigură că nu e niciun pericol. Dacă nu suporţi ochelarii, imediat ce ai ieşit din apă, spală-te pe faţă cu apă rece din abundenţă.

Alunițe

Deja este cunoscut faptul că alunițele trebuie observate și tratate cu mare atenție, pentru a nu se ajunge la una dintre cele mai periculoase forme de cancer, melanomul. Unul dintre cele mai mari pericole pentru alunițe este tocmai soarele. Expunerea la soare între orele 10 și 17 este mai mult decât nocivă.

Ce se întâmplă. Radiațiile ultraviolete produc o modificare a ADN-ului celular, agresiune care nu se manifestă imediat, ci se acumulează în timp, de-a lungul anilor, ducând până la urmă la modificări cu risc oncogen.

Cum procedezi. Dacă ai alunițe, evită expunerea la soare în intervalul 10-17 și folosește obligatoriu creme cu factor de protecție. Nu le aplica doar dimineața, ci o dată la cel mult două ore.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/12.06.2014.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns