Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Adevăruri spectaculoase despre ciocolată

Adevăruri spectaculoase despre ciocolată

Ciocolata a fost mult timp considerată hrana zeilor şi un răsfăţ, dar studii serioase au probat faptul că este plină de beneficii pentru organism. Evidentă este senzaţia de bine care însoţeştre orice bucăţică de ciocolată. Ciocolata este un aliment, dar şi un important produs de frumusețe şi se află în fruntea listei cu cele mai plăcute şi bine primite daruri. Cine nu se bucură în faţa unei bucăţi de ciocolată?

De dragul nostru şi de dragul ciocolatei, iată câteva adevăruri spectaculoase despre ciocolată.

1. Cicolata are o lungă istorie. Cercetările au arătat că ciocolata a fost folosită încă de acum 2500 de ani. Maiaşii din America Centrală considerau ciocolata un aliment divin fiind una din ofrandele aduse zeilor şi găsindu-şi mereu loc în ritualuri. Cicolata a fost mulă vreme un fel de sirop gros şi amărui sau o pasta cremoasă şi grasă bogată în unt de cacao. Aroma ei cuceritoare a fost cea care i-a făcut pe oameni să o iubească şi să o consume.

2. Ciocolata este originară din America Centrală, dar cele mai mari culturi de cacao se află, azi în Africa. Aproape 66% din cacao produsă la nivel mondial este din Africa şi doar 15 ţări produc aproximativ 98% din toată producţia de cacao la nivel mondial.

3. Ciocolata este pasta de cacao, unt de cacao şi zahăr. Combinaţa dintre aceste trei substanţe are efectul tonic, euforic şi antidepresiv care este asociat cu ciocolata.

4. Deşi foarte bogat în grăsimi, unul de caco şi pudra de cacao integrală sunt extraordinar de sănătoase. Beneficiile sunt cu atât mai mari cu cât ciocolata are mai puşţin zahăr. Ciocolata neagra este cea mai bună, având beneficii uriaşe pentru inimă, nivelul de colesterol, piele şi creier.

5. Cuvântul ciocolată vine de la cuvântul „xocalati” din limba mayaşilor. Xocalati înseamnă apă amară şi este gustul boabelor de cacao crude măcinate, aşa cum erau folosite de mayaşi, care nu au combinat niciodată pudra de cacao cu ceva dulce pentru a o îndulci. Mayaşii combinau pudra de cacao cu o ciupercă halucinogenă pentru a elimina gustul amar.

6. Studiile arată femeile consuma de două ori mai multă ciocolată decât bărbaţii, care sunt mult mai puţin dependenţi de ciocolată, spre deosebire de femei care rezistă cu mare greutate în faţa unei bucăţi de ciocolată. Această diferenţă are explicaţii în personalitatea diferită şi se pare că este determinată de structura hormonală diferită a femeilor, comparativ cu cea a bărbaţilor.

7. Cele mai mari cantităţi de ciocolată se consumă în America, care foloseşte jumătate din toată ciocolata produsă în lume. În europa cei mai mari consumatori de ciocolată sunt francezii, urmaţi de englezi, belgieni şi nemţi.

8. Ciocolata este un stimulet cu efect similar drogurilor uşoare. Ciocolată îmbunătăţeşte mereu starea de spirit şi acest lucru se datorează raportului dintre cafeina, teobromina şi phenyethylamine care se găpsesc în ciocolată, combinate cu zaharul care activează efectele acestor nutrienţi.

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns