Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 7 lucruri pe care să nu le ignori despre medicamente

7 lucruri pe care să nu le ignori despre medicamente

Medicamente expirate, efecte secundare nedorite, alimente incompatibile cu tratamentul pe care îl urmezi. Când alegi să te tratezi singură, trebuie să fii atentă la câteva aspecte importante ca să nu-ți pui sănătatea în pericol.

Sigur că nu dăm fuga la medic pentru fiecare mic disconfort. Când e vorba despre o neplăcere minoră de sănătate, precum o răceală, o durere de cap sau în gât, un deranjament la stomac sau o zgârietură, apelăm la cea mai simplă și la îndemână soluție: dulăpiorul cu medicamente. Totuși, să înghițim o pastilă nu e un gest atât de inofensiv cum pare. Indiferent ce medicamente luăm, chiar și un banal paracetamol, ar fi prudent să respectăm câteva aspecte de bază.

1. Verifică data expirării

Înainte să iei un medicament, indiferent sub ce formă este el (pastilă, sirop, supozitor, fiolă), verifică-i întotdeauna termenul de valabilitate. Dacă preparatul a expirat, nu-l lua. Deși se vehiculează ideea că medicamentele nu-și pierd proprietățile imediat după depășirea datei de expirare, de ce să riști? Dacă sunt vechi, medicamentele te expun intoxicației sau unor efecte adverse serioase sau pur și simplu nu își fac efectul.

De asemenea, chiar dacă medicamentul se află în termenul de valabilitate, nu-l lua dacă observi vreo modificare de consistenţă, formă, culoare sau miros.

2. Atenție la valabilitatea după deschiderea flaconului

La comprimate e simplu: citești pe ambalaj și afli când expiră. Alte medicamente însă, precum siropurile sau picăturile de ochi, au un al doilea termen de valabilitate, socotit din momentul deschiderii flaconului. Asta, deoarece în contact cu aerul aceste preparate se alterează mai repede sau devin ineficiente. De exemplu, antibioticele sub formă pudră care se dizolvă în apă se conservă în jur de 7-10 zile după ce au fost reconstituite, timp în care se păstrează la frigider. Preventiv, picăturile și unguentele oftalmice sunt valabile de obicei 4 săptămâni după deschidere, pentru a evita infecțiile, iar siropurile – în jur de 25-30 de zile, păstrate la frigider. Citește prospectul ca să afli cât timp după ce ai deschis recipientul poți folosi în siguranță acel medicament și notează pe flacon data desigilării produsului.

3. Citește întotdeauna prospectul

Înainte să înghiți un medicament, că e prescris de medic sau îl iei din proprie inițiativă, citește întotdeauna prospectul care îl însoțește. Aici găsești informații despre compoziție, dozele zilnice, dacă trebuie luat pe stomacul gol sau cu alimente. Tot din prospect afli posibilele efecte adverse, interacțiunea cu alte medicamente, în ce condiții trebuie păstrat produsul.

4. Unele alimente modifică eficiența medicamentelor

Știi de ce unele medicamente trebuie luate pe stomacul gol și altele în timpul mesei? Întrucât alimentele pot scădea sau mări efectul unor medicamente. De exemplu, grăsimile în cantitate mare diminuează absorbția substanțelor active în tubul digestiv. Despre grepfrut se știe că modifică efectul a 85 de medicamente și, ca atare, se consumă (fructul sau sucul lui) la cel puțin 2 ore față de momentul administrării unui medicament.

Fiind bogate în vitamina K, broccoli, varza, spanacul, pătrunjelul, salata, avocado și organele pot scădea eficiența anticoagulantelor orale. Pe durata tratamentului, evită aceste alimente sau consumă-le doar ocazional.

Alcoolul e total contraindicat când iei orice fel de medicament, întrucât poate antrena efecte secundare nedorite.

5. Nu combina medicamentele la întâmplare!

Dacă urmezi deja un tratament, fie pentru o afecțiune cronică (diabet, hipertensiune, artrită), fie pentru alta acută (amigdalită, enterocolită), nu poți lua orice medicament, căci există riscul ca preparatele medicamentoase să interacționeze între ele și să dea reacții adverse serioase. De exemplu, când iei un antiinflamator ce conține ibuprofen, nu poți lua și aspirină. Cere sfatul farmacistului sau al medicului.

6. Păstrează-le corect!

Păstrează toate medicamentele pe care le ai în casă în ambalajul original, care are nu doar rol de protecție, ci conține și indicații prețioase (numele medicamentului, fabricantul, principiile active, data de expirare).

Nu depozita medicamentele în baie sau bucătărie, unde există umiditate crescută şi variaţii de temperatură, ci într-un loc uscat şi răcoros, ferit de lumină. Atenție: copiii nu trebuie să aibă acces la dulăpiorul cu medicamente!

7. Nu le arunca la toaletă

De cel puțin două ori pe an, fă curățenie generală în dulăpiorul cu medicamente și aruncă-le pe cele expirate sau deteriorate, care ocupă locul inutil și se pot dovedi periculoase. Ce faci cu doctoriile prea vechi? În niciun caz nu le arunca în chiuvetă sau toaletă, întrucât aceste substanțe poluează apa și mediul, ceea ce te afectează și pe tine, deci fii grijulie în acest sens. Nici coșul de gunoi nu e o variantă mai bună, fiindcă aici e posibil să dea peste ele copilul ori animalul de companie și să le înghită.   

Ideal este să le predai la farmacie. Poate nu știai, dar farmaciile au obligația legală de a le prelua de la cetățeni medicamentele expirate sau deteriorate, pentru distrugere.

Te tratezi singură: cât timp?

Ai grijă ca tratamentul pe care îl iei cu de la tine putere să nu depășească 4-5 zile. Dacă simptomele persistă, dacă se agravează sau apar noi tulburări, întrerupe tratamentul și adresează-te medicului. De exemplu, dacă ai arsuri gastrice, poți lua un preparat antiacid timp de 1-2 zile, dar, dacă durerea este acută și se prelungește, nu mai amâna vizita la medic.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr10/16.03.2017
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns